Posle 1945. prestao da postoji: SANU se ogrešila o našeg čuvenog pravnika

Lj. B.

07. 11. 2019. u 21:40

После 1945. престао да постоји: САНУ се огрешила о нашег чувеног правника

Akademici na otvaranju naučnog skupa Foto P. Milošević

Naučni skup posvećen poznatom srpskom akademiku, pravniku i istoričaru Slobodanu Jovanoviću

SRPSKA akademija nauka i umetnosti ima poseban dug prema Slobodanu Jovanoviću, jer se ogrešila o njega. On je posle 1945. godine za SANU prestao da postoji, iako je u Akademiju primljen 20 godina ranije i bio njen dugogodišnji predsednik.

Ovo je u četvrtak rekao akademik Kosta Čavoški, na otvaranju naučnog skupa "Slobodan Jovanović, život, delo, vreme", koji je otvoren u SANU povodom 150 godina od rođenja ovog poznatog pravnika, istoričara i političara.

Pročitajte još: Slobodan Jovanović konačno počiva u Srbiji

Jovanović je bio predsednik jugoslovenske izbegličke vlade u Londonu, gde je i živeo posle Drugog svetskog rata. U Srbiji mu je suđeno, izgubio je građanska prava, imovina mu je konfiskovana, a ostao je i bez državljanstva.

- To je bio ključni razlog što je i za Akademiju prestao da postoji, jer je bilo zabranjeno izdavanje bilo kakvih njegovih spisa - naveo je Čavoški. - Ista ta akademija je 1948. godine primila u članstvo Tita, 1950. Mošu Pijadu, a 1959. Edvarda Kardelja za redovne članove.

Pročitajte još: POVODOM 150 GODINA OD ROĐENjA: Sećanje na Slobodana Jovanovića

Predsednik SANU Vladimir Kostić rekao je da oštrina i svežina reči u Jovanovićevom delu predstavlja vivisekciju našeg političkog mentaliteta.

- Mnoge rečenice kao da su danas napisane - rekao je Kostić.

Slobodan Jovanović

On je dodao da je, dok se skup o Slobodanu Jovanoviću tek pripremao, bilo i primedaba da je to politički klizav teren.

- Slobodan Jovanović bio je dekan Pravnog fakulteta, rektor Beogradskog univerziteta, njegovo delo sadrži 20 tomova. Ovaj skup poslužiće da se dodatno rasvetli njegov lik i delo - istakao je Kostić.

Otvaranju ovog naučnog skupa prisustvovao je i prof. Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koji je istakao da je Jovanović jedan od kamena međaša naše nauke i prosvete, te da naše društvo mora da neguje njegovo delo, kao i dela drugih velikana koji su ostavili snažan trag u istoriji.

PISAO SAMO NA SRPSKOM

Akademik Kosta Čavoški posebno je istakao jezik kojim je pisao Slobodan Jovanović.

- Uvek je to bio srpski jezik, nikada nije doslovno citirao strane autore. Iako je govorio nekoliko jezika, Jovanović je knjige pisao isključivo na svom jeziku, jer je znao da je jezik važno obeležje nacionalnog identiteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Raca Milosavljevic

08.11.2019. 08:57

... hvala Bogu da je SANU progovorila i o klizavim stvarima i da se konacno mesa u ono sto joj je posao ...