Vakcina koja štiti od raka grlića materice papreno skupa, ali tu nije kraj mukama roditelja

B. Radivojević

23. 10. 2019. u 13:13

Вакцина која штити од рака грлића материце папрено скупа, али ту није крај мукама родитеља
Tokom šest meseci imunizacije dece protiv HPV, isplivali mnogobrojni problemi u praksi

VAKCINU protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Srbiji je primilo nekoliko hiljada dece. Za prethodnih pola godine, od kada je ovo cepivo protiv HPV tipova 16 i 18, koji se smatraju odgovornim za više od 70 odsto slučajeva raka grlića materice, svrstano među "preporučene", pokazalo se, međutim, da za roditelje nije jedini problem što moraju da plate vakcinaciju. Možda čak i veća prepreka je to što domovi zdravlja ne dobijaju vakcinu. Kada je roditelji kupe u apoteci, mnogi lekari nisu voljni da je daju, jer nisu sigurni da li je u nabavci ispoštovan tzv. hladni lanac, kojim se obezbeđuje njena bezbedna distribucija. Privatne ordinacije i nabavljaju i daju vakcinu, ali su preskupe.

Pročitajte još: Srbi će ove godine prvi put primati novu vrstu vakcine protiv gripa: Evo po čemu se ona razlikuje od stare

HPV vakcina je predložena za devojčice i dečake od 12 godina, ali se ne obezbeđuje o trošku zdravstvenog osiguranja. Preporuka je da se od 9. do 13. godine daje u dve, a posle 14. godine u tri doze. U apotekama vakcina košta 14.797 dinara po dozi. U privatnim ordinacijama, kako smo se u utorak uverili na terenu, naplaćuju je i po 21.000 dinara, plus još 3.000 za pregled. I, tako tri puta, jer i za uzrast od 12 godina primenjuju šemu: tri doze na dva meseca.

Pročitajte još: RAK GRLIĆA MATERICE: Umiru od izlečive bolesti

- S obzirom na to da je vakcina protiv HPV postala preporučena, ali ne i obavezna, njenu nabavku i dalje ne finansira RFZO, a nejasan je i neregulisan način i procedura distribucije vakcine, kao i njeno davanje - kaže Gordana Plemić, predsednica Udruženja "Roditelj". - Praktično, imunizacija se trenutno u domovima zdravlja sprovodi retko, samo ako je pedijatar voljan da da vakcinu kupljenu u apoteci. Pedijatri iz privatnih zdravstvenih ustanova naručuju vakcinu od distributera i tada je njen transport siguran.

Udruženje "Roditelj" apeluje na nadležne da vakcine stignu u domove zdravlja, kako bi deca tu mogla da ih primaju, jednostavnije i jeftinije.

Imunolog dr Srđa Janković, iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, navodi da je u zemljama gde je cepivo uvedeno već došlo do drastičnog smanjenja učestalosti prekanceroznih promena, ponegde opada i broj tumora. U Australiji je, recimo, masovnom imunizacijom za 10 godina učestalost obolevanja od raka grlića materice smanjena na 1,1 odsto, a HPV infekcije su smanjene za 92 odsto.

- Država jeste prepoznala imunizaciju kao najefikasniju zaštitu od HPV, iako je ova vakcina preporučena, ne i obavezna, ali ta preporuka ne sme da ostane "mrtvo slovo na papiru" - kaže dr Janković. - Vakcina je delotvorna, proverena, a iskustva su dobra u zemljama u kojima je uvedena pre mnogo godina. Papiloma virus prevashodno se prenosi seksualnim kontaktom i veoma je zarazan, pa je vakcinacija vrlo važna preventivna mera.

SMRTNOSTI

PO učestalosti obolevanja od raka grlića materice Srbija je na četvrtom, a po smrtnosti na trećem mestu u Evropi. Od 100.000 žena, u riziku da oboli je 26, a u riziku da umre od ove bolesti je osam - duplo više nego u većini evropskih zemalja. Od raka grlića materice u Srbiji godišnje umre oko 400 žena.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)