Povodom svečanog obeležavanja decenije uspešnog partnerstva kompanije NIS i Istraživačke stanice Petnica, održana je panel diskusija na temu „Može se biti uspešan u svom poslu u Srbiji“, sa idejom ohrabrivanja i motivisanja mladih za profesionalno usavršavanje, ostanak i povratak u Srbiju.

Događaj je održan u poslovnom centru kompanije Nordeus, koja je jedan od najboljih primera kako domaća kompanija može privući i zadržati mlade stručnjake iz naše zemlje i inostranstva.

Skupu su prisustvovali kako iskusni i uspešni, tako i mladi koji su na početku svog profesionalnog razvoja, a u okviru zvaničnog dela programa prisutnima su se obratili zamenik generalnog direktora kompanije NIS, Vadim Smirnov, direktor IS Petnica, Vigor Majić i direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, dr Branislav Ranđelović.

„Na sreću, mi imamo ovde dosta dobrih primera na koje možemo da uputimo naše mlade ljude i da kažemo da i kod nas ovde može lepo i uspešno da se živi, ne mora da se ode. Ovde smo kod naših prijatelja i domaćina u Nordeusu, tu je sa nama Naftna industrija Srbije, koja je primer jedne firme koja na pravi način zadržava sposobne ljude na ovim prostorima, a tu je i Petnica, koja već dugi niz godina generiše kvalitetne ljude i okuplja ih oko sebe, držeći ih nekim nevidljivim nitima vezane i za Petnicu i za našu zemlju“, rekao je Branislav Ranđelović.

„Za NIS je velika čast što je deo ovakvog projekta razvoja mladih naučnika i što može da doprinese ne samo finansijski, već i ekspertizom svojih stručnjaka, i mi ćemo i u narednim godinama nastaviti da podržavamo kolege iz Petnice. Ono što mi želimo jeste da mladi nakon završetka školovanja ostanu u svojoj zemlji i tu grade svoje profesionalne karijere. Posebno smo ponosni na naš program „Povratak u Srbiju“, u okviru koga smo u našu zemlju vratili čak 90 stručnjaka, koji su sada naše kolege“, izjavio je Vadim Smirnov.

Direktor Petnice Vigor Majić je zahvalio NIS-u na kontinuiranoj podršci, koja omogućava nesmetano održavanje seminara u Istraživačkoj stanici i najavio osniivanje Fonda Petnica, koji će biti namenjen prikupljanju sredstava za njen dalji razvoj i prosperitet.Nakon zvaničnog dela programa, usledila je panel diskusija „Može se biti uspešan u svom poslu u Srbiji“ sa ciljem približavanja mogućnosti i otvaranja novih perspektiva za profesionalni razvoj mladih u našoj zemlji, a učesnici panela bili su predstavnici kompanija NIS, Mokrin Haus, Digitalna Srbija i Nordeus. Učesnici panela su doneli zaključak da je, uprkos određenim poteškoćama, koje postoje i u drugim zemljama, u Srbiji i te kako moguće biti mlad i uspešan u svom poslu i svojoj profesiji.

(PR)