DRŽAVA ulaže i do tri puta više novca za lečenje dece u inostranstvu nego ranije, dok je za lečenje retkih bolesti od 2012. godine izdvojila sedam milijardi dinara, odnosno 60 miliona evra, rekao je juče predsednik Aleksandar Vučić, komentarišući navode u nekim medijima da država više novca daje Crvenoj zvezdi i Partizanu nego za bolesnu decu.

Predsednik je naveo da su od 2009. do 2013. godine o trošku države na lečenje u inostranstvo upućena 1.492 građanina Srbije, a da je od 2014. potrošeno oko 3,5 milijardi dinara, odnosno 30 miliona evra, za ukupno 3.924 pacijenta.

- Za lečenje dece obolele od retkih bolesti država je od 2012. godine izdvojila sedam milijardi, odnosno 60 miliona evra. A do 2012. je izdvojeno - nula dinara. Za njih deca sa retkim bolestima nisu ni postojala, a sad još drže pridike. To da država daje više novca klubovima nego za lečenje dece je demagoški pristup. Da država nije dala novac FK Partizan, taj klub ne bi danas igrao u Evropi protiv Mančestera, jer ne bi dobili licencu. Teško bi Zvezda bez državne podrške imala sponzorstvo "Gaspromnjefta". Da se desilo da ne igraju evropske kupove, protiv Bajerna, Mančestera, država bi bila kriva. Ali, pošto su prvo pričali da se jedan klub pomaže više nego drugi, a kada su videli da je veoma balansirano i da se vodi računa, našli su drugu priču.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je već samo na osnovu podatka da je za prvih devet meseci ove godine na lečenje u inostranstvo o trošku RFZO upućeno 719 građana - što je gotovo četiri puta više nego 2009. - jasno koliko više pažnje i više sredstava država danas izdvaja za one kojima je lečenje u inostranstvu neophodno.

Pročitajte još: Za obolele od retkih bolesti dve milijarde dinara

- Posredstvom budžetskog fonda, osnovanog 2014. godine, na lečenje u inostranstvo upućeno je 180 mališana, neki od njih i više puta - kaže Lončar. - U strane centre poslato je 339 uzoraka da se dođe do dijagnoze oboljenja i 31 strani stručnjak je došao ovde da leči našu decu. Za to smo do sada dali 950 miliona dinara.


UŠTEDA OD GAMA I IKS NOŽA

DOK se povećavaju izdvajanja za lečenje u inostranstvu, uštedelo se lečenjem pacijenata koji su ranije, zbog nedostatka opreme, upućivani u inostranstvo, rekao je ministar Lončar:

- Sada sami uspešno obavljamo tretmane na savremenim aparatima za stereotaksičnu radioterapiju: iks i gama nožu. Lečeći pacijente na iks i gama nožu u KCS za poslednje četiri godine država je uštedela 40 miliona evra.