Malaksalost, kašalj, nagle promene krvnog pritiska razlog su gužvi u čekaonicama domova zdravlja ovih dana, a lekari ukazuju da je povišena temperatura u ovo doba godine povoljna za viruse i savetuju građanima da budu obazriviji.

Prema rečima doktora Igora Dimitrijeva, specijaliste interne medicine u Domu zdravlja Palilula, trenutno najviše ima norovirusa koji najčešće izaziva stomačni grip, rotavirusa koji najčešće napada bebe, decu i starije i adenovirusa koji napada disajne i organe za varenje.

Pročitajte još: Grip ove sezone odneo 55 života

Građani se, naveo je Dimitrijev za Tanjug, najčešće javljaju zbog infekcije gornjih i donjih disajnih organa, stomačnog gripa i hipertenzije, odnosno povišenog krvnog pritiska.

"Često se javljaju zbog povišene telesne temperature, kašlja, malaksalosti, osećaja umora, infekcije disajnih organa. U poslednje dve nedelje građani se dosta javljaju zbog naglog skoka i pada krvnog pritiska čemu, verovatno, pogoduju i ove nagle promene temperature koje se dešavaju svakodnevno, kao i promene atmosferskog pritiska", pojasnio je Dimitrijev, koji je i zamenik direktora u Domu zdravlja Palilula.

Građanima je savetovao da vode računa o načinu ishrane, odnosno da prirodnim putem pokušaju da pojačaju imuni sistem, kao i da popiju lek ukoliko dođe do povišene telesne temperature.

"Ukoliko imaju simptome stomačnog virusa, savetuje se da uzmu lekove iz grupe antiemetika, odnosno lekova protiv mučnine i povraćanja, zatim da konzumiraju lakšu hranu, vode računa o dovoljnom unosu tečnosti i elektrolita i da se, ukoliko simptomi traju više od četiri, pet dana, obavezno jave svom lekaru u matičnom domu zdravlja", dodao je Dimitrijev.