PRERANA smrt mladog naučnika Mihajla Sporića (22), najboljeg studenta prestižnog Kembridža, šokirala je javnost. Kako je moguće da neko tako mlad oboli od karcinoma pluća i da ishod bude fatalan. Naročito je nejasno, kako ističu oni koji su ga poznavali, jer nije pušio, aktivno se bavio sportom, normalno hranio, a u porodici nije bilo ove smrtonosne bolesti.

Doktorka Tatjana Radosavljević, pulomolog, kaže da se pretpostavlja da se tumori kod mladih ljudi najčešće javljaju kao posledica zaostatka embrionalnih tkiva u telu novorođenčeta:

- Ta embrionalna tkiva možemo da nazovemo i praorganima ili "pupoljcima" budućih organa. U prva tri meseca od začeća razvijaju se organi buduće bebe. Ako neki delovi embriona zaostanu i posle ta tri meseca, oni mogu u kasnijem životu da budu okidač za pojavu tumora bilo gde u telu - objašnjava dr Radosavljević.

Naša sagovornica kaže da tumori među decom i mladima, nažalost, nisu retkost, a to potvrđuje činjenica da odavno postoje i pedijatri-onkolozi.

PROČITAJTE JOŠ - KAKO JE GLOGOVAC PREMINUO ZA DVA MESECA: Karcinom pluća najčešće oboljenje u Srbiji

- Šta je konkretan uzrok smrti mladog naučnika iz Srbije, mogu da znaju samo oni koji imaju uvid u njegovu medicinsku dokumentaciju - kaže dr Radosavljević. - Jer, tumori pluća su vrlo široko polje. Karcinom je mogao da se pojavi bilo gde u telu, ali da u krajnjem ishodu napadne pluća.

Kada je o karcinomu pluća reč, dr Radosavljević kaže da postoje samo dve vrste. Prva, nemikrocelularni karcinom, leči se operativno i veće su šanse za preživljavanje. Druga, mikrocelurani karcinom, koji se tretira isključivo hemioterapijom, a prognoze za oporavak su značajno manje.

Podaci govore da po učestalosti karcinoma pluća Srbija zauzima drugo mesto u Evropi. Ova bolest dnevno se dijagnostikuje kod 20 osoba, a čak 12 izgubi bitku sa njom.

- Karcinom pluća je u porastu - kaže dr Radosavljević. - Uočeno je da nemikrocelulareni tumori pluća sve češće pogađaju žene nepušače, kao i mlade ljude. Smatra se da je glavni uzrok areozagađenje.

Glavni problem kod karcinoma pluća je što se otkriva u poodmaklom stadijumu, jer ova opaka bolest dugo može da ne daje nikakve simptome.

PROČITAJTE JOŠ - Dnevno 13 smrti od raka pluća

- Simptomi koji mogu da ukazuju na karcinom pluća najčešće su slični simptomima bronhitisa - kaže dr Radosvaljević. - Takođe, česte respiratorne infekcije, kao i uporan kašalj koji može da bude suv ili sa iskašljavanjem sekreta, otežano disanje, osećaj nedostatka vazduha, bol u grudnom košu, promuklost i neobjašnjiv umor.