U APOTEKAMA širom Srbije biće uvedena standardizovana pomoć za prevenciju i bolju kontrolu dijabetesa, koju će u početku pružati 800 farmaceuta koji su dosad prošli stručnu obuku. Projekat sprovodi Farmaceutska komora Srbije, koja je zbog masovnosti i prirode ove bolesti u svetu, koji danas, 13. novembra, obeležava Svetski dan dijabetesa, prepoznala šećernu bolest kao oboljenje u čijem sprečavanju i boljem lečenju farmaceuti mogu dosta da pomognu.

Samo u Srbiji zvanično je registrovano 465.000 obolelih, a procenjuje se da još oko 245.000 osoba ima šećernu bolest koja nije dijagnostikovana, niti se leči.

Pročitajte još - Dijabetes: Provera pre i posle jela

- Od uvođenja elektronskog recepta, pacijenti koji su na hroničnoj terapiji, mogu kod svog izabranog lekara da odu samo dva puta godišnje, ali u apoteku po lekove moraju da dođu najmanje jednom mesečno - kaže magistar farmacije Jelena Stefanović Vojinović, specijalista farmaceutske zdravstvene zaštite.

Pacijenti će u apotekama dobijati dodatne sugestije i uputstva kako da reše nedoumice u vezi sa pravilnom primenom medikamenata i insulinske terapije, o kontroli nivoa šećera u krvi i akutnim komplikacijama. Zatim o metaboličkoj kontroli glukoze u krvi, krvnog pritiska, masnoća u krvi, telesne težine, kao i o prevenciji hroničnih komplikacija dijabetesa.