Aleksandar Čepurin: Rusi koji dolaze, zaljubljuju se u ovu zemlju i ponovo se u nju vraćaju

D. MATOVIĆ

petak, 18. 10. 2019. u 08:30

Александар Чепурин: Руси који долазе, заљубљују се у ову земљу и поново се у њу враћају

Ljubinka Milinčić i Aleksandar Čepurin; Foto P. Milošević

U Ruskom domu predstavljena knjiga "O Srbiji i Srbima" Aleksandra Čepurina u izdanju "Novosti"

KARAKTER Srba odlikuje se impulsivnošću i emocionalnošću. Ako se porede srpski i zapadni mentalitet, prvi je pre sprinter, a drugi trkač na duge staze. Srbina i Rusa, za razliku od Kineza ili Nemca, niko neće naterati da rade od jutra do mraka ako za to nemaju ličnu motivaciju: za dobrobit porodice ili u teška vremena za dobrobit otadžbine. Međutim, ukoliko im se zadatak da na pravi način, oni će raditi s entuzijazmom, često žrtvujući slobodno vreme, pa čak i zdravlje.


Ovo zapažanje Aleksandra Čepurina, bivšeg ruskog ambasadora u Beogradu, iz knjige "O Srbiji i Srbima", pročitala je u četvrtak uveče s oduševljenjem Ljubinka Milinčić, glavna urednica "Sputnjika", u prepunoj sali Ruskog doma. Promocija najnovijeg izdanja Kompanije "Novosti" okupila je mnogobrojne poštovaoce njegove ekselencije iz raznih krajeva Srbije. Bilo je i mnogo Rusa, koji žive ovde.


- Kada čitamo knjigu, moramo imati na umu da ju je napisao ambasador, a da je kojim slučajem svoje viđenje na papir stavio, na primer, lekar, stekli bismo drugačiju sliku o Srbiji - rekla je Ljubinka Milinčić, koja je u formi intervjua vodila promociju. - Eseji su pisani s ljubavlju i toplo. Čepurin je izdvojio mnoge slične osobine Rusa i Srba, ali je primetio i razlike. U Srbiji su svi junaci, poput kneza Lazara, poraženi, dok je u Rusiji drugačije. Na različite načine doživljavamo i ljubav. Kada se u Srbiji peva o ljubavi, uvek je neko nekog napustio, ostavio... On je primetio i da u Beogradu nekoliko ulica nosi ime američkih predsednika, dok ruskih političara – nema.Autor je insistirao da se na promociji u prepunoj sali Ruskog doma razgovara na srpskom jeziku


Ruski diplomata je u knjizi "O Srbiji i Srbima" pokušao da izrazi koliko je zavoleo Srbiju. Na promociji je insistirao da se na bini razgovara na srpskom jeziku. Publika je to pozdravila gromkim aplauzom.


PROČITAJTE JOŠ - Aleksandar Čepurin: Srbi imaju muški karakter


- Govori srpski da te ceo svet razume - našalio se Čepurin. - Biti ovde sedam godina na funkciji ruskog ambasadora je odgovoran, plemenit i zahvalan posao. Ali i poučan. Srbi imaju rusku dušu i italijanski temperament. Nikad ne koristim izraz "mali Rusi", mada ga ne smatram uvredljivim, jer ne govori o veličini nacije, već o bliskosti naših naroda.Milorad Vučelić, Aleksandar Čepurin, Jelena Jovović i Nedeljko Krsmanović; Foto P. Milošević


Čepurin je ispričao kako je došao do ideje da piše o Srbiji i Srbima. Kada se pripremao za dolazak u Beograd skoro da nije mogao da pronađe tekstove o Srbima koje su napisali stranci.

- Pomislio sam da bi bilo dobro da na papir stavim svoja zapažanja o karakteru i mentalitetu Srba - kazao je Čepurin.

- Srbi vole svoju otadžbinu, za razliku od mnogih drugih zemalja. Vole je jako, poput Rusa, do poslednje kapi krvi, a ne kao neki drugi narodi - do poslednje pare. U tome je naša snaga. Nikad nisam video toliko cveća, kao tokom zvanične državne posete Krfu. Tada sam shvatio vašu zahvalnost precima koji su žrtvovali svoje živote u Prvom svetskom ratu. Srbi su, kao i mi, narod pravoslavni i to nas zbližava.


