Održan Veliki školski čas u sećanje na streljane đake i profesore u Šumaricama

Beta

21. 10. 2019. u 13:30

Одржан Велики школски час у сећање на стрељане ђаке и професоре у Шумарицама
Nakon polaganja venaca, intonirana je himna Srbije, a potom je izvedena poema "Pouke iz šume"

U sećanje na streljane građane Kragujevca u oktobru 1941. godine poslata je i danas, 21. oktobra poruka mira sa tradicionalne manifestacije Veliki školski čas, kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u spomen-parku "Šumarice".

Vence su na spomenik položili Prva krugujevačka gimnazija, generalni sekretar predsednika države Nikola Selaković, ministarka zadužena za populacionu i demografsku politiku Slavica Đukić Dejanović, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, i ambasadori Nemačke, Palestine, Slovačke i Francuske u Srbiji, kao i predstavnici ambasada Rusije, Velike Britanije, Poljske, Češke, Azerbejdžana u Srbiji i gradova prijatelja.

Pročitajte još - POTRESNE PORUKE NAJBLIŽIMA PRE STRELjANjA U KRAGUJEVCU: Zbogom, srce, ja danas pogiboh

Nakon polaganja venaca, intonirana je himna Srbije, a potom je izvedena poema "Pouke iz šume".

Generalni sekretar predsednika države Nikola Selaković kazao je da se obeležavanjem godišnjice streljanja građana Kragujevca svake godine gaji kultura nezaborava i da kada Srbi, kako je naveo, zaborave Kragujevac i Šumarice da tada neće "neće ni oni postojati".

"Svakako jedan od najtragičnijih mesta. Jedan od identitetskih međa srpskog naroda koji je u 20. veku doživeo velike užase i stradanja", poručio je Selaković na komemoraciji i podsetio da su Srbi tokom 20. veka imali najmanje sedam ratova i da su izgubili veliki deo svoje populacije.

Dodao je da u "mračnim stranicama" te prošlosti postoji jedno svetlo, koje kako je kazao, drži upravo nezaborav i naveo da takve stvari nikada više ne smeju da se ponove.

Selaković je rekao da su vence položili diplomatski predstavnici svih zemalja učesnica u Drugom svetskom ratu bez obzira na stranu na kojoj su bili, a među njima prvi je položio venac ambasador Nemačke U Srbiji Tomas Šib.

Pročitajte još - Sećanje na zločin nikada ne bledi (FOTO)

"I na takav način pokazao i veličinu sadašnje svoje zemlje sa kojom smo zajedno na evropskom mestu", ocenio je Selaković.

On je kazao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posvetio pažnju obeležavanju, kako je rekao, značajnih datuma iz srpske prošlosti i da je Vučić pokrenuo inicijativu da se ta obeležavanja čine zajedno sa Republikom Srpskom, ali i svim Srbima gde god oni živeli.

"Na takav način gajeći zajedničku kulturu sećanja gajimo određenu pripadnost istom narodu", poručio je Selaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Stari Srbin

21.10.2019. 18:57

Bilo bi lepo da se kaže i objasni iz kog razloga su ti mladi ljudi pobijeni. Ko je odgovoran za smrt te dece. Znamo ko je izvršio ubistvo ali ne znamo ko je inicirao. Tj većina ne zna.

Srba

21.10.2019. 20:47

Da su to ucinili danasnji veliki prjatelji prosto ne mogu verovati!? To sto Srbi ne znaju mrzit i ne zele vratiti milo za drago,ne satanizuju zlocince i okupatore ja mogu razumeti jer jeto i danasnja dnevna politizacija domacih izvrsitelja? Uskoro ce biti objavljena istina da su to ucinili cet....i!Za sve je kriva moja baka Desanka koja je u umetnickom nadahnucu napisala poemu koja se evo uklopila!