Vulin posetio stručnjake Vojske Srbije u Pekingu koji rade na bespilotnim letelicama

Beta

23. 10. 2019. u 10:54

Вулин посетио стручњаке Војске Србије у Пекингу који раде на беспилотним летелицама

Foto Ministarstvo odbrane

Modifikovana i opremljena letelica biće testirana prvo u Kini, a zatim u Srbiji

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se u Pekingu sa članovima tima Vojnotehničkog instituta Ministarstva odbrane i ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije koji borave u Kini gde sa kineskim partnerima zajedno rade na projektu naoružanih bespilotnih letelica.

Kako se navodi u saopštenju, to je prva faza transfera tehnologija za razvoj i proizvodnju bespilotnih letelica koja takođe obuhvata reprojektovanje bespilotne letelice Pegaz kako bi mogla da prihvati dodatnu opremu, avioniku, opto-elektronske sisteme i instalaciju naoružanja kako bi se postigli zadati taktičko-tehnički zahtevi za prvu srpsku borbenu bespilotnu letelicu.

Pročitajte još - Vulin: Vojska Srbije svakim danom sve jača

"Naša strana će zatim rekonstruisati letelicu, a kineska strana će preprojektovati deo svoje elektronske opreme i avionike u skladu sa rezultatima prve faze. Sve proračune, analize, kompjuterske simulacije i laboratorijska istraživanja biće urađena zajedno kako bi naši inženjeri stekli iskustva koja im nedostaju", navodi se.

Ministarstvo je dodalo da će tako zajednički modifikovana i opremljena letelica biti testirana prvo u Kini, a zatim u Srbiji, uključujući i bojevo gađanje laserski vođenim raketama radi uvođenja u naoružanje Vojske Srbije.

Nakon toga, u trećoj fazi, uz pomoć kineskih stručnjaka, biće ustanovljena serijska proizvodnja letelice Pegaz u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije