Nastavno-naučno veće FON: Doktorat Siniše Malog nije plagijat

E. V. N.

28. 10. 2019. u 19:08

Veće je u ponedeljak usvojilo izveštaj Etičke komisije FON

Наставно-научно веће ФОН: Докторат Синише Малог није плагијат

Siniša Mali Foto Tanjug

NASTAVNO-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka usvojilo je u ponedeljak izveštaj Etičke komisije FON o doktoratu ministra finansija Siniše Malog. Ni Veće, kao ni prethodno dve komisije stručna i etička nisu disertaciju Malog proglasile plagijatom.

U izveštaju koji su usvojili preporučena je javna opomena za autora rada "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji", zbog određenih propusta u citiranju pojedinih izvora iz literature.

Na samoj sednici Nastavno-naučnog veća članovi su glasali o tri ponuđene opcije da se izveštaj ne usvoji, da se izrekne javna opomena ili da se izrekne javna osuda. Većina je podržala opciju javne osude. U zaključku Veća FON, koji će biti poslat Odboru za etička pitanja Univerziteta u Beogradu, nije navedeno da je rad plagijat, niti se preporučuje oduzimanje doktorata.

Odbor za etička pitanja ima rok do 4. novembra da se izjasni o ovom slučaju, na osnovu izveštaja stručne komisije i odluka Nastavno-naučnog veća FON. Podsećanja radi, Stručna komisija Fakulteta organizacionih nauka sa- činila je izveštaj na više od 600 stranica u kom analizira doktorsku disertaciju ministra finansija. Istovremeno, komisija koju čine profesori Vinko Kandžija, Dragan Mikerević, Dejan Erić i Tomaž Čater, zatražila je sastanak sa članovima Etičkog odbora UB, kako bi dodatno argumentovala svoje stavove da je nesporan naučni doprinos disertacije Siniše Malog.

Izveštaj stručne komi- sije identičan je onome koji su već jednom slali Etičkom odboru i koji je bio usvojen na Nastavno-naučnom veću FON-a. Zbog toga je prvobitno bilo odlučeno da nema potrebe da se Nastavno-naučno veće FON još jednom izja- šnjava o istom tekstu. Međutim usledili su pritisci iz Rektorata na upravu FON, da mora još jednom da bude sprovedena celokupna procedura, iako izveštaj nije menjan.

PO HITNOM POSTUPKU

IAKO je propisan rok za dostavljanje izveštaja i mišljenja Etičke komisije Fakulteta organizacionih nauka 30 dana, dekan Milija Suknović je zahtevao izjašnjavanje Komisije po hitnom postupku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Mile

29.10.2019. 07:43

Suludo je i pomisliti da bi student generacije mogao da plagira doktorat. Imate gomile strucnjaka sa privatnih univerziteta zavrsenih u kaficu, koji rade na rukovodecim pozicijama za koje nikad nisu bili raspisani javni oglasi. Izvolite pa na njima sprovodite istrazivacko novinarstvo.