Novi zakon o nestalim bebama: Roditeljima dece ukradene na rođenju po 10.000 evra

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

31. 10. 2019. u 13:00

Нови закон о несталим бебама: Родитељима деце украдене на рођењу по 10.000 евра

Sa jednog od ranijih skupova roditelja Foto a. Stojanović

Odbor za pravosuđe i državnu upravu usvojio i poslao poslanicima zakon o mališanima za koje se sumnja da su ukradeni

ODBOR za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu usvojio je predlog zakona o nestalim bebama i uputio ga Skupštini na razmatranje. Kako "Novosti" saznaju, na njega je stiglo 30 amandmana, a očekuje se da poslanici o njima raspravljaju i usvoje zakon pre kraja godine.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je na sednici Odbora da se predlog godinama nalazio u fazi pripreme:

- Osim što prilazi ovoj materiji na efektivan način, predlog ima veliki značaj i zbog stava Komiteta ministara Saveta Evrope o neophodnosti usvajanja.


PROČITAJTE JOŠ - RODITELjI UKRADENIH BEBA: Objaviće imena sumnjivih lekara i babica

Zakon kaže da će se dokazi o sudbini novorođenčadi za koju se sumnja da su nestala, izvoditi u sudskom postupku, pred četiri viša suda (Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac). U okviru MUP biće određeni posebno obučeni policijski službenici, koji će obavljati istragu po zahtevu suda.

Pravo da podnese predlog sudu ima roditelj nestalog deteta, a ako roditelji nisu živi, brat, sestra, deda ili baba. Za podnošenje predloga, ali samo kada to čini roditelj, neophodno je da se ranije obraćao državnim organima ili porodilištu. Predlagač je oslobođen plaćanja sudske takse i može dobiti besplatnu pravnu pomoć.

Ukoliko prihvati predlog, sud rešenjem utvrđuje šta se sa detetom desilo - da li je umrlo i kako, ili je živo. Ako to ne može da utvrdi, konstatuje se da nije moguće utvrditi status. Pravo na naknadu do 10.000 evra dobijaju svi roditelji i srodnici ukoliko je sud usvojio predlog.

Foto A.Stanković

Goran Filipović, iz Beogradske grupe roditelja, kaže da ne postoje amandmani koji bi mogli da poprave ovakav predlog zakona:

- Bojimo se da će rezultat svih istraga biti da je nemoguće utvrditi sudbinu deteta i da će biti zaključene isplatom odštete. O daljim akcijama odlučićemo do kraja nedelje.


PROČITAJTE JOŠ - ŠOKANTNO OTKRIĆE: Ukradeno 29 dosijea o "nestalim bebama"

Zakonu se protivi i Radiša Pavlović, član Vladine komisije za nestale bebe i predsednik Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama":

- Ovo je suprotno onome što smo se dogovorili sa Backovićem i ombudsmanom Pašalićem. Ne verujemo korumpiranom pravosuđu. Tajni centri moći pokušavaju da prekinu istrage koje su započete. Roditelji su ujedinjeni protiv ovog zakona i uzdamo se u to da ga predsednik Vučić neće potpisati. Verujemo samo njemu, i ministru i direktoru policije Stefanoviću i Rebiću.


IZ BUDžETA 876 MILIONA

U BUDžETU Srbije predviđeno je 876 miliona dinara za sprovođenje zakona. Od toga, 70 miliona je potrebno za pokriće troškova sudskog postupka, a 806 za isplatu odšteta roditeljima.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Neko

31.10.2019. 13:51

Sama činjenica da je roditeljima zakonom bilo zabranjeno da vide , preuzmu i sahrane decu , koja su (navodno) umrla , pokazuje da je krađa dece bio državni projekat.

Miso.Pec

31.10.2019. 14:12

Ako država hoće i želi da ovo reši neće biti problem da se otkriju i pohapse svi odgovorni a posebno iz zdravstva koji su decenijama krali i prodavali bebe.