Mihajlo Sporić, prerano preminuli fizičar, sahranjen je u četvrtak u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju, u pratnji više od hiljadu ožaloćenih.

Mnogobrojni prijatelji, rodbina, profesori, školski drugovi u kapeli su izjavljivali saučešće porodici mladog fizičara, a potom se kolona uputila ka mestu gde je Mihajlo sahranjen.

Njegovi drugovi su održali govor kojim su se oprostili od mladog naučnika: "Bio si neko ko je uvek bio spreman da ponogne drugome. Od svih sinonima za prijatelja je Mihajlo Sporić. Pamtićemo bistrinu misli i jezika kojim si govorio. Čuvaćemo u sebi sećanje na tvoj blistavi um. Sporke nedostaj već mnogo, nosićemo te u sećanjima dok hodamo zemljom".

Pročitajte još - Virus ubio srpskog genija


"Bio si naš neizmeran ponos. Dočekivali smo te i ispraćali u svet koji se tek otvarao pred sobom. Da neka nova deca nastave kuda si ti krenuo", rekao je prijatelj porodice Sporić.

Na kraju se potresnim rečima oprostio i njegov otac: "Mihajlo je bio skroman i dostojanstven. Tako smo ga i ispratili. Izgleda da je ovaj svet bio tesan za njega".

Srpski fizičar preminuo je 7. novembra, posle dvogodišnje bitke sa opakom bolešću. Završio je Matematičku gimnaziju u Beogradu i osvojio veliki broj nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima iz fizike, matematike, astronomije, a studirao je na Triniti koledžu u Kembridžu.