Aljbana pevala bez odobrenja: Eparhija raško-prizrenska osudila snimanje skandaloznog spota na temeljima novobrdskog hrama

R. Dr.

19. 11. 2019. u 08:35

Аљбана певала без одобрења: Епархија рашко-призренска осудила снимање скандалозног спота на темељима новобрдског храма

FOTO TANJUG/ ŽELjKO TVRDIŠIĆ

Ovaj čin, u saopštenju koje je objavljeno na eparhijskom sajtu, ocenjen je kao necivilizacijsko ponašanje, zbog čega će Eparhija pokrenuti odgovarajuće postupke

EPARHIJA raško-prizrenska osudila je skandalozni spot albanske umetnice Aljbane Azizi, snimljen na ostacima Crkve Svetog Nikole kod Novog Brda na Kosovu i Metohiji. Ovaj čin, u saopštenju koje je objavljeno na eparhijskom sajtu, ocenjen je kao necivilizacijsko ponašanje, zbog čega će Eparhija pokrenuti odgovarajuće postupke.

- Eparhija, kao članica Saveta za specijalne zaštićene zone, pokrenuće ovo pitanje pred ovim telom. To će biti njen prvi potez, čim budu imenovani novi resorni kosovski ministri za kulturu i prostorno planiranje, koji, uz šefove kancelarije EU i Misije OEBS, čine savet koji brine o zaštiti ovih zona i poštovanju zakona - navedeno je u reagovanju SPC, uz duboko zgražavanje nad činom pevačice Azizi.

PROČITAJTE I:Ostavite naše svetinje na miru: Srbi ogorčeni posle snimanja spota razgolićene Aljbane na ruševinama srpske crkve

U Crkvi ističu da za snimanje nedoličnog spota nije tražena dozvola ni Opštine, ni SPC, što je eksplicitno sankcionisano zakonom koji u zaštićenim zonama ograničava aktivnosti u vezi sa javnim skupovima, rekreacijom ili zabavom.

- Snimanje spotova koji vređaju verska i nacionalna osećanja nacionalnih zajednica na KiM, pogotovo u specijalnoj zaštićenoj zoni, suprotno je zakonu - ističu u Eparhiji.

SPC smatra i da kontinuirana zloupotreba lokacije Svetog Nikole - neovlašćeni radovi na hramu, razne manifestacije, služenje rimokatoličke mise i konačno skaredni spot - pokazuje da postojeće kosovske institucije nisu adekvatno zaštitile ovu lokaciju i da ne umeju ili neće da brinu o kulturnoj baštini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)