Dupliran broj mirno rešenih radnih sporova

J. Ž. S.

19. 10. 2019. u 12:52

Дуплиран број мирно решених радних спорова

Foto Tanjug

Masa sporova rešena je mirnim putem, dijalogom, mimo suda i bez štrajka

BROJ radnih sporova koji su rešavani pred Agencijom za mirno rešavanje radnih sporova dupliran je u odnosu na prošlu godinu. U poređenju sa podacima iz 2010. godine, taj broj je veći za čak 10 puta, rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad.

PROČITAJTE JOŠ - Pomoć na pravu adresu: Zakon o socijalnim kartama na jesen u Skupštini Srbije

Na to su uticali proširenje nadležnosti Agencije izmenama zakona, kao i donošenje Etičkog kodeksa miritelja i arbitara.

- Postojanje Agencije je od vitalnog značaja za socijalni dijalog, jer je on jedan od prioriteta za Vladu Srbije - rekao je Đorđević. - Masa sporova rešena je mirnim putem, dijalogom, mimo suda i bez štrajka.

Mile Radivojević, direktor Agencije za mirno rešavanje sporova, ističe da je većina radnih sporova rešena na obostrano zadovoljstvo - i poslodavca i i zaposlenih.

- Doneto je "vin-vin" rešenje s kojim su svi zadovoljni, što ima posebnu važnost za obe strane - rekao je on.

Do sada je rešeno i 11 kolektivnih sporova, od kojih se šest odnosilo na primenu i zaključivanje kolektivnog ugovora, tri na ostvarivanje prava na utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i dva na štrajk, a da je u toku još 15 postupaka.

Zoran Stojiljković, predsednik UGS "Nezavisnost", smatra da je Agencija veoma važna kao institucija modernih demokratskih industrijskih odnosa.

- To je za nas koji predstavljamo sindikate najvažnije, jer smo mi predstavnici "slabije strane", koja ima manje načina da ostvari svoj cilj u situaciji kada su sudovi neefikasni - rekao je Stojiljković.

OTKAZI I MOBING

OD osnivanja do danas rešavana su 2.194 postupka, od kojih su 32 bila kolektivna, a ostali su bili individualni. Od 2.123 predloga individualnih, 2.098 su se odnosili na materijalne sporove, šest povodom otkaza, 15 za mobing. Meritorno je rešeno 1.796, od čega se 946 odnosilo na isplatu naknade troškova za dolazak i odlazak sa posla, 679 na isplatu plate i zarade, 77 na naknadu troškova za izradu u toku rada i 12 za isplatu jubilarne nagrade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije