Arheološko otkriće: U selu gde je knez Lazar priredio trpezu pre polaska u Kosovski boj pronađeni temelji dve crkve

D. Zečević

10. 11. 2019. u 16:30

Археолошко откриће: У селу где је кнез Лазар приредио трпезу пре поласка у Косовски бој пронађени темељи две цркве

Foto: D. Zečević

Ovo arheološko otkriće ukazuje pre svega na kontinuitet života na ovom prostoru od srednjeg veka do danas, ističe mr Aleksić
Arheolozi niškog Zavoda za zaštitu spomenika, u okviru projekta zaštitnih arheoloških istraživanja na lokalitetu "Crkvište kod Bašovića" u kuršumlijskom selu Trpeze, pronašli su temelje dve crkve. Prema rečima rukovodioca projekta mr Aleksandra Aleksića, arheologa niškog Zavoda tokom dosadašnjih istraživanja otkriveni su ostaci dve srednjovekovne crkve različitih dimenzija, koje nisu izgrađene u istom periodu, ali koje su u određenom vremenskom periodu korišćene istovremeno.


- Ovo arheološko otkriće ukazuje pre svega na kontinuitet života na ovom prostoru od srednjeg veka do danas, ali i na to da su navedeni prostori bili gusto naseljeni u tom periodu - ističe mr Aleksić, napominjući da se proekat realizuje od druge polovine oktobra a da nakon završetka terenskih istraživanja sledi pokretanje postupka pravne zaštite lokaliteta i definisanja uslova za izgradnju crkve na ovom lokalitetu ali uz očuvanje arheoloških nalaza na mestu pronalaska. Istraživanje je prema navodima arheologa, pokrenuto na inicijativu meštana sela Trpeze u nameri da na arheološkom lokalitetu izgrade crkvu.


PROČITAJTE JOŠ: Srbija i arheologija: Šest najzanimljivijih otkrića

- Projekat zaštitnih arheoloških istraživanja u potpunosti finansira Ministarstvo kulture a ovaj arheološki lokalitet otkrila je i registrovala još 2004. godine Julka Kuzmanović-Cvetković, arheolog prokupačkog Muzeja “Toplice”. Tokom 2014. godine lokalitet je registrovan još jednom od strane arheologa Narodnog muzeja u Beogradu a 2018. godine grupa meštana je zvanično kontaktirala Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš izražavajući nameru da na ovom lokalitetu izgrade crkvu - pojašnjavaju stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša i napominju da su predstavnici Zavoda prethodne 2018. godine obišli lokalitet kao i da im je na osnovu konfiguracije terena bilo jasno da se na ovom mestu nalaze ostaci crkvene građevine.


TRPEZA KNEZA LAZARA


Inače, prema predanju, knez Lazar je u ovom selu priredio trpezu pre polaska u boj na Kosovo, po čemu je ovo selo uz administrativnu liniju sa Kosmetom dobilo ime. Nekada nastanjeno selo sa blizu stotinak kuća sada broji svega dvadesetak meštana.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Србин

10.11.2019. 17:59

Србијо моја лепа! Треба сачувати и што више истражити нашу историју! Велики смо народ

Dragan

13.11.2019. 09:30

@Србин - Ne, nego ljudi poput tebe koji nisu svesni bica i velicine svog naroda.