POČELA je sezona đačkih ekskurzija, škole uveliko na tenderima biraju turističke agencije kojima će poveriti ovaj posao, a roditelji se i ove godine hvataju za glavu od previsokih iznosa. Jer, u vreme kada, primera radi, iste te agencije nude desetodnevni apartmanski smeštaj u Grčkoj po ceni od samo 55 evra, u šta je uključen čak i prevoz, za učenike trodnevno putovanje sa dva noćenja u Novom Sadu košta gotovo triput više - čak 15.000 dinara!

- Kada je odziv učenika dobar, moja agencija može da zaradi najviše 300 dinara po učeniku, a što je manje đaka, to je i naša zarada niža - kaže vlasnik čačanske turističke agencije "Lazena" Mirjana Knežević, koja će organizovati ekskurzije učenika nekoliko razreda OŠ "Milica Pavlović".


PROČITAJTE JOŠ - Od prvog razreda srednje piju, puše i kockaju se, prvi seks već oko male mature: Alarmantni podaci o ponašanju dece


Na pitanje zašto su cene i za trećinu veće nego kada bi se poseta Nišu, na primer, organizovala u sopstvenoj režiji - u istom hotelu, sa istim iznajmljenim autobusom i ulaznicama za istorijske lokalitete - objašnjava da na sve treba dodati i dnevnice za nastavnike, koje se u Čačku kreću od 400 do 800 dinara po učeniku. Tu su i usluge profesionalnih vodiča koji koštaju 4.000 po danu, te gratis aranžmane jer na svakih 15 đaka agencije, po pravilu, poklanjaju put za jednog učenika.

- Kada se sve sabere, cene ekskurzija su i niske. Pritom, visinu nadoknade nastavnicima određuju članovi Saveta roditelja - zaključuje Mirjana Knežević.

Direktor jedne od čuvenijih škola u Čačku - OŠ "Filip Filipović" - Slavica Lužanin smatra da su cene ekskurzija previsoke, ali moraju da poštuju Pravilnik Ministarstva prosvete o izboru turističke agencije. U postupku javne nabavke, pored najniže cene, važno je i bodovanja po osnovu dosadašnjeg poslovanja, a gleda se i broj besplatnih aranžmana.

- Ne slažem se, međutim, sa tvrdnjom da su previsoke i naknade nastavnicima. Jer, njihova satnica na ekskurziji iznosi oko 33 dinara i ne verujem da je to dovoljno za odgovornost koju na sebe preuzimaju - kaže Slavica Lužanin, i naglašava da se oni uvek trude da obezbede bar plaćanje na rate.

Roditelj jednog od čačanskih osnovaca Radovan Savić priznaje da, uprkos enormnim iznosima, svaki roditelj nastoji da po svaku cenu pošalje dete na ekskurziju i omogući mu da stekne uspomene za čitav život. Veruje i u to da bi škole sve mogle i same da organizuju, znatno povoljnije, pa ne razume zašto je propisano posredovanje agencija.


ODZIV UČENIKA IZUZETNO VISOK

UPRKOS visokim cenama, odziv učenika je - naročito u nižim razredima - izuzetno visok. Tako se, primera radi, za odlazak na ekskurziju prijavilo čak 93,5 odsto učenika čačanske OŠ "Filip Filipović".