Pomen herojima na srpskom vojničkom groblju u Tijeu

Goran ČVOROVIĆ

09. 11. 2019. u 21:23

Помен херојима на српском војничком гробљу у Тијеу

Foto G.Čvorović

Otac Justin iz pravoslavne crkve Sveti Sava iz Pariza služio je pomen na Srpskom vojničkom groblju u Tijeu, dok su vence položili ambasador Srbije, izaslanik Ministarstva odbrane i predstavnici dijaspore

PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA

POVODOM dana primirja u Prvom svetskom ratu, u subotu je na Srpskom vojničkom groblju u Tijeu, kod Pariza, održan pomen ovde sahranjenim soluncima.

Pomen je služio otac Justin iz pravoslavne crkve Sveti Sava iz Pariza, dok su vence položili ambasador Srbije u Parizu Nataša Marić i izaslanik Ministarstva odbrane pukovnik Miroslav Nikolić, predstavnici većeg broja udruženja dijaspore i starih ratnika, kao i đaci srpske dopunske škole iz Pariza i pariskog regiona.

U svoje lično ime i u ime Republike Srpske, venac je položila i ministar-savetnik u ambasadi BiH u Parizu Tamara Đogo Kovačević.


PROČITAJTE JOŠ: Svetogrđe na Hilandaru: Na fresci u kuli svetog Save dva mladića urezala svoja imena (FOTO)

Počast su, među ostalima, odali i predsednik udruženja francuskih starih ratnika admiral u penziji Anri Lakaj, predstavnik starih ratnika francuske policije Žan-Pol Baše, kao i Danijel Bonokori, čiji je deda po majci, lekar Pol Emil Gandar, bio uz srpsku vojsku tokom prelaska Albanije i nosilac je više srpskih odlikovanja.

Cveće na Srpskom vojničkom groblju položili su i praunuk vojvode Živojina Mišića Đorđe Stojanac, i unuk generala Draže Mihailovića Vojislav Mihailović. Takođe, i delegacija opštine Budva u kojoj su bili Aleksandar Franeta, Nikola Jovanović i Mladen Mikijelj.

Jedan od venaca je položen i u ime državne sekretarke u Ministarstvu vojske Francuske Ženevjev Darijesek.


Predsednik Saveza Srba Francuske Đuro Ćetković je poručio da je skup održan u znak sećanja na hrabre vojnike koji su život dali da bi nove generacije mogle da žive u miru, u čast milion i dvesta hiljada poginulih Srba i u sećanje na srpsko-francusko prijateljstvo skovano u Prvom svetskom ratu. Tokom ceremonije intonirane su, u čast soluncima, obe himne, srpska i francuska, "Bože pravde" i "Marseljeza".

Na Srpskom vojničkom groblju sahranjeno je 747 srpskih ratnika koji su sa fronta prevezeni u francuske bolnice, kao i kasnije ubijeni Esad-paša Toptani, koji je omogućio prelazak srpske vojske preko Albanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije