MESTO makar za stajanje u Svečanoj sali Ogranka SANU u Novom Sadu traženo je pre tri godine kada je ovde dolazio nobelovac Orhan Pamuk i u sredu uveče, uoči promocije knjige Matije Bećkovića „Mojih 80 portreta“ u ediciji Kompanije „Novosti.“

Pesnik koji lično prezentuje svoju poeziju prvina je u ovom domu SANU gde najčešće analitičari govore o delu i ličnosti književnika, akademika i drugih velikana. Dok su poštovaoci nestrpljivo čekali da Bećković uđe u prepunu salu, on je odvojio minut, dva da novinarima kaže nešto o našem pismu.

- Lična karta srpskog naroda ispisana je ćirilicom i ko ne zna ćirilicu, ne ume da pročita svoju ličnu kartu,a u njoj je naše ime i prezime. Ako čovek zaboravi svoje pismo i svoje ime,on više nije onaj koji je bio i postaje medicinski slučaj - poručio je pesnik.

Bećkovićevo veče posvećeno pesničkim portretima naših velikana otvorio je akademik Miro Vuksanović svojim portretom o Bećkoviću, sročenim specijalno za ovu priliku. Taj portret počinje rečima: „Rođen je 29.novembra na dan Svetog apostola Mateja 1939. u Senti, a prve reči izgovorio je u Novom Sadu...“

Potom je Bećković bezmalo sat i po, nadahnuto kao i obično, čitao svoje portrete u stihu o drugima: Andriću, Meši Selimoviću, Geteu i Handkeu, Milovanu Danojliću, Mihizu, Ćosiću, Ćopiću, Desanki, Mići i Ljubi Popoviću...- Hvala vam što postojite – ozareno je na kraju večeri rekla plavokosa Novosađanka pošto je napravila „selfi“ sa piscem. Publika se sporo razilazila. Svako je želeo da prozbori po reč, dve sa Bećkovićem. O svemu i svačemu.

Pročitajte još: "Matija, idi kući": Članovi "Mlade Vojvodine" pokušali da isprovociraju Bećkovića, akademik im britko odgovorio (FOTO)

Jedino niko ni rečju ne spomenu prošlonedeljnu neslavnu epizodu Organizacije „Mlada Vojvodina“ koja je na fasadu Ogranka bila zalepila poruku „Matija ,idi kući“. To,naprosto, nije bilo vredno osvrta.