U Zagrebu identifikovani posmrtni ostaci trinaest žrtava srpske nacionalnosti

Tanjug

21. 10. 2019. u 16:40

У Загребу идентификовани посмртни остаци тринаест жртава српске националности

Depositphotos

Sahrane stradalih biće obavljene u skladu sa izraženim željama porodica
Identifikacija posmrtnih ostataka 13 srpskih žrtava, stradalih u periodu od 1991. do 1995. godine, obavljena je danas u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Posmrtni ostaci ekshumirani su u Šašu (2), Glini (5), Ličkoj Jasenici (2), Malom Kozincu (1), Tušilovcu (1), Gornjem Sjenaku (1) i Poljanima (1). Svi posmrtni ostaci 13 osoba su identifikovani metodom analize DNK, a njihove sahrane biće obavljene u skladu sa izraženim željama porodica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Srbije.

PROČITAJTE JOŠ -Milorad Zajić iz Kline oslobođen optužbi za ratni zločin

Prema podacima Komisije, kroz ovaj proces, od 2001. do 2019. godine, iz registrovanih, masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mesta ekshumirani su posmrtni ostaci više od 1.400 žrtava srpske nacionalnosti, stradalih u oružanim sukobima na teritoriji Republike Hrvatske, a posmrtni ostaci više od 980 identifikovanih žrtava predati su porodicama radi sahrane.

"Od samog početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka koje su vršene na području Republike Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, našoj strani je omogućen monitoring te je i ovog puta identifikacijama prisustvovao monitorski tim Komisije za nestala lica", navodi se u saopštenju.

Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, čije porodice žive u Republici Srbiji, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Hercegov Grad

21.10.2019. 18:57

Toliko zrtava, a nikakve koristi u boljitku zivota, cak koraci i koraci unazad!

Crni Gruja

21.10.2019. 21:27

I vjerovatno su umrli prirodnom smrću jer je Hrvatima izgleda prirodno da ubijaju Srbe.

Toliko Srba

21.10.2019. 23:44

pobijeno i proterano, a mi ćutimo ko pi*ke! Da neće političari da se izbore za naše samopoštovanje?!