U PETAK je proslavio krsnu slavu - Mitrovdan. Za početak ga pitamo, kako se odnosimo prema praznovanju. Ne samo naših slava, već i državnih praznika.

Odgovore dobijamo od domaćina, Momčila Pavlovića, našeg istaknutog istoričara.

- Mitrovdan, kao i ostale srpske slave, slavimo u nadi za zdravlje i boljitak naše porodice, države i naroda. Slavimo svete, oni nas vode, njih ne preispitujemo i oni su nesporni.

* Praznici su simbol i lice jedne države.

- Sve ono što smo stvorili u istoriji danas nam se sa nedovoljnom zahvalnošću priznaje. I dojučerašnji saveznici, posebno narodi kojima je data sloboda, su manje ili više okrenuti protiv Srbije i našeg naroda. U toj atmosferi mi obeležavamo i završetak Prvog svetskog rata i stradanje koje je podneo srpski narod.

* Dan primirja, koji sutra slavimo, nije se dovoljno primio u narodu.

- Nije, zato što se ovde odomaćilo da praznike obeležavamo prema neradnim danima, a malo učimo iz istorije.


PROČITAJTE JOŠ:
Ponovo kreće popis imovine u Srbiji: Građani i dalje kriju pravu kvadraturu

* Kako više da ih afirmišemo?

- Potrebno je da toga dana, 11. novembra, recimo u 11.11 za praznik sve stane. Da se oglase sirene, crkvena zvona, da svi mediji budu posvećeni tom danu. Jer ovo gde smo danas i gde živimo, živimo zahvaljujući onima koji su pali za Srbiju i njenu slobodu.

* Ispada kao da se mi, na neki način, stidimo naših pobeda?

- Mi se ne stidimo naših pobeda, ali ne umemo da pobedu prikažemo i da našu istoriju ukomponujemo u ta opšta kretanja. Dakle, naše žrtve, naša pobeda nisu u skladu veličine koja nam je priznata. Zato treba da se trudimo da ih uključimo u tokove evropskih sećanja i pamćenja.

* Gde je rešenje za naše unutrašnje podele?

- U minimalnoj nacionalnoj solidarnosti i koheziji i jedinstvu spram opštih nacionalnih pitanja i problema. Kosovo je svesrpsko pitanje i ne bi trebalo da bude predmet partijskih podela.

* Šta vam je još obeležilo proteklu nedelju?

- Evo, na primer, pomoć mom sinu koji je uključen u snimanje nekih dokumentarnih serija.