Da istina o stradanju Srba nije sakrivana, NATO vas ne bi napao: Amerikanac, osnivač Instituta za Jasenovac, o sramnoj reviziji istorije

Dragan Vujičić

27. 10. 2019. u 11:00

Да истина о страдању Срба није сакривана, НАТО вас не би напао: Американац, оснивач Института за Јасеновац, о срамној ревизији историје

Profesor Beri Lituči

Profesor Beri Lituči, osnivač Instituta za Jasenovac: U vašingtonskom Muzeju Holokausta genocid u Hrvatskoj nije postojao. Milošević imao pravo da upotrebi silu kako bi zauzdao nasilje Albanaca

RAZOTKRIVANJE istine o genocidu nad srpskim narodom u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata morate shvatiti kao pitanje nacionalne bezbednosti prvog reda. Tako Izraelci tretiraju Holokuast koji su oni doživeli. Da istina o stradanju Srba od ustaša nije sakrivana, ne bi vam se dogodile sve nesreće u ratovima devedesetih, uključujući i izgon naroda iz Hrvatske i s Kosova. NATO se nikada ne bi usudio da bombarduje vašu zemlju da prethodno niste satanizovani u celom svetu, delimično i svojom krivicom - ovako govori profesor Beri Lituči, osnivač njujorškog Instituta za Holokaust i proučavanje genocida nad Srbima u Jasenovcu.

Univerzitetski profesor iz Bruklina, koji je prvi u Americi, još 1997. godine, osnovao instituciju koja se bavi stradanjima Srba u NDH, podvlači:

- Vaši političari, naročito u dijalogu sa zemljama nastalim posle raspada SFRJ, moraju da insistiraju na činjenici da je više stotina hiljada Srba pobijeno u Hrvatskoj i delom u Bosni od nacističkih režima koji su uspostavljeni od hitlerovske Nemačke. I dok ne priznaju svoju istorijsku odgovornost, nije ni normalno da imate tople odnose.

Amerikanac, koji je 2005. uspeo da u Parku sećanja na Holokaust u NJujorku postavi Spomen-kamen posvećen nastradalima u Jasenovcu, a 2019. i na stratištu Jadovno, navodi da se upravo pred očima celog sveta događa velika i sramna revizija istorije, u kojoj zločinac i žrtve zamenjuju mesta.

- Uzroke dela vaših problema potražio bih u radu Muzeja Holokausta u Vašingtonu, koji je osnovan 1993. i danas je najveća institucija ovakve vrste u svetu. Franjo Tuđman, kao "antifašista", posetio ga je iste godine, dok vlasti u Beogradu jednostavno nisu uočile problem. Stradanja Srba su postavkama ovog muzeja relativizovana i gotovo poništena, dok je iz njega krenula priča o srpskom genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici - dodaje Lituči.

On objašnjava da je to očigledan dokaz koliko je pitanje genocida nad Srbima u Hrvatskoj stvar srpske nacionalne bezbednosti.

Detalji sa izložbe o Jasenovcu u NJujorku 2016. / Foto Ž. Knežević

Beri Lituči bio je i jedini američki državljanin koji se u Haškom sudu pojavio kao svedok u korist Srba. Govorio je u okviru odbrane Slobodana Miloševića 2005. godine.

- Ukazao sam tada Sudskom veću na to da nisu samo Srbi na Kosovu bili izloženi progonu od strane Albanaca. Na iznenađenje Tužilaštva, izneo sam podatke o progonu Roma sa KiM, i ponosan sam na svoj zaključak da je Milošević imao pravo da upotrebi silu kako bi zauzdao progon svojih sunarodnika, ali i svih drugih koji su bili meta Albanaca.

Lituči ukazuje na činjenicu da se Hrvatska nigde ne pominje kao zemlja odgovorna za genocid u Drugom svetskom ratu. On dodaje da Srbija treba da pokrene proces pred Međunarodnim sudom za ratne zločine protiv Zagreba. Lituči tvrdi i da sve žrtve hrvatskih logora imaju pravo i mogućnost da potraže odštetu za lične patnje pred međunarodnim sudovima, i ne sumnja da bi pravdu dobile. Primećuje i da su Hrvati pokušali da Srbiju okrive za navodnu agresiju devedesetih, ali su te namere propale na sudu. Zašto Srbija čeka - pita se.

