Ideal svakom Srbinu: Veče posvećeno desetogodišnjici od upokojenja patrijarha Pavla

V.M.

četvrtak, 14. 11. 2019. u 21:55

Идеал сваком Србину: Вече посвећено десетогодишњици од упокојења патријарха Павла

Foto: V.M.

Teologija života našeg omiljenog patrijarha Pavla, pokazala je, rečju i delom, da je čovek najbliži Hristu i njegovom putu, rekao je Vujević
Teologija života našeg omiljenog patrijarha Pavla, pokazala je, rečju i delom, da je čovek najbliži Hristu i njegovom putu, kada što više dobrom ispuni sebe i, kad je u njemu dovoljno duhovne i svake druge snage, želje i volje, da ljudi, uz bližnje svoje, svakog čoveka, a „budimo ljudi“ jedna je od njegovih poruka za sva vremena, koja nam uvek mora da bude na umu, rekao je, na večeri posvećnoj desetogodišnjici od upokojenja patrijarha Pavla u Centru za kulturu u Ugljeviku, diplomirani teolog Predrag Peđa Vujević, direktor te ustanove.

Vujević je podsetio da je „patrijarh Pavle, ličnim primerom, plenio poštovanje i ljubav, ljudi ne samo u zemlji, već u čitavom svetu, jer je živeo baš onako kako je propovedao i kako se molio Bogu za spasenje svake duše“.


Vladimir Mitrić, novinar „Novosti“ rekao je da je patrijarh Pavle, „jedna od retkih znamenitih ličnosti, ne samo u novijom srpskoj istoriji, koja je imala i ima ljubav vaskolikog roda u zemlji i rasejanju, kome nije imalo šta da se ospori ili zameri“.

- Bio je za života nazvane „svecem koji hoda“, a, u međuvremenu, njegovo delo i život, ušli su u najdivniju legendu našeg roda, u mit i biser našeg kolektivnog sećanja kao retko ko pre njega kod svojih savremenika – rekao je Mitrić. Mi u „Novostima“ smo ponosni što smo uspeli, sa dosta truda, pisanja i ukazivanja na štetnost da utičemo da Sabor SPC ne smeni tog dragog prvojereja sa preostola Svetoga Save, što su pokušavali neki krugovi u SPC.Sećam se koliko je bio srećan vladika Lavrentije, koji nam je, sa Sabora, kada je razmatrana ta tema gotovo uskliknuo: -Deda, ostaje!!!


PROČITAJTE JOŠ: ČOVEK SVETE DUŠE NIJE JEO CRVENO MESO: Dolazak patrijarha Pavla na VMA za lekare bio praznik


Govoreći o upokojenom srpskom patrijarhu, protođakon dr Ljubomir Ranković, urednik „Glasa Crkve“, koji ga je dobro poznavao , u svom emotivnom govoru, citirao je biblijsku reč: "Strašno je pasti u ruke Boga Živoga", naglašavajući da je Patrijarh Pavle iz materine utrobe dočekan na ruke Boga Živoga.


Dr Ranković je istakao je da je” patrijarh celog života hodio tesnom i trnovitom Hristovom stazom”.Foto: V.M.


- Onaj koji je rođen u Kućancima, postao je najveći beskućnik, potucao se od nemila do nedraga celog života, da bi se na kraju telesno skućio u manastiru Rakovici a duhovno u srcu i duši svoga naroda i na živim nebesima. Onaj koji će postati duhovni otac celog jednog naroda, ostao je bez oca još u kolevci. Onaj koji je predodređen da bude poglavar Pravoslavne crkve -  majke srpskog naroda, svoju majku nije upamtio.

Citirajući Dostojevskog da ne treba gledati narode kakvi oni jesu, nego šta bi želeli da postanu, dr Ranković je istakao, da je život patrijarha Pavla” ideal svakog Srbina širom celoga sveta i da je to veliko znamenje svenarodnog optimizma i žive hrišćanske nade u svetliju i srećniju budućnost Srba i Srbije”.

Dr Ranković privodi kraju pisanje knjige o sećanju na lečenje patrijarha našeg poznatog lekara, profesora dr Zorana Kovačevića, bivšeg načelnika Koinike za nefrologiju i transplatacije, koji je bio na čelu konzilijuma za lečenja patrijarha Pavla skoro deceniju.


Foto: V.M.


Reč je,kako je otkrio ugljevičkoj publivci i vernicima dr Ranković, o do sada najneposrednijem svedočenju o patrijarhu, načinu njegovog života, delanja i razmišljanja, „jer je profesor Kovačeviće, sa svojim timom, kontunirano brinuo o njegovom zdravlju, ali i on o njemu, njegovoj porodici, saradnicima i njihovim porodicama“.


Prota Milan Topić, višegodišnji sveštenik u Tuzli, sada u Ugljeviku, spremio je izložbu o radi i životu patrijarha Pavla, koja je otvorena u Galeriji Centra za kulturu u „Ugljeviku“.Vrednos, savesno, odgovorno, stručno i posvećeno Topić je sabrao fotografije, koje na najbolji način, kroz objektiv prestavljaju tu našu duhovnu i nacionalnu gromadu, čiji život, zaista, služi za primer rodu na svakom, a posebno na Hristovom putu“.