SASLUŠANjEM svedoka danas je u Višem sudu u Beogradu nastavljeno suđenje Igoru Stamenkoviću, mašinisti roto-štampe u "Politici a. d.", koji je optužen da je u junu ove godine ukrao test iz matematike za malu maturu, a koji se inače brani sa slobode.

Na prošlom pretresu Stamenković se nije pojavio zbog zdravstvenih problema, a danas je došao u sud, gde je rekao da je sposoban da prati suđenje i da je otpušten iz bolnice posle šest dana ležanja. Sud je danas saslušao četrnaestogodišnjeg L. V. koji je u sudnicu došao sa ocem M. V.

- Test sam dobio preko društvenih mreža od druga, koji je sin optuženog - rekao je svedok. - On mi je kazao da je to test iz matematike i ja sam ga proširio dalje. Ali, već ujutro, video sam u novinama da je test "provaljen" i da je matura otkazana, što nam je kasnije potvrđeno i u školi.

Na pitanje tužioca kakav je test dobio od Stamenkovićevog sina, svedok je odgovorio:

Pročitajte i: Otac Sofije Nakić krivi birokratiju: Dugo smo čekali dokumentaciju, da smo samo ranije stigli u Atinu

- Bio je pisan rukom, na običnom papiru. Bili su tu zadaci i mislim i rešenja.

Svedok kaže da, kada je dobio test, nije ga shvatio ozbiljno, jer je i pre toga, društvenim mrežama "protutnjalo" mnogo testova za polaganje male mature:

- Svi učenici u školi pričali su kako mogu da nađu testove za maturu. Dobijali smo ih i širili po društvenim mrežama, ali ne znam da li su bili pravi ili lažni.

Suđenje se nastavlja u decembru saslušanjem Stamenkovićeve supruge, sina, kao i dvojice kolega sa posla.

Podsetimo, Stamenković je u svojoj odbrani rekao da nije kriv i da odbija optužbu u celosti. Tvrdi da iz štamparije nije uzeo test, već je izneo prazan papir kako bi ga upotrebio umesto toalet-papira.