KNJIGA O JASENOVCU NA NEMAČKOM

U posetu Institutu za nacionalnu i međunarodnu bezbednost u Beogradu Lituči je došao iz Frankfurta, gde je na tamošnjem Sajmu knjiga predstavio svoje izdanje o Jasenovcu na nemačkom jeziku.

- Ovo je prva knjiga koja govori o Jasenovcu u Nemačkoj posle pedesetih godina - kaže profesor. - Nemci su je primili sa interesovanjem, ali ne priznaju odgovornost za zločine koje su Hrvati počinili u vreme Hitlera. LJudi koji brinu o Parku Holokausta u Frankfurtu obećali su da će naredne godine tamo podići i obeležje sa imenom koncentracionog logora Jasenovac.

VREME NIJE SAVEZNIK

- VREME Srbiji nije saveznik u trci da prikaže stradanje svojih sunarodnika. Preživeli paćenici iz Drugog rata polako odlaze, ali su svojim stradanjem zaslužili da oni koji ostaju na planeti znaju šta im se događalo i da se zločini nad srpskim narodom nikada više ne ponove - veli profesor.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Драган КНН

27.10.2019. 11:42

Колико јпш милиона треба да нас изгине , покољу .... да би тај свијет схватио величину нашег страдања ?

Dragonra

27.10.2019. 11:48

Svaka cast ovome americkom piscu i istoricaru.On se zauzima za genocid u Jasenovcu a voljeni drug Tito je decenijama ispirao mozak Srbima i krio istinu, a Srbi verovali u njegovo bratstvo i jedinstvo.

Mile

27.10.2019. 11:58

Da se istina zna ne bi Srbi sa JNA pokušali da izbijaju na more posle Jasenovca i 91g pa da kukaju od 95g i dok su živi....

Jakov

27.10.2019. 12:02

Nesporna je činjenica da su hrvatske ustaše poklale preko milion Srba i Jevreja u Jasenovcu.Tito je osnovao komisju za utvrđivanje tačnog broja žratava u Jasenovcu.U to vreme Tito je zatražio ratnu odštetu od Nemačke za milion i sedmsto hiljada pobijenih.Dobio je odgovor od Nemaca da Nemci nisu odgovorni za preko milion i sto hiljada pobijenih Srba,Roma i Jevreja od strane Hrvata.Nakon toga Tito je zabranio rad komisije koja je došla tada do 800 hiljada pobijenih i nije još završila sa popisom

Mane

27.10.2019. 12:13

Osnova svog istorijskog jada je to sto „nasi“ politicari i Srbi uopste vide samo svoj interes, a opsti ne. To se i ovde potvrdjuje.

Анти Антифа

27.10.2019. 14:00

@Mile Молим пишите ћирилицом,неразумемо те хијероглифе

hristina

27.10.2019. 14:40

Covek, koji zna, kaze da je to pitanje nationalne bezbednosti prvog reda. Sta cekamo?!

Ролекс.

27.10.2019. 15:17

Криви су Срби комунисти што није дошло до суда о ратним зверствима НДХ.Тај процес геноцида у НДХ треба покренути пред међународним судом за геноцид.Да Злочиначка Хрватска буде кажњена једном.

isturena ruka Zapada

27.10.2019. 18:55

Sva zlodjela koja su činili Hrvati vršena su pod okriljem Zapada .Zato se Jasenovac i milionska stradanja progoni i druga stratista stradalih Srba i danas vešto skrivaju propagandom Zapada .Jevreji to nisu dozvolili.

Sramotno

27.10.2019. 19:33

Tužno je, sramotno, žalosno i neoprostivo, da je svet više informisan o nekoliko hiljada stradalih u Srebrenici nego o milonskom ubijanju,,strahotama,i progonima Srba u Hrvatskoj.

Simon

27.10.2019. 22:02

Da nije Zidova niti dan danas se ne bi nista znaloo o ustaskohrvatskom genocidu nad Srbima.Neverovatni nemar srpskih historicara i drugih srpskih intelektualaca i politacara prema svojem narodu.

буки

29.10.2019. 09:10

@Ролекс.Запад нас је спречио да подигнемо ту тужбу за геноцид у Јасеновцу, тиме што појам геноцид признају само од 1945 године. Шта мислите због чега је баш та година уведена као преломна и против каквих све зала српски народ мора да се бори за свој опстанак? Најпре су нам убацили Броза да нам испере мозгове и синтагмом "усташе И четници" заташка НДХ злочине, а када смо полако почели да се освешћујемо, увели су да геноцид као појам није постојао у периоду сатирања српског народа.