Veća proizvodnja dronova moguća je zbog toga što sada možemo nabrojati više aktivnih projekata besposadnih letelica nego onih sa posadom.

U prilog ovoj tvrdnji ide i izjava koju je ekskluzivno za portal Tango six dao v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr. Nenad Miloradović. On je na vazduhoplovnom sajmu u Dubaiju portalu potvrdio da je srpska namenska industrija jedan od ključnih dobavljača kompanije Adasi za njihovog "drona-ubicu" RW-24 koji je bio jedan od istaknutijih eksponata na štandu novoosnovanog konglomerata koji je ujedinio najinovativnije kompanije namenske industrije Ujedinjenih Arapskih Emirata, kompanije "Edž" (Edge).

Kako je Miloradović objasnio, Srbija u projektu RW-24 učestvuje u "zajedničkom razvoju", što se najverovatnije odnosi na inženjerski deo posla ili opitovanje u aero-tunelima (UAE nema aero-tunel) i konkretnije sa kompanijama "Teleoptik" iz Zemuna i "Slobodom" iz Čačka koje proizvode elektro-optički sistem i najverovatnije bojevu glavu za letelicu.

Proizvođač, kompanija "Adasi" RW-24 opisuje kao rešenje koje obezbeđuje autonomnu sposobnost dejstva protiv raznih tipova zemaljskih ciljeva. Navigacioni i posledični sistem upravljanja letom bazira se na GNSS-u (GPS, GLONASS i drugi). Naglašava se, što je verovatno srpski udeo u ovom delu priče, da se preciznost oružja može povećati sistemom koji su sebi sadrži glavu za optičko samonavođenje. Deklarisani domet je 100 kilometara, autonomija leta je 2 sata, brzina krstarenja je veća od 130 kilomeara na sat, a proizvođač tvrdi da se letelica može lansirati za manje od 20 minuta sa masom na lansiranju od 45 kilograma.

Miloradović je naglasio da se saradnja sa Emiratima uspešno odvija u vojno-obraznovnom segmentu, da Srbija već više godina školuje njihove kadrove i da je osim projekta RW-24 u toku još nekoliko projekata naoružanja za bespilotne letelice.


B92.net