JUTA obustavila ekskurzije: Policija ne dozvoljava da vozimo iako nije istekao rok za nova dokumenta

Lj. Begenišić

23. 10. 2019. u 21:30

ЈУТА обуставила екскурзије: Полиција не дозвољава да возимо иако није истекао рок за нова документа

Foto N. Živanović Na put mogu samo autobusi sa ispravnim "papirima"

JUTA nezadovoljna posle otkazivanja ekskurzija zbog problema sa dokumentacijom. Problem nastao jer zahteve za ovaj dokument nisu podneli na vreme

OBUSTAVILI smo organizaciju ekskurzija i rekreativne nastave od 14. oktobra. Putovanja su pomerena, jer policija ne dozvoljava da vozimo pošto vozači nemaju identifikacione kartice. Nemaju ih jer je, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, rok da se one nabave 29. decembar. Apelujemo na MUP da prizna potvrdu koja dokazuje da su vozači predali dokumenta i da se kartica čeka.

Pročitajte još:Čudan razlog iza otkazivanja ekskurzija: Policija zaustavila 100 autobusa, iako je većina bila ispravna!?

Ovo je u sredu rekao Dragoje Zekavica, predsednik Odbora za đački i omladinski turizam JUTA, na zajedničkoj konferenciji sa direktorom JUTA Aleksandrom Seničićem. Seničić je naveo da svega od 10 do 15 odsto vozača ima ove kartice, da je većina predala potrebna dokumenta za njihovo dobijanje, ali ih još nemaju jer AMSS ne može da odgovori velikom broju podnetih zahteva. Vozači su, zapravo, čekali poslednji čas, pa im je i produžen rok, da bi obezbedili ovaj dokument.

Pročitajte još: Voze decu, nemaju ni dozvolu: Za četiri dana utvrđene nepravilnosti kod 28 vozača

MUP je, pre nekoliko dana, izdao saopštenje u kome je navedeno da je Pravilnikom propisano da vozač autobusa kojim se vrši organizovani prevoz dece mora posedovati odgovarajuću kvalifikacionu karticu za vozača, te da u tom smislu nije propisano da bilo kakva potvrda može biti zamena, jer samo podnošenje zahteva na znači da vozač ispunjava predviđene kriterijume.

- Izdavanje ovih kartica započeto je još 30. januara što znači da su prevoznici i vozači imali više nego dovoljno vremena da podnesu zahteve za izdavanje kvalifikacionih kartica i da dobiju iste - naveo je MUP.

Zekavica je rekao da je od 1. septembra do 14. oktobra policija isključila skoro 1.000 autobusa. On tvrdi da je samo tokom ove i krajem prošle nedelje isključeno 900 vozila.

- Nakon toga rekli smo deci da ne dolaze tamo gde ne možemo da obezbedimo vozača sa identifikacionom karticom. Ekskurzije su pomerene dok se ovaj problem ne reši - rekao je Zekavica.

Međutim, nisu sva đačka putovanja odložena, jer deca i dalje nesmetano putuju autobusima čiji vozači poseduju kartice.

Ekskurzije u Srbiji mogu da se pomere, ali one koje je trebalo da se realizuju u inostranstvu teško će biti ponovo organizovati.

DODATNI TROŠKOVI

ZEKAVICA je naveo da je novim pravilnikom uvedeno i da autobusi moraju da rade tehnički pregled svakog meseca, a ne kao do sada na šest meseci:

- Moramo da obavimo 10 tehničkih pregled više godišnje, a jedan košta oko 80.000 dinara. Takođe, vozači treba da imaju lekarsko uverenje ne starije od godinu dana, a do sada je bilo tri godine. Sve su to dodatni troškovi - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Vidak

24.10.2019. 07:52

Kakva je kartica potrebna vozacu koji vozi vec 25 godina, samo nekome palo napamet da uxme lako pare od naroda