Autor potpisuje knjigu


Čepurin je objasnio zašto Rusi odgovaraju skoro na sva pitanja "ničevo" i ispričao da mu je bilo neobično to što se reč "molim" kod nas izgovara na drugim mestima, a ne samo u crkvi. Prisetio se i razgovora sa bivšim američkim ambasadorom Majklom Kirbijem. Kirbi mu je na jednom skupu rekao: "Vas Srbi baš vole." Odgovorio mu je: "A što da nas ne vole?!" Na to će Kirbi: "Oni nas baš ne vole", a Čepurin kaže: "Što da vas vole?"

Publika je aktivno učestvovala na promociji, postavljajući pitanja autoru, koji je po završetku zvaničnog programa dugo potpisivao knjigu "O Srbiji i Srbima".
KOSOVO U GRANICAMA SRBIJE


KOSOVO je kolevka Srbije. Njena svetinja. I Srbi hoće da se ono, iako naseljeno većinom Albancima, vrati u pravno i državno okrilje Srbije, saglasno međunarodnom pravu, istoriji, pravdi - napisao je Čepurin u knjizi "O Srbiji i Srbima". - Međutim, sada je situacija s Kosovom izuzetno teška. Takva je, uostalom, bila svih ovih godina dok sam radio ovde. Očigledno je da su tokom pregovora u Briselu Srbe prevarili, ali sve je više zemalja koje razmišljaju o povlačenju priznavanja Kosova. To je najveći uspeh sadašnje srpske diplomatije. Ubeđen sam da nijedna vlada Srbije neće i ne može da "kapitulira" i da "preda Kosovo".

EKONOMSKE VEZE


ČEPURIN je govorio i o predstojećoj poseti premijera Rusije Dmitrija Medvedeva, mada je istakao da je najvažnija poseta bila u januaru, kada je u Beogradu bio ruski predsednik Vladimir Putin. Uveren je da će saradnja dveju zemalja postati još bogatija.


- Između Srbije i Rusije iz godine u godinu jačaju prijateljske veze, ali bi trebalo da ojačaju i ekonomske - naglasio je Čepurin. - Upravo zato je važna poseta Medvedeva. Teške godine su iza nas, sada možemo normalno da živimo i radimo na ekonomskom prosperitetu. Da bi naše prijateljstvo bilo jače, trebalo bi da osećaj simpatije pretvorimo u ekonomske odnose Srbije i Rusije.


OSTATI VERNI PRECIMA


ČEPURIN je na promociji istakao da mu je drago što je u publici i "Arno Gujon, pravi prijatelj srpskog naroda". Pre početka promocije, Gujon je kupio knjigu "O Srbiji i Srbima".Arno Gujon


- Često gledam Srbiju iz drugog ugla, jer sam iz Francuske - kaže Gujon za "Novosti". - Iako se ne smatram strancem ovde, mnoge stvari gledam drugačijim očima. Kupio sam knjigu, zato što želim da vidim kako jedan bivši ambasador iz Rusije gleda srpski narod i Srbiju i da uporedim njegova zapažanja sa svojim. Da vidim šta smo slično videli, a šta drugačije. Srbija ima mnogo potencijala i verujem da je ispred nje dobra i mirna budućnost, a da će srpski narod odoleti svim izazovima koji im budu na putu. Da ćemo svi zajedno obezbediti bolje sutra našoj deci, a ostati verni precima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Gloria S.

18.10.2019. 08:55

Divno.Procitala sam tekst u jednom dahu ,sa mnogo smeha i suza punih emocija.Hvala novostima,hvala Vama ekselencijo i vratite nam se uvek.

Rista Glista

18.10.2019. 08:58

Ko god je živeo i radio bar malo sa Rusima, zna da mi nemamo apsolutno nikakve sličnosti osim osnovnih fizičkih atributa (nos, oci, uši, noge, ruke)