Suđenje Zoranu Marjanoviću otvara renoviranu Palatu pravde

Tanjug

23. 10. 2019. u 21:13

Суђење Зорану Марјановићу отвара реновирану Палату правде

Foto: Ž. Knežević

Prva suđenja pred Višim sudom u renoviranoj Palati pravde u Beogradu počeće 4. novembra, a već sutradan, pred tim sudom treba da počne suđenje Zoranu Marjanoviću optuženom za ubistvo supruge Jelene
Prva suđenja pred Višim sudom u renoviranoj Palati pravde u Beogradu počeće 4. novembra, a već sutradan, 5. novembra, pred tim sudom treba da počne suđenje u predmetu najpraćenijem u medijima - suđenje Zoranu Marjanoviću optuženom za ubistvo supruge Jelene, 2. aprila 2016. godine u Borči.

Naime, kompletan Viši sud u Beogradu, izuzev Posebnih odeljenja za organizovani kriminal i ratne zločine, od ponedeljka 28. novembra vratiće se na staru adresu, u renoviranu Palatu pravde u Savskoj ulici.

U saopštenju Višeg suda se precizira da će u renoviranu Palatu pravde iz sudskih zgrada u Timočkoj ulici i Tošinog bunara biti preseljeni Prvostepeno i Drugostepeno građansko odeljenje, Odeljenje za postupanje po zahtevima za rehabilitaciju i Odeljenje sudske prakse.

Takođe, iz sudske zgrade u Katanićevoj ulici u Palatu pravde vraćaju se Prvostepeno i Drugostepeno krivično odeljenje suda, Odeljenje za prethodni postupak, Odeljenje za maloletnike i Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije.

Zbog predstojeće selidbe, pisarnica Višeg suda u Beogradu neće raditi sa strankama od sutra, 24. oktobra, i tokom cele sledeće sedmice, do 4. novembra, izuzev u hitnim predmetima po zakonu i Sudskom poslovniku.

U istom periodu, iz tehničkih razloga, neće biti u funkciji ni elektronska pošta suda, navodi se u saopštenju.

Spiskovi rasporeda kabineta i sudnica koje će koristiti sudije pomenutih odeljenja Višeg suda u Beogradu biće istaknuti na vidnim mestima, kao i na samom ulazu u zgradu suda.

Očekuje se da još neka odeljenja osnovnih sudova u Beogradu od naredne sedmice dobiju svoje sedište u Palati pravde, ali to će biti poznato narednih dana.

Rekonstrukcija beogradske Palate pravde, najveće sudske zgrade u Srbiji, od 26.000 kvadratnih metara, počela je u martu 2017. godine a završena u septembru ove godine.

Pravosudna zgrada u Savskoj ulici spolja je zadržala prvobitni izgled, kao zaštićeno autorsko delo, a u njoj je izvršena kompletna rekonstrukcija sudnica i kabineta.

Ugrađena je aluminijumska stolarija, zamenjen je sistem grejanja i hlađenja, ventilacije, kao i strujnih instalacija.

Pošta je sada smeštena u centralni hol zgrade, a u šalter sali je povećan broj šalter mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije