DOBRILA Petrović, viša medicinska sestra u penziji, inače bivši zaštićeni stanar, očajna je protestovala na ulici od 30. septembra, moleći za pravdu, a u petak ju je primio predsednik Srbije Aleksandar Vučić kako bi pokušao da reši njen problem.

Dobrila je bila zaštićeni stanar, koja je sa ćerkom i dvoje unučića prinudno iseljena iz Njegoševe 65 pre dve godine. Osim što je ostala bez krova nad glavom, njena porodica došla je i do ruba egzistencije, jer joj izvršitelji svakog meseca skidaju dve trećine penzije (27.400 dinara) na ime sudskih i troškova izvršenja od 2017. godine, pa Dobrili ostane svega 12.000 dinara. Prvih godinu dana kiriju im je plaćao Opštinski odbor SNS, ali od prošlog oktobra snalaze se sami. Renta za skromni stan, koji iznajmljuju na Karaburmi, iznosi 180 evra.

Pročitajte još - Stanari "zaštićeni" - sa bebom moraju na ulicu

- Predsednik je obećao da će moj slučaj biti rešen. On i gospodin Selaković pozvali su gradskog sekretara za socijalnu zaštitu. Predsednik je doslovce rekao: "Ova žena je Beograđanka, ceo životni vek je radila u zdravstvu, dala je puno ovoj državi i nije u redu da stoji na ulici i gladuje" - kaže nam Dobrila.

KOMORA IZVRŠITELjA: DUG OKO 300.000 NISU tačni navodi da zaduženje gospođe Petrović po osnovu troškova postupka iznosi 1,3 miliona dinara, potvrdila je za "Novosti" Marija Nedeljković, viši savetnik za nadzor u Komori javnih izvršitelja. Iz rešenja o troškovima izvršnog postupka pred izvršiteljem, kako navodi, vidi se da iznose nešto više od 300.000 dinara. Na ovo rešenje je izvršni poverilac (vlasnik stana) izjavio prigovor o kome nadležni sud još nije odlučio.

U skromnom stanu sa njom žive ćerka Snežana, unučići Maša (7) i Marko (4). Snežana nema stalan posao, ali od držanja časova ponešto zaradi, pa se skrpi tridesetak hiljada mesečno.

- Maša je u septembru krenula u prvi razred. Dobri ljudi su joj kupili jaknu i cipele, jer mi nismo imali. Opština joj je obezbedila knjige. Nikada nisam mislila da ćemo postati socijalni slučajevi - ogorčena je Dobrila.

Njen strah iz dana u dan raste jer ne zna koliko će joj još dugo biti skidan novac od penzije. Naime, u PIO fondu je dobila broj svog predmeta i na portalu sudova Srbije videla da joj dugovanje navodno iznosi 1,3 miliona dinara! Posle višemesečne panike, tek juče se ispostavilo da je ovaj broj predmeta pogrešan, ali Dobrila i dalje strahuje da će joj novac odbijati od penzije do kraja života zbog greške administracije!

Osim toga, pred njom je još jedan veliki problem. Naime, stari vlasnik, po profesiji advokat, koji je sudski njenu porodicu izbacio na ulicu, pokrenuo je spor u kom traži 22.000 evra za to što je četiri godine, od smrti njegovog oca do prinudnog iseljenja, živela u njegovom stanu. Ovo podvodi pod "neosnovano bogaćenje"!

Petrovići su se uselili u stan u Njegoševoj posle rata, kada je Dobrilina svekrva Branislava menjala sa opštinom Vračar dva manja stana za jedan veći. Svekrva je sa starim vlasnicima sklopila ugovor o korišćenju stana. Posle njene smrti, sin Dobrivoje 1992. sklapa novi ugovor, u kome se članovi njegove porodice navode kao članovi domaćinstva.

Ova porodica nikada nije uspela da dobije društveni stan jer se smatralo da ima rešeno stambeno pitanje. I zaista su ga imali do 2006, kada je Dobrivoje umro. Dobrila se obraća starom vlasniku za novi ugovor o zakupu, ali je on upućuje na sud. Pokreće parnicu i 2007. dobija presudu u svoju korist, ali se vlasnik žali i u ponovljenom postupku drugi sudija donosi presudu u korist starog vlasnika, uz obrazloženje da je Dobrila postala član domaćinstva tek 1977, kada se udala, a ne 1972. kada je stupila u vanbračnu zajednicu. A sa stupanjem na snagu Zakona o stambenim odnosima iz 1973. na stanovima u privatnoj svojini ne može se sticati stanarsko pravo. Presuda je postala pravosnažna, uprkos stavu Ministarstva pravde da je u tom slučaju krivo primenjen zakon.


Pročitajte još - PORODICA PETROVIĆ REŠILA STAMBENI PROBLEM: Pomogli nam Vučić i SNS, imaćemo krov nad glavom