Godišnjica akademije: Drama vremena odražava se i na SANU

Lj. B.

19. 11. 2019. u 21:59

Годишњица академије: Драма времена одражава се и на САНУ

Foto P. Milošević

Srpska akademija nauka i umetnosti svečanom akademijom obeležila 178 godina postojanja i rada

DRAMA vremena u kome živimo neumitno se odražava i na Srpsku akademiju nauka i umetnosti. Nijedan problem aktuelnog trenutka ne zaobilazi ovu kuću, naprotiv! Kriza u kojoj živimo već ugrožava SANU i dužni smo da krizu sagledamo i da joj se odupremo!

Ovim rečima obratio se akademik Vladimir Kostić, predsednik SANU, na svečanoj akademiji kojom je obeležen Dan SANU i 178 godina postojanja ove institucije. Svečanom događaju su prisustvovali i patrijarh Irinej, ministar prosvete Mladen Šarčević, rektorka UB prof. dr Ivanka Popović, predstavnici diplomatskog kora...

Akademik Kostić dotakao se mnogih problema koji opterećuju naše društvo, ali i Akademiju. Konstatovao je da su prethodnih izbornih ciklusa uzrokovane naprsline, pa i ozbiljne pukotine u odnosima među akademicima.

- U procesima političkih izjašnjavanja i svrstavanja, koja su legitimno pravo svakog našeg člana, jasno se pokazala politička i ideološka heterogenost. Van SANU, ona se isuviše često ispoljava kroz nepomirljive animozitete i etiketiranja - upozorio je Kostić, i zamolio kolege da što skorije razmotre međusobne odnose i da probleme ako postoje zajednički prevaziđu.

Pročitajte i: Dva miliona evra od EU za unapređenje usluga za građane

- Živimo u vremenima raznovrsnih nerazumevanja - ocenio je Kostić. - Politička podeljenost delom usmerava svoje aktere i na direktnu regrutaciju ustanova i pojedinaca, uz jedini zlokobni konsenzus: ko nije sa nama, taj je protiv nas! Njen osnovni zahtev, sa kojim se i SANU suočava, je - da li ste kao kolektiv za ličnost A ili ličnost B, partiju iks ili partiju ipsilon. Takvi zahtevi, sa koje god strane da dolaze, predstavljaju nepoštovanje i unižavanje SANU. Ova kuća i njeni članovi nisu ostali po strani ni na jednoj istorijskoj i civilizacijskoj raskrsnici Srbije u ovih 177-178 godina našeg kontinuiteta.

VUČIĆ: VEĆA ULOGA SANU U DIJALOGU

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić čestitao je Vladimiru Kostiću Dan SANU i naveo da podržava njegovu inicijativu da Akademija preuzme veću ulogu u dijalogu i društvenim procesima:

- Na taj način SANU će obezbediti očuvanje svog velikog autoriteta, a svojim iskustvom doprineti njenom daljem napretku. Tradicija od 178 godina služi na čast, ali i obavezuje. SANU je, nemalo puta, pokazala da može da bude merilo vrednosti, ali i brana lošim uticajima na našu državu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije