“Keze nam se vampiri, vukodlaci i demoni”: Evo šta je sveti vladika Nikolaj pisao o Noći veštica

Novosti online

30. 10. 2019. u 22:18

Pomolimo se Gospodu, da nam poda hrabrosti da budemo i ostanemo drugačiji, govorio je vladika Nikolaj

“Кезе нам се вампири, вукодлаци и демони”: Ево шта је свети владика Николај писао о Ноћи вештица

Vladika Nikolaj Velimirović

"Umesto da ugasimo vatru na domaćem ognjištu, toga dana upalimo kandilo pred slavskom ikonom, pomolimo se Gospodu, da nam poda hrabrosti da budemo i ostanemo drugačiji, da nas obdari snagom da ustrajemo na NJegovom putu i da nas izbavi od Lukavoga."Sveti Vladika Nikolaj


Kao Pravoslavni Hrišćani dužni smo da pažljivo ispitujemo svaki oblik našeg bavljenja svetovnim stvarima, uključujući razne zabave, praznovanja, običaje i da dobro razmotrimo da li je naše učestvovanje u tim svetovnim stvarima i vancrkvenim aktivnostima u saglasju sa našom svetom Pravoslavnom verom ili nije.


U proteklih mesec dana sve nas u spoljnjem svetu podseća da se bliži praznik Helovin: deca u školama uveliko crtaju bundeve, veštice i slepe miševe, roditelji razmišljaju kako da nabave ili sašiju idealni kostim u kojem će njihova deca ići po kućama i tražiti slatkiše „plašeći“ komšije, iz izloga nam se keze i cere likovi vampira, vukodlaka i raznih demona, koji ponekad izgledaju „simpatično“ – šaljivo, a ponekad uznemirujuće. Mnogi će od nas pristati da povedu svoju decu uveče 31. oktobra, kad zađe sunce, iako nam je taj običaj potpuno stran i u najmanju ruku čudan.

Mnogi će, u želji da se njihova deca ne razlikuju od ostalih, učestvovati u ovom prazniku, pravdajući se da je sve to samo zabava za decu i da tu nema nikakvog dubljeg značenja.


A evo šta je zapravo pozadina praznika Helovin :

Ovaj običaj ima svoje poreklo među paganskim keltskim narodima u Irskoj, Britaniji i severnoj Francuskoj. Oni su verovali da se život rađa iz smrti , pa su za početak svoje nove godine uzimali kraj jeseni, kad priroda umire i kada, prema njihovom verovanju, počinje vreme mraka, raspadanja i smrti. Toga dana su gasili vatru na svojim domaćim ognjištima i svuda je vladao mrak.

PROČITAJTE JOŠ: Družio se sa engleskim kraljem, zvali su ga "crnački mesija", u Bostonu mu “Bože pravde” pevalo 5.000 crnaca!


Prema paganskom keltskom predanju, duše umrlih bi potpuno pripale vlasti boga Samhaina, kneza smrti, koga je valjalo umilostiviti žrtvoprinošenjem na dan nove godine, a Samhain bi dozvoljavao da toga dana duše umrlih posećuju domove svojih porodica. Otuda običaj „maskiranja“ u kosture, duhove, veštice i demone. Na taj način bi živi stupali u „mističnu“ zajednicu sa umrlima, kroz čin podražavanja mrtvih i tumaranja po mraku. Prema verovanju, duše mrtvih koje bi dolazile u „posetu“ bile su iznurene glađu i molile su za hranu, pa ih je valjalo nahraniti – otuda običaj zvani . Ukoliko neko od živih ne bi ugostio duše umrlih, stigla bih ih osveta boga Samhaina.

U vreme kada su ovi narodi primili Hrišćanstvo i kada su zaista bili Pravoslavni, tadašnja Crkva je ustanovila praznik „Svih Svetih“ 1. novembra (na istoku se taj praznik slavi drugog datuma) upravo da bi se istrebio ovaj okultistički običaj» a noć uoči praznika Svih Svetih („All Hallows eve“) služilo se svenoćno bdenje. Međutim, oni koji su ostali u paganstvu i okultizmu reagovali su tako što su pojačali svoje opasne rituale, tako da je noć uoči Hrišćanskog praznika postala noć veštica, vradžbina, prizivanja zlih duhova i demona i drugih okultističkih radnji.

Čak je dolazilo i do krađe i skrnavljenja sveštenih predmeta. Tako je propao pokušaj zapadne crkve da se suprotstavi ovom paganskom običaju.


Ovde je samo ukratko objašnjeno poreklo i značenje praznika Helovin.

Jasno je da mi, Pravoslavni Hrišćani ne možemo i ne smemo učestvovata u ovakvoj idolopokloničkoj svetkovini na bilo kom nivou (makar to bila „samo“ zabava za decu), jer to direktno predstavlja odricanje od našeg Gospoda i naše svete Pravoslavne vere. Jer, ako pristanemo da svoju decu „maskiramo“ i pustimo ih da idu po mraku i mole za slatkiše, mi time svojevoljno pristajemo na zajednicu sa mrtvima, čiji bog nije keltsko božanstvo Samhain, već sam Sotona, knez zla, a slatkiši koje budu dobili neće predstavljati bezazleni poklon deci, već prinos samome đavolu.

PROČITAJTE JOŠ: Vladika Nikolaj - krsna slava


Podsetimo se samo da su naši preci, Hrišćani iz najranijih vekova, pre birali telesnu smrt u najgorim mukama nego što bi pristali da prinesu žrtvu idolima i time se odreknu Hrista» Bog a našeg, koji nam je zapovedio: „Nemoj imati drugih bogova osim Mene“.


U današnjem duhovno ubogaljenom svetu vlada teška čamotinja i lenjost, pri čemu je lako ubediti gotovo svakoga da je poreklo ovakvih praznika beznačajno i da je Helovin obična, bezazlena zabava.


Iza ovakve tvrdnje nalazi se ateizam, udaljavanje od vere i svojih korenova, negacija postojanja kako Boga tako i đavola. Naša Sveta Crkva nas uči da je jedino Bog sudija svim našim delima, a da našim delima služimo ili Gospodu, ili Sotoni, te da niko ne može služiti dva gospodara.

Zato, umesto da „ugasimo vatru na domaćem ognjištu“, toga dana upalimo kandilo pred slavskom ikonom, pomolimo se Gospodu, da nam poda hrabrosti da budemo i ostanemo drugačiji, da nas obdari snagom da ustrajemo na NJegovom putu i da nas izbavi od Lukavoga.

Sveti Vladika Nikolaj Žički

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Goran

31.10.2019. 07:47

Ili imaš mozga ili nemaš to što crkva gleda.da.lopatom utovara ove bez mozga nudeći im samo nadu koju niko nikad nije video ili dokazao je oblik prevare. U današnje vreme sudovi to vide kao dovođenje lica u zabludu itd. Tako da uživajte a oblačili kostime a se slikali na Vrbice sa jaganjcima sve je to isto samo druga sekta...

ВИД

31.10.2019. 09:32

@Goran - Горане, кукала ти мајка, судећи по твом тексту ти ниси прочитао 3 књиге у животу осим можда неки порно часопис који заокупља твој мозак. Црква никога и ни у шта не тера, можеш да уђеш, можеш да изађеш али када се уђе у твој хероински свет, излази се право у пакао. Оно што ти црква нуди сдржано је у 10 божијих заповести - изм. осталог то су: поштуј оца свог и матеру своју, не кради, не убиј, не сведочи лажно, не пожели ништа што је туђе..итд. Научно је доказана нетачност Дарвинове теорије!

Мени није исто

31.10.2019. 10:46

@Goran - Не верујем да не видите разлику између Врбице и вештица!? То што називате сектама су потпуно различити системи вредности - 10 заповести кад бисмо сви поштовали земаљски судови не би имали посла.А Ноћ вештица шире они који развалише планету лажима, ратовима, отимачином - све насупрот хришћанским вредностима! И како то онда може да буде исто?!

Zika

31.10.2019. 08:48

Prica o vampirima je krenula iz Srbije, a ne Amerike. Oni su je samo popularisali u filmovima.

Srboljub

31.10.2019. 12:41

Eh, vladika Nikolaj, govorio je mnogo toga. Govorio je i da je gosn Hitler pravi vođa koji na pravi način radi na rešavanju "jevrejskog pitanja" u Evropi, i da je isti taj gosn Hitler nešto poput Svetog Save.

Drugo mišljenje

31.10.2019. 13:41

Zar ste dobili samo ova dva gnusna komentara na ovako prelep tekst koji moze svakom otvoriti oči i ipak ih pustili?Naši ljudi,cast svim dobrim,ili su glupi ili zli.Sramota coveka da vidi sta oni misle.