REZULTATI međunarodnog PISA testiranja postignuća učenika, koje je sprovedeno prošle godine u 76 zemalja sveta, uključujući i Srbiju, biće objavljeni 3. decembra. U Srbiji je testirano ukupno oko 9.000 petnaestogodišnjaka, uglavnom učenika prvog razreda srednje škole koji su se takmičili u tri osnovne oblasti: matematici, čitalačkoj i naučnoj pismenosti. Prvi put su radili i test iz finansijske pismenosti i opšte kompetencije. Ovo je u utorak rekla dr Dragica Pavlović Babić, nacionalni koordinator PISA testiranja.

Ona je navela da su, u poslednjem ciklusu u kome smo učestvovali 2012, prosečna postignuća bila - 449 poena u matematičkoj pismenosti, 446 poena u čitalačkoj i 445 poena u naučnoj pismenosti, a međunarodni prosek je 500 poena.

- Mi u svakom ciklusu napredujemo ali svega po dva boda, tako da bi nam za postizanje svetskog proseka bilo potrebno 25 godina - istakla je Dragica Pavlović Babić.

Pročitajte još - Novo PISA testiranje proveriće srpsko obrazovanje

Inače, prema ranijim analizama, testiranje za 2012. godinu pokazalo je da je više od trećine 15-godišnjaka u Srbiji funkcionalno nepismeno. Tada je gotovo 40 odsto učenika bilo ispod nivoa matematičke funkcionalne pismenosti, trećina ne zadovoljava jezičke minimume funkcionalnog znanja, dok je oko 35 procenata naučno funkcionalno pismeno. Testiranje organizovano 2006. pokazalo je da je polovina tadašnjih 15-godišnjaka funkcionalno nepismena.

- Prvi put u ciklusu 2018. godine svi testovi bili su elektronski, a ne papirni. Učenici su se tu dobro snašli i ostalo je manje neodgovorenih pitanja - navela je dr Pavlović.

PRVI IZ REGIONA

PISA testiranje radi se na svake tri godine. Počelo je 2000. godine, a đaci iz Srbije učestvuju od 2003. godine, kao prva zemlja bivše Jugoslavije. Od tada su učestvovali na svim proverama osim 2015. Pri izboru škola i učenika u Srbiji vodi se računa da svi regioni i svi tipovi škola budu zastupljeni.