Majka digla uzbunu zbog zadatka u srpskim udžbenicima: Zar baš to moraju da pitaju?

Novosti Online

četvrtak, 07. 11. 2019. u 17:57

Мајка дигла узбуну због задатка у српским уџбеницима: Зар баш то морају да питају?
Udžbenik engleskog jezika za sedmi razred osnovne škole sadrži ukrštenicu čiji je odgovor zabrinuo roditelje
"Make something die" ili na bukvalnom srpskom "Učiniti da nešto umre", a kao odgovor u ukrštenci reč: "kill" odnosno "ubiti" - ovakav zadatak našao se u radnoj svesci za sedmi razred osnovne škole koji imaju mnogi đaci u Srbiji.

- Ne bih ja to ni primetila da mi jedno veče moja ćerka nije došla sa pitanjem: Mama, šta ja tu sad mogu da napišem? - objašnjava za "Blic" nezadovoljna majka jedne sedmakinje i pita se kako je baš od svih pitanja to moralo biti postavljeno.

Pročitajte još: Više od 7.000 tinejdžera počinilo ubistva, nasilje, pljačke... a ko je za to kriv? Za zločine maloletnika nije odgovarao nijedan roditelj!

Ona ističe da je taj udžbenik već izvesno vreme u prodaji da svako dete koje ga koristi na isti način može doći u situaciju kao i njena ćerka.

Izdavač "Data status" je na pitanje beogradskog lista odgovoro da je udžbenik akreditovan.

- Radna sveska je odobrena od strane Ministarstva prosvete, kao i od Zavoda za obrazovanje i vaspitanje. Prošao je sve kontrole i s te strane ne vidimo nikakav problem sa postavljenim pitanjem - navode iz "Data statusa".

Oni objašnjavaju i da da se radna sveska i udžbenik posmatraju zajedno te da je sam zadatak bio u vezi sa životinjama i tekstom o lososima koji da bi preživeli moraju da ubijaju druge životinje, te nema veze sa ljudima, niti bilo čime slično, a služi za vežbanje sinonima.

Činjenica je da su đaci tog uzrasta kroz razne sadržaje već uveliko upoznati sa pojmom "ubiti", ali ostaje pitanje da li se to pitanje moglo nekako izbeći.

(blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Анти Антифа

07.11.2019. 18:12

Под хитно одузети приватним издавачима да штампају уџбенике. Уџбенике да штампа Завод за уџбенике и да важе у свим школама у Србији!!!!

d

08.11.2019. 00:04

najbolje da uce samo odredjene reci iz jezika, koje ce im biti korisne ?recimo : slave, slavery, idiot, humblea niposto: freedom, kill, waritd ? tako nekako ? ili beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee