DA SE NE ZABORAVI, NE SAKRIJE, NE PREKRAJA: Svečanom akademijom u prisustvu Medvedeva i Vučića obeleženo 75 godina od oslobođenja Beograda (FOTO+VIDEO)

Novosti Online/ R.D./S.J.M./J.M./Agencije

19. 10. 2019. u 11:29

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ, НЕ САКРИЈЕ, НЕ ПРЕКРАЈА: Свечаном академијом у присуству Медведева и Вучића обележено 75 година од ослобођења Београда  (ФОТО+ВИДЕО)

Foto N. Skenderija

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je boravio u poseti Beogradu, razgovarao sa zvaničnicima, obratio se poslanicima u Skupštini i govorio na svečanoj akademiji povodom jubileja oslobođenja Beograda
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je na beogradski aerodrom sleteo nešto posle 12 sati, a dočekala ga je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Medvedev je došao u Beograd u okolnostima kada se očekuje nastavak dijaloga Beograda i Pištine, pojačavaju pritisci na Srbiju, a američka diplomatija ubrzava donošenje konačnog rešenja, pa se očekuje da će o svemu tome biti reči u razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Vučić je danas bio Medvedevu domaćin, najpre, na Vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, gde su prisustvovali prikazu sposobnosti Vojske Srbije povodom Dana oslobođenja Beograda "Sloboda 2019".

Popodne su u Palati Srbija srpski predsednik i ruski premijer razgovarali "tet-a-tet", i tom prilikom razmenili stavove o najaktuelnijm pitanjima međusobne saradnje u kojoj značajno mesto imaju i otvorena politička pitanja u regionu, ali i ekonomija, gradnja Turskog toka gasovoda,najavljeno potpisivanje trgovinskog sporazuma između Srbije i Evroazijske unije, vojno tehnička saradnja ...

Posle razgovora u četiri oka i ceremonije razmene potpisanih bilateralnih dogovora, Vučić i Medvedev su se obratili javnosti.

Ruski premijer je bio gost i posebne sednice Parlamenta na kojoj se obratio poslanicima, a od 20 sati sa svojim domaćinom predsednikom Vučićem prisustvovao je u Sava centru svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Tokom dana, posle razgovora u Palati federacije, Brnabić i Medvedev su položili vence na Spomen-groblju Oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Poseta ruskog premijera upriličena na ovaj dan, kako je rekao sam Medvedev pred dolazak, je poruka da je važno da Srbija i Rusija koje su mnogo nastradale od fašizma, zadrže iste ocene onoga što se dogodilo pre 75 godina i da se suprotstave pokušajima revizije istorije koji dolaze u poslednje vreme od nekih zapadnih zemalja.


Pročitajte još:

RUSI HOĆE DA GRADE NUKLEARKU U SRBIJI: Dok "Er Srbija" pregovara o kupovini "suhoja" SSJ 100, stigao i nov predlog

NOVOSTI SAZNAJU: Vučić Medvedevu poklanja ikonu koja je simbol pobede dobra nad zlom (FOTO)

Medvedev se u Beogradu sastaje i sa Miloradom Dodikom

Medvedev u Srbiju donosi sporazume o moćnom PVO sistemu koji se dokazao u Siriji i nuklearnom centru RUSI HOĆE DA GRADE NUKLEARKU U SRBIJI: Dok "Er Srbija" pregovara o kupovini "suhoja" SSJ 100, stigao i nov predlog
SRPSKA VOJSKA SPREMNA DA SE POKAŽE PRED MEDVEDEVIMNA vojnom aerodromu Batajnica u toku su poslednje pripreme za prikaz Sloboda 2019. Na pisti, ispred glavne bine nalaze se helikopteri "Mi17" ruske proizvodnje, kao i poligon na kome će biti izvršena simulacija borbe protiv terorista.

Na pistama i stajankama batajničkog aerodroma su i dva ruska transportna aviona "ruslan" kojim su u Srbiju prethodnih dana isporučeni helikopteri za Vojsku Srbije.

U toku su pripreme za dolazak gostiju, kao i postavljanje detalja scenografije prikaza. Očekuje se postavljanje počasne čete Garde koja će docekati ruskog premijera Dmitrija Medvedeva.

Okolinu aerodroma obezbeđuje veliki broj policajaca, koji su postavljeni duž auto puta i na svim raskrsnicama.
MEDVEDEV SLETEO U BEOGRADRuski premijer Dmitrij Medvedev je stigao u jednodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, a domaćin će mu biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Medvedev je na beogradski aerodrom sleteo nešto posle 12 sati, a dočekala ga je premijerka Srbije Ana Brnabić.
GARDA I EŠALONI VOJSKE SRBIJE U ČAST RUSKOG PREMIJERAPRIPADNICI Garde postrojeni su duž crvenog tepiha kojim će proći visoki gost iz Rusije. Na svečanaost je stigla predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, a mesta na bini zauzimaju članovi Vlade, generali, penzionisani načelnici Generalštaba, predstavnici Oružanih snaga Rusije...

Na pisti su postrojeni ešeloni Vojske Srbije koji će učestvovati u svečanom defileu. Na aerodrom Batajnica došlo je i više hiljada građana, koji nose srpske i ruske zastavice.

Na bini su i veterani ratova devedesetih, predstavnici verskih zajednica, narodni poslanici, članovi porodica poginulih pilota...

Ispred centralne bine gardisti u stavu mirno drže replike zastava iz NOR i ratova devedesetih godina.
MEDVEDEV NA AERODROMU U BATAJNICI DOČEKAO VUČIĆRuskog premijera Medvedeva dočekao srpski predsednik Aleksandar Vučić na Vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, gde će prisustvovati prikazu sposobnosti Vojske Srbije povodom Dana oslobođenja Beograda "Sloboda 2019".

Važnog gosta iz Rusije pozdravila je Garda vojske Srbije i crveni tepih, posle čega su odsvirane himne Srbije i Rusije.
PRIKAZ SPOSOBNOSTI VOJSKE SRBIJEPrikaz sposobnosti dela specijalnih i jedinica Kopnene vojske, naoružanih i opremljenih najsavremenijim naoružanjem i opremom po kon ceptu "1.500+" i doniranim sredstvima iz Rusije "Sloboda 2019", počeo je danas u Batajnici, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva, koji boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji.


Vučić i Medvedev prošli su crvenim tepihom, koji je postavljen do bine, odakle će pratiti vežbu, a pored crvenog tepiha postavljena je i Garda Vojske Srbije.

Posle intoniranja himne Srbije, počeo je prikaz na vojnom aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović".

Na "Slobodi 2019" biće prikazana je sposobnost Vojske Srbije da odgovori rizicima, izazovima i pretnjama i zaštiti bezbednost Srbije.

Prikaz je sadržao dve celine - dinamički deo i defile jedinica.

U dinamičkom delu prikaza predstavljene su sposobnosti dela jedinice specijalne brigade i kopnene vojske naoružane i opremljene najsavremenijim naoružanjem i opremom po projektu "1500 +" i doniranim sredstvima iz RF, kao i spobosnosti jedinica ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane.


Na prikazu je angažovano više od 2.400 pripadnika MUP i VJ, preko 100 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i preko 25 vazduhoplova.
BEOGRAD SPREMAN ZA MEDVEDEVA
NEKOLIKO časova pre nego što je ruski premijer Dimitrij Medvedev sleteo na tlo srpske prestonice, u Beogradu je vladala svečana atmosfera. Jake policijske snage bile su raspoređene na Novom Beogradu kod Palate "Srbija", oko hotela "Hajat", te oko Groblja oslobodilaca Beograda u Ruzveltovoj ulici.

Duž Bulevara Mihajla Pupina i Nikole Tesla, sa obe strane ulica koje okružuju Palatu "Srbija", bile su postavljene srpske i ruske trobojke. Ista slika bila je i na Brankovom mostu, a zastave su se vijorile i na banderama duž Bulevara kralja Aleksandra i u Ruzveltovoj ulici.
U ranim jutarnjim satima, radnici gradskih komunalnih službi užurbano su završavali sređivanje platoa ispred Palate "Srbija". Lišće je bilo pokupljeno a fontana očišćena. Druga ekipa komunalaca bila je raspoređena na nedavno obnovljenom Spomen - groblju oslobodilaca Beograda, gde su obavljali poslednje pripreme i ulepšavnje monumentalnog kompleksa pred dolazak Medvedeva.

Građani su požurili da što ranije završe sa svim obavezama u gradu, pa je gužva na ulicama bila sve do ranih popodnevnih sati, kada je izmenjen režim saobraćaja. Zbog prolaska delegacije, pojedine trase autobusa bile su izmenjene, a ni automobili nisu mogli da voze u svim ulicama.

S. V.

NADMETANjE “MIGOVA” I NALET “ORLOVA”Na vežbi „Sloboda 2019“ Prikazana je vazdušna borba jedan na jedan, koju su izveli najmlađi piloti Migova-29.


Na delu su bili i avioni tipa „Orao“. Izvršen je napad na objekat dejstva iz brišućeg
leta.VUČIĆ: UMEĆEMO SAMI DA SAČUVAMO SVOJE NEBO, SVOJE ZEMLjU I SVOJE LjUDE


Na batajničkom aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" završen je prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2019", uz poruku predsednika Aleksandra Vučića, da će Srbija umeti sama da sačuva svoje nebo, zemlju i ljude.

Prikaz je održan u čast 75. godišnjice od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u prisustvu premijera Rusije Dmitrija Medvedeva, koji tim povodom danas boravi u poseti Srbiji.


Na kraju programa, predsednik i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić čestitao je pripadnicima Vojske Srbije, građanima i gostima Dan oslobođenja Beograda od fašista i ocenio prikaz sa "vrlo dobro".

Zahvalio se svim oficirima, podoficirima i vojnicim na svemu što čine za svoju zemlju.

"Hoću da vam čestitam Dan oslobođenja Beograda od fašista. Da uvek štitimo slobodu, tradiciju i posebno, vama, dragi veterani, koji ste i danas u stroju i koji ste pre 20 godina branili Srbiju - veliko hvala za sve što ste učinili za otadžbinu", rekao je Vučić.


On je istakao da Vojska Srbije svaki dan ima sve više i sve modernije oruđe i oružje, te da će Srbija nastaviti da štiti slobodarsku tradiciju.


"Umećemo sami da sačuvamo svoje nebo, svoje zemlju i svoje ljude. Živela slobodna i nezavisna Srbija", poručio je predsednik Vučić.

SVEČANI DOČEK ZA MEDVEDEVA ISPRED PALATE SRBIJA

Predsednica vlade Ana Brnabić priredila je danas posle podne, ispred Palate Srbija, svečani dočak za premijera Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.
BRNABIĆ I MEDVEDEV: POSETA POTVRDA DOBRIH ODNOSA SRBIJE I RUSIJE

Premijeri Srbije i Rusije, Ana Brnabić i Dmitrij Medvedev, složili su se danas u Beogradu da njihovi razgovori predstavljaju priliku da se jos jednom potvdi spremnost za dalji razvoj saradnje između dve zemlje i obeleži savezništvo iz Drugog svetskog rata.


Brnabić je zahvalila premijeru Rusije na poseti našoj zemlji, koja, kako je istakla potvrđuje nivo odnosa Srbije i Rusije.


"Dobrodošli i hvala što se danas odvojili vreme da obelezizmo naše savezništvo u Drugom svetskog ratu", poručila je Brnabić na početku razgovora u četiri oka sa ruskim kolegom.

Ona je dodala da je za Srbiju velika čast što je u januaru ove godine ugostila i predsednika Rusije, Vladimira Putina.


"I vaša poseta potvrđuje nivo odnosa između Rusije i Srbije", naglasila je Brnabić.


Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izrazio je danas zadovoljstvo što je ponovo, posle 10 godina, u poseti prijateljskoj Srbiji i to još tako značajnim povodom kao što je 75. godišnjica oslobođenja Beograda od nacističke okupacije.


"To je naš zajednički praznik ali i dobar povod za razmenu informacija o tome kako se razvijaju naši odnosi", rekao je Medvedev na početku razgovora sa premijerkom Anom Brnabić u Palati Srbija.


Kako je napomenuo, desilo se da je prethodno u Beogradu bio pre tačno deset godina - 20. oktobra 2009. godine.


On je izrazio zadovoljstvo što se upoznao sa premijerkom Srbije i očekivanje da će današnji razgovori, ali i njena skora poseta Moskvi, doprineti daljem razvoju odnosa dve zemlje.


"Još jednom hvala za susret, lepo vreme i počnimo razgovore", rekao je Medvedev.
I ZVANIČNO: RUSIJA VRAĆA 166. STRANICU MIROSLAVLjEVOG JEVANĐELjA U SRBIJU

Među sporazumima koji će danas potpisati srpski i ruski zvaničnici u Palati federacije je i sporazum o primopredaji 166 stranice Miroslavljevom jevanđela, koja se nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, i sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha s kraja 19. i početka 20 veka koje čuva Narodni muzej u Beogradu.

Kako Tanjug saznaje ova primopredaja bi trebalo da se dogodi do kraja godine u Moskvi.

Povratak 166 stranice Miroslavljevog jevanđelja, jedine nedostajuće stranice najstarijeg sačuvanog srpskog rukopisa na ćirilici, uz istovremeno vraćanje dela renesansnog ruskog umetnika, dogovorili su srpski i ruski predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin tokom Putinove posete Beogradu prošle godine.

U međuvremenu trebalo je obaviti brojne procedure, jer kako je Tanjugu ranije rečeno u Nacionalnoj biblioteci u Sank Peteburgu, u Rusiji postoji zakon o zabrani povratka umetničkih dela koja se nalaze na teritoriji te zemlje.PODACI O SRPSKOM VOĆU BIĆE U ZAJEDNIČKOM INFORMACIONOM SISTEMU

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potpisaće danas u Palati Srbije poseban Sporazum o fitosanitarnoj zaštiti sa Ruskom Federacijom.


Taj sporazum na drugačiji, odnosno nov način reguliše slanje voća i povrća ka Rusiji.


Sve informacije o pošiljkama srpskog voća i povrća naći će se u zajedničkom informacioniom sistemu Srbije i Rusije.


Na taj način kamioni sa pošiljkama neće morati još nekoliko puta dodatno da se pregledaju dok stignu u Rusku Federaciju.

To je znatno bolji i sigurniji način funkcionisanja, smanjena je birokratija, rekao je Nedimović za TV Prva i istakao da ono što je najvažnije za srpske proizvođače je to što će ceo proces biti jeftiniji.


"S druge strane, mi ćemo sad moći naše propise na osnovu ovog Sporazuma da uprostimo i pojednostavimo da naši proizvođači, izvoznici, imaju bolji tretaman", ukazao je Nedimović.


On je podvukao da su tokom njegovog nedavnog boravka u Rusiji rešeni i problemi koji su se ticali izvoza mesa iz Srbije i da je "ta stvar završena i stavljena ad akta".

STEFANOVIĆ: S MEDVEDEVOM O STRATEŠKOJ SARADNjI DVE ZEMLjE

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas za rusku agenciju Tas s da poseta premijera Rusije Dmitrija Medvedeva pruža mogućnost da se razmotre strateški odnosi Beograda i Moskve.


"Poseta Medvedeva uvek ima izuzetno značenje. To je povod da se razmotre najvažnija politička pitanja, strateški projekti, jer mi smo strateški partneri. Da razgovaramo ne samo o podršci koju Rusija pruža Srbiji u očuvanju teritorijalne celovitosti i očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, već i o strateškom razvoju Srbije i našim odnosima na međunarodnom planu", rekao je ministar.


On je dodao je poseta važna i zbog ekonomskih odnosa između dve zemlje koji poslednjih godina napreduju.


"Sfera bezbednosti je takođe važna tema. Aktivno sarađujemo sa Rusijom. Pored istorijskih i kulturnih veza naši odnosi garantuju veću bezbednost naših građana", rekao je Stefanović.


Komentarišući predstojeće potpisvanje sporazuma o zoni slobodne trgovine sa Evroazijskom ekonomskom unijom u Moskvi krajem oktobra, Stefanović je izrazio nadu da će srpska roba biti prisutnija na ruskom tržištu.

MEDVEDEV PRED POSLANICIMA U PARLAMENTU SRBIJE

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev stigao je u Dom Narodne skupštine Srbije, gde će se na posebnoj sednici obratiti poslanicima.


Medvedeva je u zgradi parlamenta dočekala predsednica Skupštine Maja Gojković.Obraćanju ruskog premijera prisustvuju predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sa ministrima, ali ne i deo opozicije koji bojkotuje rad parlamenta.


Poslanici koji su se odlučili da bojkotuju rad skupštine nisu prisustvovali nijednoj od posebnih sednica parlamenta, na kojima su se obraćali strani zvaničnici.
PRIPREME ZA DOČEK NA GROBLjU OSLOBODILACA

Kako javlja reporter "Novosti" u toku su pripreme za doček premijera Rusije Dmitrija Medvedeva na Groblje oslobodilaca Beograda.

Saobraćaj u Ruzveltovoj ulici je zaustavljen, a radoznalim građanima od 16 sati nije dozvoljen prilaz ulazu na groblje iz bezbednosnih razloga.
MEDVEDEV: ČESTITAM GODIŠNjICU, ŽELIM VAM MIR I SLOBODU

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev čestitao je danas građanima Srbije 75. godišnjicu oslobođenja Beograda od nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu, poručivši da Srbiji želi mir, slobodu prosperitet i blagostanje.


U obraćanju na posebnoj sednici Narodne skupštine Medvedev je rekao da mu je čast što boravi u Beogradu baš na danšnji dan kada se obeležava oslobođenje od fašizma."Naši odnosi nisu se promenili. Čast mi je što učestvujem u ovom velikom danu. Čestitam bratskom srpskom narodu 75. godišnjicu oslobođenja od fažizma i žleim vam mir, slobodu, prosepritet i blagostanje", poručio je Medvedev.BRNABIĆ I MEDVEDEV POLOŽILI VENCE NA SPOMENIKE OSLOBODIOCIMA

Polaganjem venaca na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i Spomenik crvenoarmejcu, premijeri Srbije i Rusije, Ana Brnabić i Dmitrij Medvedev, odali su počast stradalima u borbi za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu.


Premijere su, na Novom groblju, dočekali počasna jedinica garde Vojske Srbije, deca iz Ruskog doma u Beogradu i predstavnici ruske organizacije "Volonteri pobede" sa koordinatorima iz Srbije, a reč je o organizaciji koja pomaže veteranima koji su oslobađali Beograd i Evropu od fašista u Drugom svetskom ratu.


Uz intoniranje himni Srbije i Rusije, Brnabić i Medvedev su najpre položili vence na Spomenik oslobodiocima Beograda 1944, na jednom od venaca je pisalo "Oslobodiocima Beograda predsednik vlade Ana Brnabić", a na drugom, na ruskom jeziku, "Od predsednika vlade Ruske Federacije".


Dvoje premijera zatim su položili vence i na Spomenik crvenoarmejcu, koji je podignut u čast ruskih vojnika palih za slobodu Beograda.
Medvedev i Brnabić upisali su se i u knjigu utisaka.

OKUPLjANjE GRAĐANA ISPRED CENTRA "SAVA"

Ispred Centra "Sava" okupljaju se mnogobrojni građani koji žele da prisustvuju svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.MEDVEDEV O KIM: POLAZIMO OD SUVERENITETA I INTEGRITETA SRBIJE

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev potvrdio je večeras u Beogradu da će Rusija nastaviti da podržava Srbiju po pitanju Kosova i njenog teritorijalnog integriteta, polazeći od Rezolucije Saveta bezbednosti UN 12 44.


Medvedev je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučihem, posle sastanka, rekao:


"Poznat vam je stav Rusije. On je zasnovan na Rezoluciji SB UN 1244 i na onome što smo uvek govorili našim srpskim prijateljima - mi polazimo od pune podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. Od toga ćemo polaziti i dalje."


Prisno sarađujemo po mnogim pitanjima i mirno gledamo na odluke naših srpskih prijatelja prema EU.

PUKOVNICI RATNOG VAZDUHOPLOVSTVA: ČAST GOVORITI PRED PREMIJEROM RUSIJE

Pukovnici ratnog vazduhoplovstva Ljubiša Antonijević i Zdenko Duplančić, borci Prve proleterske brigade učestvovali su u oslobođenju Beograda.

- Čast mi je što ću večeras govoriti pred premijerom Rusije i predsednikom Srbije - rekao je Duplančić za "Novosti".

- Jasno se sećam svakog trenutka borbe za oslobođenje prestonice. Ponosan sam na te dane. A i na potonje kada sam sa mojim klasićem Antonijevićem od 1946. do 1948. bio na vojnoj obuci u Moskvi.

Pukovnici ratnog vazduhoplovstva Ljubiša Antonijević i Zdenko Duplančić


CENTAR "SAVA" POPUNjEN DO POSLEDNjEG MESTA

Sat pre početka svečane akademije, Centar "Sava" je popunjen posetiocima gotovo do poslednjeg mesta.

Muzički ansambli koji će učestvovati u programu uvežbavaju repertoar, uglavnom partizanske pesme i koračnice iz Drugog svetskog rata.

Posetioci strpljivo čekaju početak svečanosti.

- Došla sam da prisustvujem obeležavanju, na neki način jubilarne godišnjice oslobođenja mog grada od fašističkog okupatora. Mnogo mi je drago što je pored naših zvaničnika prisutan i ruski premijer, jer dolazi iz nama bratske zemlje čiji su vojnici rame uz rame sa našim borcima doneli slobodu Beogradu i velikom delu Srbije - rekla je za "Novosti" Anita Pelić iz Novog Beograda.


VATROMET I PLOTUNI U ČAST OBELEŽAVANjA OSLOBOĐENjA BEOGRADA

U čast 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva večeras su ispaljeni počasni plotuni, uz veliki vatromet.

Nakon obraćanja medijima, Vučić i Medvedev su sa terase centralnog salona Palate Srbija ispratili spektakularan vatromet koji je trajao nekoliko minuta, uz plotune ispaljene sa dunavske strane Palate.

Ruski premijer boravi danas u zvaničnoj poseti Srbiji, upravo povodom obeležavanja važne godišnjice, dana oslobođenja srpske prestonice, u kojem su se zajedno borili sovjetski i srpski vojnici.

Godišnjica će, između ostalog, biti obeležena i večerašnjom svečanom akademijom, u prisustvu dvojice lidera.
POČELA SVEČANA AKADEMIJA

Intoniranjem himni Srbije i Rusije večeras je u beogradskom Sava centru počela svečana akademija kojom se obeležava 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.


Svečanosti prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Rusije Dmitrij Medvedev, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri, patrijarh srpski Irinej, predstavnici Grada Beograda, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, ratni veterani...

Predviđeno je da se prisutnima obrate Vučić, Medvedev i nekadašnji član Prve proleterske brigade koji je učestvovao u oslobođenju srpske prestonice 1944. godine Zdenko Duplančić.

Na svečanosti će biti prikazan dokumentarni film "Put pobede", a deo programa su i prigodne muzičke numere koje će izvesti ruski vojni ansambl "Aleksandrov", umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i hor Narodnog pozorišta u Beogradu pod dirigentskom palicom Đorđa Stankovića.

Borba za oslobođenje Beograda predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu, a trajala je od 12. do 20. oktobra 1944. godine.

Oslobađanjem Beograda okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija glavnog grada Jugoslavije.

U toku tih borbi poginulo je 2.953 pripadnika NOVJ i 976 pripadnika Crvene armije, dok je daleko više poginulo tokom čitave operaMEDVEDEV: SARADNjA SA RS IDE SAMO UZLAZNOM PUTANjOM

Saradnja Rusije i Republike Srpske ide samo uzlaznom linijom, poručio je danas premijer Rusije Dmitrij Medvedev, koji se u Beogradu sastao sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predsednicom RS Željkom Cvijanović.


"Ruska Federacija gaji prijateljske odnose sa BiH, ali posebno sa Republikom Srpskom, jer naši narodi imaju mnogo toga zajednickog, posebno istoriju na koju možemo biti ponosni", naveo je Medvedev.

RTRS prenosi da je Medvedev ukazao na doprinos Dodika u razvoju odnosa dve zemlje i da je rekao da se raduje što ga ponovo vidi.

Dodik je ocenio da je saradnja RS sa Rusijom odlična.

"Naravno da Republika Srpska ima mnogo bolje odnose sa Rusijom nego ostali deo BiH. U Banjaluci gradimo rusko-srpski centar, koji je dokaz velikog prijateljstva naša dva naroda", naveo je Dodik i dodao da je posebno važno prisustvo kompanije Zarubežnjefta u naftnom sektoru.

On je istakao da se u Banjaluci gradi srpsko-ruski pravoslavni centar koji je, kako je naveo, odraz dobrih odnosa dva naroda.

Sastanku je prisustvovao i šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović.
SVEČANOM AKADEMIJOM OBELEŽENO 75 GODINA OD OSLOBOĐENjA BEOGRADA

Svečanom akademijom u beogradskom Sava centru večeras je obeleženo 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Svečanost, kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Rusije Dmitrij Medvedev, počela je intoniranjem himni Srbije i Rusije.

Deo programa bio je i kratak dokumentarni film "Put pobede" o najdramatičnijim trenucima bitke za oslobođenje Beograda 1944. godine o čemu je u filmu govorio naš poznati glumac Miloš Biković.

Prisutnima su se obratili Vučić, Medvedev i nekadašnji član Prve proleterske brigade koji je učestvovao u oslobođenju srpske prestonice 1944. godine Zdenko Duplančić.

Borba za oslobođenje Beograda predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu, a trajala je od 12. do 20. oktobra 1944. godine.

Oslobađanjem Beograda okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija glavnog grada Jugoslavije.

U toku tih borbi poginulo je 2.953 pripadnika NOVJ i 976 pripadnika Crvene armije, dok je daleko više poginulo tokom čitave operacije.


"Svoj 15. rođendan dočekao sam 18. oktobra 1944. godine, dva dana pre oslobođenja Beograda, učestvujući u uličnim borbama za oslobođenje ovog grada", prisetio se Duplančić.

Naveo je da su veliku ulogu u borbama za oslobođenje Beograda imali i građani, naročito omladina.

"Hrabro su nas vodili kroz ulice, pokazujući gde su Nemci i kako da im priđemo", ispričao je Duplančić i, između ostalog, naveo da su se najčešći okršaji vodili oko Skadarlije i Narodnog pozorišta koje je tri puta padalo nazad u ruke Nemcima.

Duplančić je podsetio da je od oslobođenja Beograda prošlo 75 godina, ali da sećanja na pale drugove i bratstvo sa ruskim narodom ne blede.

"To je još jedna potvrda da naše veze stoje, a duh slobode i pobede ostaje kao sveto carstvo za buduća pokoljenja", istakao je Duplančić.

Rekao je da će zauvek pamtiti svoje saborce koji su učestvovali u borbi za oslobođenje Beograda i dodao:

"Neka je večna slava svim palim borcima za slobodu".

Deo programa, koji su vodili naši poznati glumci Ivan Bosiljčić i Vjera Mujović, bile su i prigodne muzičke numere koje su izveli ruski vojni ansambl "Aleksandrov", umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i hor Narodnog pozorišta u Beogradu pod dirigentskom palicom Ðorđa Stankovića.

Tako su prisutni imali priliku da čuju kompoziciju "Dan pobede", pesmu "Po šumama i gorama"...

Tokom izvođenja tih numera, na tri video bima postavljenim na bini prikazivani su snimci i fotografije borbi za oslobođenje Beograda.

Svečanosti su prisustvovali predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri, patrijarh srpski Irinej, predstavnici Grada Beograda, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko...

Takođe, tu su bili i ratni veterani koji su učestvovali u oslobođenju Beograda, koje su prisutni pozdravili aplauzom - Trifun Todorović, Ljubiša Antonijević, Kristina Jovanović, Jovo Korica...

Program je završen pesmom "Beograde, Beograde".

MEDVEDEV:DA SE NE ZABORAVI, NE SAKRIJE, NE PREKRAJA...

Tokom cele istorije morali smo da branimo naše zemlje, da ratujemo, iako to nikad nismo želeli, čuvali smo svoje zemlje i pomagali jedni drugima, rekao je večeras ruski premijer Dmitrij Medvedev na svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice solobođenja Beograda.


"Tada smo bili jako bliski i uveren sam da će tako biti zauvek", poručio je Medvedev.


Ovaj praznik veoma je važan za naše zemlje, istakao je ruski premijer.


Oslobađanje Beograda bio je izvanredan podvig, a sećanje na one koji su mir i slobodu iskovali veoma je važno, istakao je Medvedev, jer su očuvanje istine o događajima tog vremena, otvoren i pošten način razgovora o tome jedini lek protiv pokušaja falsifikovanja istorije.


"Ne sme biti pokušaja da se sakrije, zamaskira ili zaboravi... Pamtimo logore, masovna streljanja.. Svaki Srbin će se uvek sećati Kragujevca. O tome se mora govoriti otvoreno, bez političkih i drugih modeliranja ", rekao je Medvedev.


Obraćajući se predstavnicima srpskog rukovodstva i prustinima u sali, Medvedev je rekao i:


"Dragi veterani, dragi prijatelji, veoma je emotivno biti na ovoj sceni naročito posle obraćanja onih koji su oslobodili ovaj grad i filma koji svedoči o izvanrednom podvigu svih koji su se borili za oslobođenje Beograda, onih koji su se izborili za mir."


Kako je rekao, 75 godina je prošlo otada.


"Ali, mi shvatamo da je pobeda izvojevana zahvaljujući heroizmu i odvažnosti onih koji sede u ovoj sali i onih kojih odavno nema među nama. Zato je toliko i vredna ta pobeda. I važno je sećanje, sećanje na one koji su tu pobedu stvorili iskovali", poručio je Medvedev.


Izrazio je iskrenu zahvalnost svima njima i čestitao praznik koji, kako kaže, "slavimo zajedno".


U čast oslobođenja Beograda, rekao je Medvedev, u Moskvi će sutra biti veliki vatromet.


"Najbolje sećanje na sve koji su položili svoje živote jeste da se priča o tome šta se događalo, očuvanje istine", naglasio je on.


Ukazao je, takođe, da treba biti brižljiv prema spomenicima herojima i izrazio zahvalnost Srbiji za to što se upravo tako stara i za Spomenik crvenoarmejcukoji je danas posetio.


"Hvala vam puno na tome", rekao je on.


Svake godine rat je sve dalje od nas, ali bol zbog rata oseća se i postoji u ličnim pričama praktično svake porodice u Srbiji i u Rusiji.


"Čuvamo fotografije rođaka i praktično nema nijedne porodice u našim zemljama koja nije bila pogođena ratom i sa tim fotografijama izlazimo na ulice na Dan pobede i to smatram veoma važnim", rekao je Medvedev misleći na "Besmrtni puk".

VUČIĆ: SRBI SU NAROD KOJI JE REČ "SLOBODA" DONEO NA BALKAN

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras da Srbija zna kolika je cena slobode, jer ju je uvek "kupovala" krvlju svog naroda i zato svoju slobodu nikada nikome neće dati.

"Srbi su narod heroja, pobednika i narod koji je reč 'sloboda' doneo na Balkan", konstatovao je predsednik Srbije u obraćanju na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kojoj je prisustvovao i premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

"Danas, posle 75 godina, znamo da ne postoji nešto što se zove polu-sloboda, polu-nezavisnost, polu-samostalnost. Sloboda je jedna, cela, ne deli se na parče. Ili je imaš, ili je nemaš. Slobdan je samo onaj koji sam odlučuje o svom putu, interesima i sudbini. Mi koji smo slobodu platili grobovima, to najbolje znamo", poručio je Vučić,

Čuvanje te slobode je, kaže on, teško, nekada mukotrpno, i uz plaćanje neke cene, ali nikada ta sloboda neće biti izneverena i nikada neće biti iznevereni grobovi naših predaka koji su se za nju borili.

Kaže da je Srbija u vremenima "kada nije imala snage" umela da pobrka istoriju i svoje mesto u njoj, ali danas ponovo stoji u svojoj istoriji uz istinu, pravdu i svesna obaveze da pamti i da se svojih heroja neće nikada odreći jer, naglašava Vučić, "Srbi nemaju lošu prošlost, pa da je žale".

"Mi smo narod heroja, pobednika i narod koji je reč sloboda doneo na Balkan. Mi nismo ti koji žele da uzmu nečiju slobodu, jer previše cenimo svoju da bismo je uskratili nekome. Nećemo da nam uzmu slobodu, naše interese, čuvaćemo i sačuvati našu Srbiju, odbranićemo naše nacionalne interese, čuvaćemo i branićemo naš narod i na KiM i na svakom drugom mestu gde su prava naših ljudi ugrožena", poručio je Vučić.

"Ako nas je taj strašni rat, sa milionima žrtava nečemu naučio to je da sloboda nema svoju cenu, jer su njena suprotnost ropstvo, logori od Aušvica do onog koji nas najviše boli zboh masosovnog ubsitva Srba, Jasenovca", rekao je Vučić.

Istakao je da se nijedan narod nije digao protiv okupatora tako masovno kao srpski, gde god da je živeo, a da mere odmazde za Srbe nisu važile nigde u Evropi, a posebno u NDH gde je sprovođen mosntruozan plan njihovih elita - da trećinu Srba pokatoliče, trećinu proteraju, trećinu "stave pod nož".

"I zato je pobeda iz oktobra 1944. veća i značajnija jer se značila pobedu ne samo nad Nemačkom, već i nad svim njenim saveznicima", rekao je Vučić.

"Ako nekome ne treba pretiti to je Srbija, previše smo uložili da bismo se slobode odrekli i time prepustili ove borce zaboravu", naglasio je Vučić.


SVEČANOM VEČEROM ZAVRŠENA POSETA MEDVEDEVA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je večeras svečanu večeru za predsednika ruske Vlade Dmitrija Medvedeva i rusku delegaciju.

Tokom večere Vučić i Medvedev su održali zdravice, a prisutnima se kulturno-umetničkim programom predstavio ansambl "Kolo".

"Uz pesmu 'Ovo je Srbija' ispratismo našeg prijatelja", napisao je predsednik Vučić na Instagramu.

Time je završena jednodnevna poseta ruskog premijera Beogradu, koja je prvenstveno bila posvećena proslavi 75. godišnjice oslobođenja glavog grada u Drugom svetskom ratu.

 


ZAVRŠENA POSETA, DAČIĆ ISPRATIO VISOKOG GOSTA

Ruski premijer Dmitrij Medvedev otputovao je iz Beograda, a njega je sinoć na aerodromu "Nikola Tesla" ispratio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Medvedeva i rusku delegaciju priredio svečanu večeru.

Time je završena jednodnevna poseta ruskog premijera Beogradu, koja je prvenstveno bila posvećena proslavi 75. godišnjice oslobođenja glavog grada u Drugom svetskom ratu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (85)

Nikoletka

19.10.2019. 12:35

Pocetak i kraj i prava mera svih stvari je Rusija i poseta ruskog gosta.Velika podrska za Srbiju,kapa dole Medvedevu na zalaganju za nasu zemlju i narod

Strahinja

19.10.2019. 12:56

Srbija je uvek odličan domaćin, radujemo se dolasku Medvedeva, našeg iskrenog prijatelja!

milica

19.10.2019. 12:56

Посета Медведева је велика част за Србију.Срија и Русија су увек биле пријатељске земље.

Nevena

19.10.2019. 13:11

Veliko je zadovoljstvo za Srbiju ugostiti premijera bratske nam Rusije. Dimitrij Medvedev je srdacno docekan i zelimo da se oseca kao kod svoje kuce.

Zeljko

19.10.2019. 13:49

Dolazak Ruskog premijera je velika čast za našu zemlju. Rusija je još jednom dokazala da veoma ceni i poštuje našu zemlju.

Jovo Caruga

19.10.2019. 14:10

Kuku lelee ako neka od tih letecih kanti tresne ,,, sve ce da ga upropaste i da izgibu ljudi.. kuku lelleee..

Kosovo

19.10.2019. 15:36

Dobro, a kad ce se ta vojska upotrebiti? Evo na KiM ljudi cekaju kad cemo da krenemo u odbranu nase drzave...

avanturista

19.10.2019. 15:58

Srbija ima načina i kapacitete da odgovori pretnjama i opasnostima po bezbednost naroda.

Boki

19.10.2019. 15:59

Додик са Медведевим разговарао о процедури за добијање Руског држаљанства,јер требат ће му кад изгуби наредне изборе. Свакако су му паре од пљачкања Реп.Спске у Русији...Рафинерија Брод и Рафинерија Модрича.

Vladimir

19.10.2019. 16:06

Poseta premijera Rusije Medvedeva je još jedan dokaz velikog i istinskog prijateljstva između naših dveju zemalja.

Steva

19.10.2019. 16:26

Srbija oprema svoju vojsku i na Istoku i na Zapadu a sve više i opremom proizvedenom u Srbiji.

Kale23

19.10.2019. 17:34

Veliki dan za našu zemlju i veoma smo ponosni i mnogo nam je drago što je Medvedev nas gost.

Vaskrsije i brat Jelesije

19.10.2019. 18:33

Dao je dragi Bog, mi Srbi smo uz nasu bracu Ruse, a vi Nato dusmani i srpski izdajnici samo gledajte i pucajte od besa.....Zivela Srbija i majka nasa Rusija!!!

milena

19.10.2019. 18:53

Veliki dan za Srbiju i sto se tice dogadjaja a i poseta premijera Rusije Medvedeva, poseta jos vise ucvrscava nase odnose i poverenje izmedju dveju zemalja.

Epi

19.10.2019. 19:03

svi vi rusofili da li vi vise voleli nemacki pasos ili ruski ne lazite sebe da ali bi vise voleki da vam deca studiraju na zapadu ili u Rusiji?!

Glasač

19.10.2019. 20:20

Protiv koga će to Srbija voditi rat pa se ubrzano naoružava, umesto da ulaže u proizvodne pogone i podstiče rast životnog standarda? Protiv NATO-a, ili će pak biti rusko topovsko meso ukoliko dodje do oružanog sukoba svetskih supersila? Izgleda da će Putinu uspeti u onome što Staljin nije uspeo da ostvari, da Srbiju pretvori u zavisnog vazala.

MAKSS84

19.10.2019. 20:37

Danas smo odali pocast svim hrabrim ljudima koji su dali zivot za odbranu svoje domovine da bi mi danas bolje ziveli.

Ceda

19.10.2019. 21:15

Prelepo ogranizovan dan i sva desavanja kojima je gospodin Medvedev danas prisustvovao u Srbiji.

Gaga

19.10.2019. 22:59

Veliku cast nam je ukazala Rusija i Medved ucescem na svecenoj akademiji obelezavanje 75. godisnjici oslobodjenje u II. svetskom ratu.

Vllado

20.10.2019. 00:28

Drago mi je da ponovo čujem reči Crvena armija i partizani, odnosno istinu o tome ko je vodio rat potiv fašista i oslobodio Beograd i celu tadašnju Jugoslaviju. Dosta je bilo revizionizma istorije, čiji su glavni protagonisti bili u prethodnom režimu.

Лола

20.10.2019. 00:30

@EPI Ја имам српски пасош а немачки не желим ни.најмање, а ти да било шта знаш, знао би да с руски универзитети међу најбољима у свету, тако да бих ја веома, веома волела да моје дете студира у Русији! Али, као и сви прозападњаци, живиш у заблудама!!!

Рашо

20.10.2019. 08:55

Београд су били окупирали нацисти а не фашисти па је и идлобођен од нациста а не фашиста!

Шта је диференција

20.10.2019. 23:53

@Рашо - Па, разлика је толико велика да ти ниси у стању да то са твојим образовањем можеш да разумеш, па се онда и даље бори са фантомима. За боље и нешто озбиљно тако и тако ниси.