Kada šaljete paket, moći će da pogledaju sadržaj: Stupa na snagu Zakon o poštanskim uslugama, predviđene kazne od 10.000 do tri miliona dinara

Tanjug

07. 11. 2019. u 18:55

Када шаљете пакет, моћи ће да погледају садржај: Ступа на снагу Закон о поштанским услугама, предвиђене казне од 10.000 до три милиона динара

Foto A. Stanković

Posebno je unapređen aspekt bezbednosti i zaštite pošiljaka, korisnika i zaposlenih kod poštanskih operatora
Zakonom o poštanskim uslugama koji stupa na snagu sutra stvaraju se uslovi za veći stepen zaštite korisnika poštanskih usluga, veća odgovornost i veći broj poštanskih operatora i pošiljaoca, nove usluge, liberalizacija tržišta, što će omogućiti jednostavnije i pristupačnije servise za građane.

Kako kažu u JP "Pošta Srbije" za Tanjug, posebno je unapređen aspekt bezbednosti i zaštite pošiljaka, korisnika i zaposlenih kod poštanskih operatora.

Skupština Srbije usvojila je krajem oktobra Zakon o poštanskim uslugama čiji je cilj da doprinese efikasnijem funkcionisanju poštanske mreže i unapređenju uslova pristupa toj mreži, kao i da dovede do razvoja tržišta poštanskih uslova, shodno potrebama privrede i građana.

PROČITAJTE JOŠ -Snimak koji je šokirao javnost: Poštar divljački baca pakete u kombi, dobio je otkaz (VIDEO)

Donošenjem ovog zakona reguliše se tržište poštanskih usluga, postiže se usklađivanje sa zakonodavstvom Evropske unije, aktima Svetskog poštanskog saveza i zahtevima Svetske trgovinske organizacije.

Pojačana je odgovornost operatora za eventualno nastalu štetu na pošiljkama, odnosno preciznije propisana prava i obaveze poštanskih operatora, koja će omogućiti veći nivo zaštite zaposlenih kod javnog poštanskog operatora, kao i zaštitu poštanske tehnologije, kažu u to preduzeću.

U JP „Pošta Srbije“ kao najznačajniju izmenu u Zakonu o poštanskim uslugama ističu postupak evidentiranja broja lične isprave pošiljaoca prilikom prijema vrednosnih i otkupnih pošiljaka.

Ovim se obezbeđuje veći nivo zaštite za sve učesnike u tokovima poštanskog saobraćaja, kažu.

Zakonom su utvrđene izmene prava i obaveze korisnika poštanskih usluga i poštanskih operatora u pogledu rokova za izjavljivanje reklamacija za oštećene pošiljke, i za obaveštavanje korisnika o ishodu nakon podnošenja reklamacije.

Korisnik može izjaviti reklamaciju poštanskom operatoru u roku od 60 dana u unutrašnjem, odnosno u roku od šest meseci u međunarodnom saobraćaju.

Rok u kom je operator u obavezi da obavesti korisnika o ishodu prijavljene reklamacije sada je osam dana.

Novi Zakon omogućio je i novinu po pitanju prijema pošiljaka u unutrašnjem poštanskom saobraćaju - diskreciono pravo dato operatoru i zaposlenima kod operatora, da u toku prijema pošiljke u unutrašnjem saobraćaju, u prisustvu korisnika, izvrše uvid u sadržinu pošiljke ukoliko postoji sumnja koja se odnosi na nedozvoljeni sadržaj.

U međunarodnom poštanskom saobraćaju, tehnologija prijema pošiljaka je nepromenjena u odnosu na prethodni Zakon.

U obrazloženju zakona navedeno je da prethodna zakonska rešenja nisu mogla da prate zahteve tržišta poštanskih usluga koje karakteriše pojava rastućih i promenljivih zahteva korisnika i sve većeg broja novih poštanskih operatora u delu komercijalnih poštanskih usluga.

Primena novog Zakona o poštanskim uslugama podjednako je značajna za građane i privredu, kao i za poštaske operatore i sve ostale učesnike na tržištu, kažu za Tanjug u JP „Pošta Srbije“.

Kvalitetnije i pristupačnije usluge poštanskih operatora omogućiće jednostavnije plasiranje i prodaju proizvoda, posebno putem elektronske trgovine, njen dalji razvoj i doprinos ukupnom razvoju privrede, navode.

Takođe, delimičnom liberalizacijom tržišta, u delu rezervisanih poštanskih usluga za javnog poštanskog operatora - gde je opseg mase za prijem, preradu, prevoz i uručenje pismonosnih poštanskih pošiljka smanjen sa 100 grama na 50 grama uvećava se konkurentnost i kapacitet tržišta.

Ostale poštanske usluge obuhvataju prijem, preradu, prevoz i uručenje paketa mase preko deset kilograma u unutrašnjem poštanskom saobraćaju, prijem, preradu i prevoz paketa mase preko deset kilograma u međunarodnom poštanskom saobraćaju, u polazu, preradu, prevoz i uručenje paketa mase preko 20 kilograma u međunarodnom poštanskom saobraćaju, u dolazu, usluge dodatne vrednosti, dopunske usluge.

Predviđene su i kaznene odredbe, a kazne će iznositi od 10.000 do tri miliona dinara u zavisnosti o kom prekršaju je reč.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Nebojša

07.11.2019. 22:56

Mi na zalost dopustamo pod tom slobodom trzista da nam 75% lrehrambene proizvodnje drze hrvati, drze udzbenike za osnovnu i srednju skolu Klet, Logos i Freska, drze City exoress koji unisti posiljku i ne pada im na pamet da nadoknade stetu. A nas Post express je zlo od bahacenja, nedolazaka, kasnjenja u isporuci. Dzaba zakoni koji se ne primenjuju.

3

08.11.2019. 00:02

mogli su i do sad, al sad ce to biti po "zakonu" ... ha ha ha ha, samo teraj blizu je litica :)

jovica

08.11.2019. 05:49

Strožija kontrola pošiljaka je u korist putnika.Zamislite da neko vaš putuje baš tim avionom.

tomi li

08.11.2019. 08:43

Dajte poštarima PROSECNU platu u Srbiji koja je kako kažuoko 54.000 dinara,a ne 34.000 koliko sad imaju, pa će bolje da rade.Zaposliće još ljudi jer za ovu socijalu niko neće da dodje u Poštu.Dolaze na razgovor kandidati misle to je Javno preduzeće ,velika plata,kad čuju cifru,nasmeju se i bukvalno pobegnu!!!

Susena

11.11.2019. 13:02

I sad tim uslovom tinejdzeri koji nemaju licnu kartu jos nemogu da koriste te usluge? Me ti zezas? Ovo nece da se zavrsi dobro...

Dule

13.11.2019. 06:19

Ovaj zakon je povreda prava privatnosti I nije ustavan!!!Uredu da se uzumaju podaci ako je posiljka sa otkupninom.A sta ako ja zelim da pisaljem paket anonimno nekome kao humanitarnu pomoc??????!