Ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković, sa članovima Kolegijuma, prisustvovali su danas svečanosti povodom 17. novembra – Dana Centra za mirovne operacije, koja je održana u kasarni „Banjica 2“.

Čestitajući praznik, ministar Vulin ukazao je na značaj učešća naše zemlje u mirovnim operacijama, ističući da snaženjem i jačanjem srpske države, mi smo ponovo počeli da donosimo mir.

- Od momenta kada je predsednik Aleksandar Vučić, naš današnji vrhovni komandant, postao ministar odbrane, započelo je značajno veće ulaganje i povećavanje broja naših pripadnika, kao i broja misija u kojima učestvujemo. Na to smo ponosni, jer pokazuje koliko nam je zemlja ojačala, koliko nam je Vojska moćnija, koliko smo i mi kao društvo bezbedniji i sigurniji – naglasio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, kada vam neko da da čuvate ili uspostavite mir u njegovoj zemlji, to nije poverenje u vašu tehniku, naoružanje i opremu, a ne čak i u vašu obuku, to je poverenje u vas, vašu državu, vaš narod i vas kao ljude da nećete pogaziti reč i da ćete one koji su došli da od vas traže da preteknu, da prežive, da traju, da ih nećete izneveriti, zaboraviti, predati i napustiti.


PROČITAJTE JOŠ: Srbija dobila novu generaciju mladih heroja!

- Zastava Ujedinjenih nacija koju nosite, nosi se uz zastavu Srbije, nosi se uz zastavu naroda čija drevna tradicija kaže da razoružani neprijatelj postaje gost, a onaj koji je u času nevolje zatražio da mu sačuvate glavu i čast, postaje deo vaše porodice i njegova bezbednost, njegov obraz, vredi koliko i vaš. Takva je tradicija vašeg naroda. Vi nikada niste, ni u prošlosti, ni sada, ni u budućnosti, zaboravili na drevnu tradiciju vašeg naroda da se nevoljnicima čuva i život i obraz. Vi niste kao oni koji su prljali zastavu UN u Hrvatskoj, bežeći i sklanjajući se pred zločinačkom akcijom Oluja, puštajući da nam se pobija narod i nejač, dopuštajući da kroz vaše linije probiju oni od kojih ste trebali i morali da čuvate i srpsku decu. Vi niste i nećete ukaljati ni svoju ni zastavu UN, gde god da ste, kao oni koji su, čuvajući Srebrenicu, dopuštali da iz nje ispada Naser Orić, kolje i ubija po Podrinju, bez kazne, zaštićen, sačuvan. Vi niste i nećete dopuštati da kroz vaše linije prolaze krvoloci i ubice kakav je bio Naser Orić i da na svojoj duši i obrazu imate iskopane oči sudije Ilića i poklanu decu Podrinja. Vi ćete sačuvati svačiju glavu, svačiji život i svačiju čast – poručio je ministar Vulin.

Prema rečima načelnika Centra za mirovne operacije pukovnika Milivoja Pajovića, današnji praznik je prilika za prisećanje slavnih imena i velikih dela prethodnih generacija, prve korake načinjene u pesku Sinaja pre 63 godine, ali i one koje su pod zastavom UN položili svoj život za bolji i mirniji svet. Osvrnuvši se na značaj učešća naših pripadnika u mirovnim operacijama u prethodnih šest decenija, pukovnik Pajović je istakao da je kroz 22 rotacije prošlo ukupno 14.265 angažovanih lica. Jugoslavija je dala oko 22 odsto snaga na Sinaju, čineći najbrojniji i najopremljeniji deo međunarodnih mirovnih snaga.

Ministar odbrane dodelio je i 71 vojnu spomen-medalju za učešće u mirovnim operacijama, koje je na današnjoj svečanosti uručio odlikovanim mirovnjacima.