Naučene su da trpe, istu matricu prenose na potomstvo: Čak 90 odsto Romkinja-žrtve partnerskog nasilja!

S.BABOVIĆ

01. 11. 2019. u 18:15

Neretko nemaju kome da se požale, ni ti kojoj kući da se vrate, a nedovoljno obrazovanje ili potpuna nepismenost utiče na ekonomsku zavisnost

Научене су да трпе, исту матрицу преносе на потомство: Чак 90 одсто Ромкиња-жртве партнерског насиља!

Foto: S. Babović

ČAK 90 posto Romkinja u Rasinskom okrugu doživelo je partnersko nasilje, pokazuju najnovija istraživanja Udruženja “Romani cikna” iz Kruševca,saznaju “Novosti”.

Iako se rezulati obimnog istraživanja još uvek sumiraju, sagovornice “Novosti” iz jedinog ženskog romskog udruženja koje deluje na teritoriji okruga potvrdile su najveće strahove:ove žene su najčešće žrtve nasilja i u matičnoj porodici,a nasilje često ne umeju da prepoznaju.

-Intervjuisale smo 300 Romkinja,starijih od 18 godina, nikome nikada nisu ispričale šta im se dešava-predočava za “Novosti” Snežana Živković,istraživač-Bilo je tu i mladih devojaka, koje su iskusile nasilje od emotivnog partnera, koji su primenjivali razne metode nasilja, provere, kontrole. Planiramo okrugle stolove sa predstavnicima iz romske zajednice i institucija.

Aktivistkinje koje su radile na terenu svedoče da se žene u romskoj zajednici najčešće suočavaju sa fizičkim i psihičkim nasiljem. Naučene su da trpe, istu matricu prenose na potomstvo.

- Neretko nemaju kome da se požale, ni ti kojoj kući da se vrate, a nedovoljno obrazovanje ili potpuna nepismenost utiče na ekonomsku zavisnost,tako da su u svakom smislu primorane da trpe nasilje-podvlači aktivistkinja udruženja Milica Petrović.

Jasmina Todorović, koordinatorka projekta napominje da većina žena nije prijavila nijednoj instituciji partnersko nasilje, verujući da to treba da ostane u krugu porodice. Udruženje “Romani cikna” koje postoji od 2010.godine, neretko je utočište žrtavama. Više od 20 projekata aktivistkinje su radile na terenu iz brojnih oblasti. Sve su, podvlači Slavica Rakić, predsednica Udruženja, jednako važne i za temu o kojoj je reč, i obrazovanje, prevencija trgovine ljudima,borba protiv prisilnih i maloletničkih brakova.U jednom od ranijih istraživanja, u Kruševcu se došlo do poražavajućih podataka: čak 85 posto se udalo pre punoletstva, a 70 posto je do 18-e godine rodilo prve dete.Romkinja D.D. radi u kiosku i majka je dve devojčice. Slobodu je dobila u 24.-oj godini kada ju je otkupio sadašnji muž.

-Moja je vrednost bila 700 evra i boks cigareta-kaže D.D, udata sa 12 godina,čije je sveodčanstvo objavljeno u zbirci ispovesti “O ovome se ćuti”, Ženske romske mreže-Prve bračne noći ako se to tako može nazvali bila sam silovana od strane pedesetdvogodišnjaka. I tako, četiri godine.Onda me je muž prodao za 500 evra bratu od tetke, a ovaj, vlasniku striptiz bara.POMOĆ IPAK POSTOJI

ŽENE koje trpe nasilje ili znaju nekoga ko trpe nasilje, pomoć mogu dobiti pozivom na SOS 0800 35 00 36. Žene iz Rasinskog okruga već jednu deceniju mogu da zatraže pomoć i na broj SOS telefona, 0800 034 037, kojim korodinira Udruženje žena “Peščanik” i gde volonterke razgovaraju i na romskom jeziku.UBIO SAM KURVU

PRE četire godine romsju zajednicu potresao je najgori epilog nasilja.LJubiša Vasić(29) ubio je nevenčanu suprugu Zlatu Nikolić(23), u njenoj kući u romskom naselju Marko Orlović.Nesrećnu ženu i majku, u to vreme dvogodišnjeg dečaka, Vasić je ugušio jastukom.Potom je na zidu karminom ispisao “ubio sam kurvu”.Po sporazumu o priznanju krivičnog dela osuđen je na 15 godina zatvora.

-Zet mi je dugo maltretirao ćerku, tukao je dok su živeli u Nemačkoj, ali se s njim pomirila nedavno, pre nego da krste sina-posvedočila je za “Novosti” Lidija Mitrović,majka ubijene Zlate.-I ja sam želela mir, ali to je bilo nemoguće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

буки

01.11.2019. 20:18

Предајем у средњој школи коју похађа већи број ромске деце, посебно девојчица и често сам чула да ако је не туче, онда је и не воли. Када указујем дечацима шта не треба да раде и како да поштују своје другарице, ромкиње ме гледају као да говорим кинески.