NOGE su mi se oduzele kada sam čuo. Ne mogu da shvatim šta se ovo radi. Čak ni advokatu nije jasno, jer je čitav slučaj toliko politički da je i on u čudu. Jer, od kada su Marka uhapsili, samo kopiraju optužnicu, u kojoj su prvobitno naveli i drogu i oružje, što su kasnije sklonili, a ostalo je samo da je Marko navodno pratio pokojnog Olivera Ivanovića, što su notorne gluposti - kaže, za "Novosti", Nebojša Rošić, otac Marka Rošića (26), osumnjičenog u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, opisujući kako se osećao kada je u utorak po podne saznao da je Osnovni sud u Prištini njegovom sinu produžio pritvor na još dva meseca.

Osim što on i supruga Bojana, ali ni advokat, nisu obavešteni o novom produžetku pritvora Marku, Nebojša kaže da su i za činjenicu da je Marko iz zatvora u Gnjilanu premešten u zatvor visokog rizika u Podujevu, saznao kada su otišli da ga posete.

- Presekao sam se kada mi je ispred gnjilanskog zatvora čuvar saopštio da moj sin nije više tu. Ubrzo se vratio sa informacijom da je u Podujevu, gde je pritvorenim Srbima užasno jer su non-stop u samicama. Uostalom, taj zatvor namenjen je osuđenicima, a moj Marko je u pritvoru - govori Nebojša i dodaje da je njegovom sinu pričinjena velika nepravda.

Kaže da ni sam ne može da objasni zbog čega je Marko uhapšen i podseća da se tužilaštvo u Prištini poziva na to da su navodno u džepu pokojnog Ivanovića pronašli papirić sa brojem registarskih tablica njegovog džipa.

Pročitajte još: ILI SUDITE ILI IH OSLOBODITE! Apel porodica Srba optuženih za ubistvo Olivera Ivanovića

- I to je notorna neistina, jer su na licu mesta, posle ubistva Olivera Ivanovića, bila dva tužioca, Srbin i Albanac, koji su i sada voljni da potvrde da toga nije tada bilo u džepu. Ne mogu da shvatim ni da prihvatim zbog čega je neko, i ko, želeo da to podmetne Marku - nastavlja naš sagovornik.

Supruga i ćerke Nedeljka Spasojevića

I Jelena Spasojević, supruga Nedeljka Spasojevića (43), osumnjičenog u istom slučaju, kaže da ne može više da podnese neizvesnost i pritisak. U strahu je i za zdravlje supruga, koji se, kaže, prilično dobro drži u zatvoru u Gnjilanu gde ga je prekjuče posetila. Iako je, kaže, posle gubitka više od 20 kilograma, poslednjih mesec dana povratio malo težine, Jelena podseća da je njen suprug jedanaest meseci u pritvoru bez ikakvih dokaza, što, kako objašnjava, i njemu teško pada jer mora da dokazuje nevinost.

- Osim što smo prinuđeni na dodatne troškove oko prevoza i odlazaka u posetu Nedeljku, ta strepnja oko njegovog zdravlja i svega u vezi s tim zaista nema cenu. Eto, nedavno je naša srednja kćerka napunila 18 godina, ali on nije bio na rođendanu. Što je još strašnije, pre šest meseci mu je od muke i bola, svestan da Nedeljko ništa nije kriv, preminuo otac u šezdeset i četvrtoj godini - priča nam Jelena, majka tri kćerke, Katarine (21), Anđele (18) i Dijane (12).

U nadi da će pravosudni organi zaista sagledati pravedno slučaj njenog supruga i ostalih osumnjičenih, Jelena opominje da, nažalost, niko iz međunarodne zajednice nije reagovao na neosnovan produžetak pritvora i dodaje da i njenog supruga drže bez ikakvih dokaza o krivici.

Bojana i Nebojša Rošić

NAMEĆU PRIZNANjE

Markov otac sumnja da kosovski pravosudni organi žele da njegovom sinu nametnu neko priznanje. Rošić podseća na slučaj u zatvoru u Gnjilanu kada su, kako kaže, dva inspektora došla i rekla mu doslovce: "Marko, ti da pomogneš nama, mi ćemo tebi." Ali njegov sin, kaže, nije želeo da razgovara sa njima, već je tražio dolazak advokata.

PRITVOR ARSIĆU

Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor Nenadu Arsiću, državljaninu Srbije, koji je osumnjičen da je na Kosovu počinio ratni zločin.

Optuženi Srbin ima prebivalište u Nišu, što je bio dodatni razlog za kosovsko pravosuđe da mu odredi ovu meru, a zbog opasnosti od bekstva, saznaje Kosovo onlajn.

Pripadnici Rosu

UHAPŠENI 23. NOVEMBRA

KRAJEM prošle godine, tačnije 23. novembra, po naredbi Specijalnog suda u Prištini, prilikom upada pripadnika ROSU u severni deo Kosovske Mitrovice, uhapšeni su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Dragiša Marković i Saša Ćurčić, zbog navodne sumnje da su umešani u ubistvo Olivera Ivanovića.

Ćurčić je ubrzo pušten iz pritvora, a nešto kasnije je na uslovnu slobodu izašao Marković, dok su u pritvoru ostali Spasojević i Rošić.