Danas je Sveti Stefan Dečanski: U narodu praznik se naziva Mratindan, a jedan običaj donosi blagostanje za celu porodicu

Novosti Online

24. 11. 2019. u 07:36

Данас је Свети Стефан Дечански: У народу празник се назива Мратиндан, а један обичај доноси благостање за целу породицу
Stefan Dečanski, bio je sin Milutina i otac cara Dušana, a smatra se za jednu od najtragičnijih ličnosti u lozi Nemanjića
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas, 24. novembra, slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu praznik se naziva Mratindan.

Stefan Dečanski, bio je sin Milutina i otac cara Dušana, a smatra se za jednu od najtragičnijih ličnosti u lozi Nemanjića.

Kao mlad čovek oslepljen je, verovatno po naređenju oca, i poslat u zatvor u Carigradu.

Prema crkvenom učenju, posle pet godina Sveti Nikola čudotvorno je vratio vid kralju Stefanu koji je odmah potom iz zahvalnosti sagradio hram Visoki Dečani, jednu od najlepših građevina vizantijske umetnosti i srednjovekovne arhitekture na našem tlu.

Nastavio je širenje Srbije na račun Vizantije i stvorio od nje najmoćniju silu na Balkanskom poluostrvu. Zbacio ga je s prestola sin Dušan.

Darovao je i veliku ikonu Bazilici Svetog Nikole u Bariju. Kao žrtva dvorskih spletki, najverovatnije ubijen sinovljevom rukom, 1336. godine.

Svetog Stefana Dečanskog mnoge porodice u Srbiji slave kao krsnu slavu, u narodu poznatiju kao Mratindan. Ime je dobila po Svetom Martinu koji se nekada proslavljao na ovaj dan.

Prema verovanju, Mrata u ove dane saziva sve vukove i određuje im gde će i koliko ovaca pojesti. On gleda koliko ko radi, a onda veća s vukovima i usmeri ih čije ovce da podave.

Veruje se da domaćin koji je grešan i ne poštuje Svetog Mratu ove godine u torovima može da očekuje gladnog vuka.

Crkvenom odlukom na ovaj dan premeštena je slava posvećena srpskom kralju. Zavetni je dan svih koji boluju od očnih bolesti. Smatra se i zaštitnikom vukova. U narodu se i danas čuje izreka: "Sveti Mrata, sneg na vrata", kojom je označen početak hladnog i snežnog perioda godine.

Prema verovanjima u pojedinim delovima Srbije, ako na današnji dan domaćin prihvati kućne poslove na sebe, ukućanima će krenuti nabolje, ali ako se ponaša razmaženo i negoduje, godina će biti loša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Grobbelaar

24.11.2019. 09:17

Стефан Дечански, син највећег српског задужбинара и отац највећег српског владара, није ратовао против Византије (јер је то измишљени појам из XVI века) већ је територију своје државе ширио на рачун Источног Римског Царства и због тога је један од најпоштованијих нашох средњевековних владара.