Izmene Krivičnog zakonika o službenim licima: Čak 12 godina robije za napad na izvršitelja

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

11. 11. 2019. u 16:50

Zaštićeni status traže veštaci, taksisti, vozači GSP, lekari...

Измене Кривичног законика о службеним лицима: Чак 12 година робије за напад на извршитеља

SVAKO ko posle 1. decembra napadne policajca, sudiju, tužioca, javnog beležnika ili inspektora neke inspekcije biće osuđen najmanje na godinu dana, a najviše na 12 godina. Ove kazne, skoro duplo veće nego do sada, predviđene su izmenama Krivičnog zakonika, koji stupa na snagu za tri nedelje.

- Borili smo se da dobijemo zaštitu kao radnici javne ili državne bezbednosti, i uspeli - kaže Dragoman Paunović, predsednik Mreže inspektora Srbije. - Ali, sada smo suočeni sa novim problemom - kako dokazati napad. Kod inspekcija je to poseban problem, jer na teren obično izlazi jedan, maksimalno dva inspektora. Kada vrše nadzor u nekoj firmi, zaposleni svedoče u korist svog poslodavca.

Zato je zatražena proširena sednica Vladine Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, kojoj bi prisustvovale i sudije, tužioci, predstavnici MUP. Cilj bi bio dogovor oko toga kako u sličnim situacijama dokazati napad na službeno lice i kako usaglasiti ujednačeno postupanje.

- Tražimo da se napad na inspektore tretira kao napad na državu, da se takvi predmeti rešavaju po hitnom postupku, da sankcije budu oštre i sudska praksa ujednačena - kaže Paunović.


Status službenog lica traže mnogi, a poslednji su bili sudski veštaci. Prethodno su ga tražili zaposleni u zdravstvu, prosvetni radnici, zaposleni u EPS na isključivanju struje, taksisti, vozači GSP, novinari...


U Ministarstvu pravde kažu da je Radna grupa za izmene KZ u stalnom zasedanju i da će sve pristigle predloge razmotriti. Ipak, dodaju i da zakon precizira ko su službena lica: ona koja u državnom organu vrše službene dužnosti, izabrana, imenovana ili postavljena lica, javni beležnici, izvršitelji i posrednici u arbitraži, vojna lica...

- Službeno lice uživa posebnu zaštitu, bilo da je propisano zasebno krivično delo koje se može izvršiti samo prema tom licu (na primer sprečavanje u vršenju dužnosti), bilo da je to predviđeno kao teži oblik nekog krivičnog dela (na primer teško ubistvo) - objašnjavaju u Ministarstvu pravde. - Ova dela se posebno tretiraju samo kada su počinjena prilikom vršenja dužnosti.

Status službenog lica podrazumeva i pojačanu krivičnopravnu odgovornost, pa tako postoji ceo niz krivičnih dela protiv službene dužnosti, kao što su zloupotreba položaja ili kršenje zakona od strane sudije. Zakon propisuje i teže oblike pojedinih dela, ako ih izvrše službena lica. Nesavestan rad vozača GSP sada se tretira kao disciplinski prekršaj, a ako bi postali službena lica, bilo bi to krivično delo.

POSLOVI OD JAVNOG ZNAČAJA

U MINISTARSTVU napominju da posebnu krivičnopravnu zaštitu imaju oni koji obavljaju poslove vezane za javno informisanje, zdravstvo, obrazovanje, javni prevoz, pravnu i stručnu pomoć pred sudskim organima. Napadi na njih tretiraju se kao teži oblici krivičnog dela ako su na meti zbog svog posla. Takođe je uvedeno posebno delo - napad na advokate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Horus

11.11.2019. 17:24

Ok, a kad ce biti sankcionisani najcesci uzroci tih napada? Kako cete npr da sankcionisete bahatost i zlozupotrebe tih istih izvrsitelja?

Мр Радомир Шћепановић

11.11.2019. 17:28

A koji zakon stiti obicne gradjane od zlopotrebe sluzbenog polozaja: politicara,policije,vojske,sudija,doktora,izvrsitelja,komunalne policije,....

Miša zaštita

11.11.2019. 22:13

A gde su kazne za nezakonito postupanje službenog lica prema građaninu??? Propisati 1-5 godina zatvora za službeno lice!!! Mnogo više se to dešava nego napadi građana na službena lica. Svakog dana čitamo o bahatom ponašanju službenih lica.

Petar I

12.11.2019. 10:08

Službena lica su i do sada bila osiona i bahata i zloupotrebljavala položaj na štetu građana, a posle promene zakona postaće poput Miloša Obrenovića.

sale

12.11.2019. 10:16

Znači sve jedno je da li ćeš napasti izvršitelja ili ćeš ga lišiti života? Ne bi im bio u koži...

Nenad

12.11.2019. 15:05

Koliko su poostrene sankcije za izvrsitelj za delo prevare zlo i acko udruzivanje(tri clana i vise) protivpravi ulazak na posed unosenje netacnih i laznih cinjenica i neindetifikacija popisivaca?

Nenad

12.11.2019. 15:08

Posto planiram podnose je krivice prijave protiv sudskog izvrsioca popisivaca i advokata svaka vrsta saveta ili sugestije je dobro dosla.