Patrijarh srpski Irinej je, posle osvećenja krstova buduće crkve u Resniku, jedine u Mitropoliji beogradsko karlovačkoj, posvećene svetom vladiki Nikolaju Velimiroviću, rekao da su „lelički svetac i Sveti Sava najveći sveci u istoriji Srpske pravoslavne crkve“.

Patrijarh, uz zdravicu na ručku, rekao je: - Vladika Nikolaj je napisao 14 ogromnih tomova knjiga, a da nijednu rečnicu nije ponovio. Njegove knjige su razumljive za sve, obrazovane i neobrazovane.

Pošto je od protođakona dr Ljubomira Rankovića primio na dar tek odštampana sabrane dela Isirore Sekulić, urednika šabačkog „Glasa Crkve“, poglavar je rekao da je „Isidora Sekulić, najumnija Srpskinja“.

PROČITAJTE JOŠ - Patrijarh srpski Irinej: Divimo se i radujmo podvizima

- Vladika Nikolaj je, između dva svetska rata, pripremao manastir Ljubostinju za monašenje uglednih srpskih devojaka i udovica, kraljice Marije, Isidore Sekulić, Darinke Janošević, direktorke Ženske gimnazije u Beogradu.Patrijarh je poručio: - Nije dovoljno samo čitati vladiku Nikolaja i diviti se njegovom delu, nego vladičin život i život Svetoga Save, moraju postati uzor i primer srpskom narodu u praktičnom svakodnevnom životu, u ljubavi prema svojoj Crkvi i svojoj otadžbini.

Resnički sveštenik, Aleksandar Milutinović, poklonio je po primerak knjige o „Starac Avakum“, o upokojenom arhimandritu tronoškom i lelićkom, Avakumu Đukanoviću, patrijarhu i za sve goste, ukupno više od 200 primeraka, koje je izdao „Glas Crkve“ iz pera dr Rankovića.