Povodom godišnjice oslobođenja Beograda: I rusko oružje u Batajnici

R. Dragović

17. 10. 2019. u 13:00

Поводом годишњице ослобођења Београда: И руско оружје у Батајници

Generalna proba prikaza koji će biti održan u subotu Foto Ministarstvo odbrane

Vojska Srbije će u subotu prikazati sposobnosti. Osim "migova" i helikoptera, biće predstavljena sredstva iz domaćeg razvoja

U ČAST 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu Vojska Srbije će u subotu, na aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, održati veliki Prikaz sposobnosti "Sloboda 2019". U vojnoj svečanosti će učestvovati više od 2.400 pripadnika Vojske Srbije, 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 25 aviona i helikoptera. Državni vrh Srbije i premijer Rusije Dmitrij Medvedev prisustvovaće ovoj svečanosti.

Prema rečima komandanta Prikaza, brigadnog generala Željka Bilića, biće predstavljene sposobnosti dela specijalnih i jedinica Kopnene vojske naoružanih i opremljenih najsavremenijim naoružanjem i opremom po konceptu "1500 plus" i sredstvima nabavljenim u Rusiji.

- Ove jedinice će podržati Ratno vazduhoplovstvo. U drugom delu programa biće izvršen defile pešadijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešelona. Završni deo programa obuhvatiće postrojavanje jedinica koje su učestvovale u prikazu - objasnio je general Bilić.


PROČITAJTE JOŠ - U ČAST 75 GODINA OSLOBOĐENjA BEOGRADA: Prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Sloboda 2019“ — 19. oktobra (VIDEO)


Građani će biti u prilici da na batajničkom aerodromu vide modernizovana oklopno-izviđačka vozila BRDM-2MS, borbena vozila "lazar 3", samohodne top-haubice "nora" i vojno-policijska borbena vozila. Svoju "rolu" imaće i avioni "mig-29", "orao" i "super galeb", helikopteri "Mi-17", "H-145 M", "gama" i "gazela", kao i sredstva iz razvoja Odbrambene industrije Srbije "miloš", "oganj", artiljerijski sistemi "Šumadija", PASARS i druga sredstva.

U Ministarstvu odbrane navode da se sve pripreme za Prikaz odvijaju po planu:

- Pešadijski ešelon imaćemo 14 podešelona, među kojima će biti vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka, kadeti Vojne akademije, kao i vojni veterani. Kadeti će nositi pukovske i zastave iz Narodnooslobodilačke borbe.


STIGLA DVA HELIKOPTERA MI-17

PRVA dva vojnotransportna helikoptera MI-17V5, koje je Srbija kupila od Rusije, isporučeni su na batajnički vojni aerodrom. Nove letelice za Ratno vazduhoplovstvo u Srbiju su stigle transportnim ruskim avionom AN-124 "Ruslan".

Novi helikopteri stigli su iz Kazanjskog zavoda helikoptera (KVZ), koji je jedan od najvećih proizvođača ovih letelica na svetu. U ovoj fabrici priprema se isporuka još jednog vazduhoplova ovog tipa, kao i četiri desantno jurišna helikoptera MI-35, koji će biti predati Vojsci Srbije u narednih nekoliko meseci.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije