Prvi put u poslednje dve decenije: Otkriven novi soj virusa HIV koji preti ljudima

NovostiOnline

08. 11. 2019. u 07:50

Први пут у последње две деценије: Откривен нови сој вируса ХИВ који прети људима

Foto: Fre Images Pixabay

Medicinskoj zajednici je veoma važno da zna koji su sojevi virusa aktuelni kako bi se omogućilo efikasno testiranje za otkrivanje bolesti
Naučnici su identifikovali novi soj HIV virusa, prvi put u poslednjih 19 godina, ali i protiv njega trenutno postoji zdravstveni tretman.


Novi soj pripada M grupi verzije HIV-1, odnosno istoj porodici virusnih podtipova koji izazivaju globalnu pandemiju HIV-a, tvrdi kompanija "Abot laboratorije", koja je zajedno sa Univerzitetom Misuri sprovela istraživanje.


HIV ima nekoliko različitih podtipova ili sojeva, kao i drugi virusi, i poseduje sposobnost mutiranja tokom vremena. Ovo je prvi novi soj HIV-a grupe M koji je utvrđen od kada su 2000. uspostavljene smernice za razvrstavanje podtipova.


Medicinskoj zajednici je veoma važno da zna koji su sojevi virusa aktuelni kako bi se omogućilo efikasno testiranje za otkrivanje bolesti.


- Ovo može postati pravi izazov za dijagnostičke testove - najavljuje virolog Meri Rodžers, koautor istraživanja.


Pročitajte i: U Srbiji žive 2.562 osobe sa utvrđenom HIV infekcijom


Entoni Fauči, direktor američkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti, napominje da su trenutni tretmani za HIV efikasni i protiv novog soja virusa. Za sada nije poznato ima li ova varijanta virusa drugačiji uticaj na bolesnike.


Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu od AIDS-a trenutno boluje oko 36,7 miliona ljudi, a od 2016. novobolelih ima oko 1,8 miliona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije