Štrajkovaću glađu do smrti: Reakcija brata Ljubiše Manitaševića o njegovom izručenju Prištini

V. C. S.

22. 11. 2019. u 22:34

Штрајковаћу глађу до смрти: Реакција брата Љубише Маниташевића о његовом изручењу Приштини

Podrška Ljubiši Manitaševiću ispred mađarske ambasade Foto Ž. Knežević

Mađarski sud doneo odluku o izručenju Manitaševića, Srbina sa Kosmeta, prištinskim pravosudnim organima

SRPSKI državljanin Ljubiša Manitašević, poreklom sa Kosova i Metohije, biće izručen Prištini, koja ga traži zbog krivičnog dela ubistvo u pokušaju. Da su se stekli uslovi za izručenje odlučili su danas mađarski pravosudni organi, potvrdio je, za "Novosti", Laslo Gemte, Manitaševićev advokat.

Ljubišin brat Nikola, kako je potvrdio za "Novosti", u ponedeljak stupa u štrajk glađu.

- Štrajkovaću glađu do smrti ispred mađarske ambasade u Beogradu i ništa me od toga neće odvratiti - kaže Nikola.

Jedino što sada preostaje odbrani jeste slanje pisma mađarskoj ministarki pravde.

- Ona ima poslednju reč kada je u pitanju izručenje - kaže Laslo Gemte. - U pismu ću navesti kakav je odnos Srbije i Kosova i kako se to može odraziti na bezbednost mog klijenta.

On još navodi da sud nije odlučivao o krivici Ljubiše Manitaševića, već samo o tome da li postoje zakonski uslovi da on bude isporučen Prištini, odnosno da li na Kosovu postoji smrtna kazna i da li je delo zastarelo. Iako na prvi pogled može delovati da je pokušaj ubistva iz 1999, za koji ga gone, zastareo, mađarski advokat tvrdi da nije. Naime, svaka pravna radnja, uključujući i raspisivanje crvene međunarodne poternice Interpola, u maju ove godine, prekida tu zastarelost.

Pročitajte i: Mađarska odlučuje o izručenju Ljubiše Manitaševića Prištini: Pucao na teroriste kad su hteli da ga otmu

Ljubišu Priština tereti da je pucao u dvojicu Albanaca ispred bolnice u Orahovcu, 28. juna 1999. Kako tvrdi njegov brat Nikola, teroristi su ga presreli ispred apoteke u Orahovcu, blizu bolnice, i pokušali da ga kidnapuju. Odbranio se tako što je prvo nekoliko puta pucao u vazduh, a zatim i nasumično. Jednog napadača je ranio u rame, a drugog u stomak. U pritvoru je bio 67 dana, posle čega je pušten, a da protiv njega tada nije podignuta optužnica. Kosovo je napustio početkom 2000. godine, posle terorističkog napada u kom su ubijeni njegov rođak i komšija, a on se spasao bekstvom.

Poslednjih šest godina živi u Švajcarskoj i sve do 28. septembra, kada su ga Mađari uhapsili na graničnom prelazu, nesmetano je dolazio u Srbiju.

- Ukoliko ministarka pravde parafira odluku o izručenju, Ljubiša bi mogao da bude poslat u Prištinu 10 dana kasnije - kaže advokat. - Procedura najduže može da traje šest meseci.

PETKOVIĆA TERETILI ZA GENOCID

PRE pet meseci imao sam sličan slučaj. Miloša Petkovića je Priština tražila zbog krivičnog dela genocida. Izručen je, ali je ubrzo na Kosovu pušten na slobodu, jer se na suđenju nisu pojavili svedoci koji bi ga teretili - kaže advokat Laslo Gemte.

PETKOVIĆA TERETILI ZA GENOCID

PRE pet meseci imao sam sličan slučaj. Miloša Petkovića je Priština tražila zbog krivičnog dela genocida. Izručen je, ali je ubrzo na Kosovu pušten na slobodu, jer se na suđenju nisu pojavili svedoci koji bi ga teretili - kaže advokat Laslo Gemte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)