Preko mobilnog provera duga: Izvršitelji više ne mogu da iznenade

V. C. S.

25. 10. 2019. u 21:00

Počevši od ovog meseca građani imaju mogućnost da prate kompletan tok svojih predmeta na portalu sudova. Program napravljen i da otkriva nezakonito i neblagovremeno delovanje tokom postupka

Преко мобилног провера дуга: Извршитељи више не могу да изненаде

Foto D. Dozet / Mnoga prisilna izvršenja sprečili su okupljeni građani

VREME kada građani nisu znali da je izvršitelj protiv njih pokrenuo postupak jer o tome nisu dobili obaveštenje, pa se iznenade kada počne prinudna naplata ili plenidba, ili kada nisu imali predstavu o tome dokle se sa tim postupkom stiglo, koliko još duguju i kolika je izvršiteljska nagrada, trebalo bi da ostane iza nas. Od 1. januara startovaće elektronska oglasna tabla suda, a od 1. oktobra moguće je ostvariti uvid u svoj izvršni predmet putem interneta.

- Svi oni koji imaju neki izvršni postupak od ovog meseca na portalu sudova Srbije mogu da ostvare uvid u tok predmeta izvršitelja koji su započeti od septembra 2019. godine - kaže, za "Novosti", pomoćnik ministra pravde Jelena Deretić. - Putem toka predmeta mogu da na dnevnom nivou dobiju informaciju o datumu preduzete radnje, donetog akta, podnetog pravnog leka i drugim bitnim činjenicama - kaže Deretić.

Kada upišu broj predmeta koji se vodi kod izvršitelja, na monitoru ili ekranu mobilnog telefona pojaviće im se datum rešenja koje je doneo sud ili izvršitelj i naziv tog suda ili ime izvršitelja, zatim podaci o potraživanjima i troškovima izvršitelja, da li je izvršenje određeno novčanim ili nenovčanim sredstvima, koji su primljeni i doneti akti u postupku, a koje žalbe i prigovori, odluke po žalbi suda ili javnog izvršitelja, kolike su uplate dužnika i prenos sredstava, jemstva...

Ujedno, program je tako napravljen da automatski registruje sve nedostatke ili nepravilnosti.

- Pored neposrednog uvida u tok predmeta izvršitelja, Ministarstvo pravde je pojačalo kontrolu rada javnih izvršitelja uvođenjem elektronskog nadzora, koji omogućava automatsko alarmiranje na nezakonito i neblagovremeno postupanje - ističe pomoćnica ministra pravde.

Umesto na zidu suda, obaveštenja će biti na portalu

Implementiran sistem za elektronski nadzor podrazumeva statističko izveštavanje o radu, grafički prikaz statističkih rezultata, pregled predmeta i automatsko alarmiranje. Time je, poručuju iz resora pravde, povećana efikasnost u kontroli rada izvršitelja i država je dobila pravi alat za praćenje i uočavanje nepravilnosti u njihovom radu.

ELEKTRONSKA OGLASNA TABLA

UZ ove novine, u 2020. stupaju na snagu i izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju, čiju je izradu podržao EU projekat "EU uz pravdu - Podrška za poglavlje 23" i USAID-ov projekat "Vladavina prava". Pored elektronske oglasne table suda, uvodi se i e-aukcija. Elektronska oglasna tabla zameniće fizičku tablu u sudu, jer se ispostavilo da se pisana obaveštenja teško vide i pronađu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije