Komemoracija talentovanom srpskom fizičaru Mihajlu Sporiću održana je u četvrtak u Matematičkoj gimnaziji.

Student Kembridža, je posle dve godine borbe, izgubio bitku sa opakom bolešću. Od Mihajla su se oprostili njegovi profesori, drugari, porodica.

Na komemoraciji je govorio i Mihajlov najbolji drug iz odeljenja Stefan Đorđević, koji se potresnim rečima oprostio od mladog fizičara: "Za tebe nisu postojale granice. Bio si mnogo više od osobe koju je samo interesovala nauka. Toliko si želeo stvari da uradiš, a nisi stigao".

Profesorka srpskog jezika u Matematičkoj gimnaziji, Jelena Novović, govorila je o Mihajlovom uspehu, ali i skromnosti.

Pročitajte još - “Magla je sve gušća i sve što je živo mora da umre”: Pesma kojom je mladi genije Mihajlo naslutio smrt

"Stajao je sa svojom drugaricom na ovom mestu i vodio program. Opraštao si se od škole u ime generacije a danas se škola oprašta od tebe. Nikako nisi priznavao da uspeh koji si postigao je samo tvoj. Uvek si ga pripisivao i profesorima", rekla je profesorka.

"
Ostao sam zatečen bogatstvom njegove ličnosti. Mogu da kažem da sam ponosan što sam bio direktor u vreme kada je on pohađao našu školu. Bićeš nadahnuće i budućim generacijama", rekao je bivši direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović.

Bivši direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović

Profesorka srpskog jezika u Matematičkoj gimnaziji, Jelena Novović

Mihajlov najbolji drug iz odeljenja Stefan Đorđević

Mihajlova porodica
Komemoraciji je prisustvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja se upisala u knjigu žalosti.

"Hvala za sve što si, tako mlad, učinio za svoju zemlju, za Srbiju. Hvala kako si nas predstavljao. Hvala što si celom svetu pokazao najlepše lice Srbije. Hvala i za primer koji si nam dao - kako živeti i kako se boriti", napisala je premijerka.

Mihajlo će biti danas u 13 časova sahranjen u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.