Popović: Huavej da razmotri mogućnost istraživačkog centra u Srbiji

Tanjug

12. 11. 2019. u 18:15

Поповић: Хуавеј да размотри могућност истраживачког центра у Србији

Foto Depositphotos

Ministar Nenad Popović posetio je danas sedište kineske tehnološke kompanije Huavej u Šenženu i tom prilikom pozvao rukovodstvo ove kompanije da razmotri mogućnost otvaranja istraživačko-razvojnog centra u Srbiji
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je danas sedište kineske tehnološke kompanije Huavej u Šenženu i tom prilikom pozvao rukovodstvo ove kompanije da razmotri mogućnost otvaranja istraživačko-razvojnog centra u Srbiji.

„Želimo da iskustvo kineske kompanije Huavej u oblasti visokotehnološkog umrežavanja i digitalizacije implementiramo u Srbiji. Otvaranje istraživačko-razvojnog centra ove kompanije u Srbiji omogućilo bi povoljnu investicionu klimu u našoj zemlji, kao i ubrzani razvoj ekonomije zasnovane na inovacijama i novim tehnologijama“, kazao je Popović nakon sastanka sa globalnim predsednikom kompanije Huavej za vladine poslove, gospodinom Džej Žu Danom.

Popović je prilikom posete sedištu ovog kineskog tehnološkog giganta u Šenženu istakao da su srpski inženjeri prepoznati kao jedni od najboljih u svetu.

PROČITAJTE JOŠ - Srbija sa kompanijom Huavej radi na razvoju veštačke inteligencije

„Potencijal koji naša zemlja poseduje u vidu znanja i talenta mladih inženjera postao je sinonim za Srbiju. Želimo da tehnološke platforme i globalne inicijative Huaveja još više otvorimo za srpske studente i startapove. Posebno u oblasti veštačke inteligencije i blokčejn tehnologija. To je način da stvorimo novu vrednost za privredu i ekonomiju Srbije", istakao je Popović, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Predsednik kompanije Huavej za vladine poslove, Džej Žu Dan, ukazao je da ova kompanija prepoznaje izuzetan razvojni potencijal u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ - Šumadija baza za kineskog giganta: "Huavej" planira otvaranje data centra u Kragujevcu vrednog 30 miliona evra

„Huavej je u Beogradu uspostavio centar odakle se upravlja poslovanjem naše kompanije na teritoriji šest zemalja u regionu. U sedištu Huavej u Beogradu radi preko sto inženjera, od toga je 80 odsto njih iz Srbije. Želimo da koristimo znanja srpskih inženjera na izgradnji i unapređenju globalne infrastrukture kompanije Huavej“, rekao je Dan.

Popović je tokom radne posete obišao i izložbeni prostor kompanije Huavej, koji prikazuje rešenja ove kompanije u različitim oblastima, kao i posebnu postavku koja demonstrira mogućnost primene 5G tehnologije u različitim oblastima, kao što su smart siti, pametne fabrike, medicina, virtuelna realnost, u čemu je kompanija Huavej lider u svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije