Proširenje univerziteta u Beogradu: Studenti u dva nova kampusa

Lj. B.

17. 10. 2019. u 06:30

Проширење универзитета у Београду: Студенти у два нова кампуса

Novi objekat za akademce tehnike

Ministar Šarčević najavio radove. Zgradu dobijaju ETF, Biološki, Geografski i Fakultet bezbednosti

U PLANU je izgradnja nove zgrade Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, kao i dva naučna kampusa u Novom Beogradu - najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević. On je naveo da se pregovara o kreditu za izgradnju nove zgrade ETF, a da će u jednom kampusu u Novom Beogradu biti smešten Umetnički fakultet, a u drugom Biološki, Geografski i Fakultet bezbednosti.

Ministar je objasnio da zgrada ETF treba da se projektuje u zoni iza sadašnje zgrade tog fakulteta gde ima oko 7.000 kvadratnih metara za novi tehnički kampus.

Takođe, Šarčević je istakao da će radovi na proširenju Fakulteta organizacionih nauka od 7.000 kvadrata, koji su bili usporeni zbog problema sa dozvolama, početi nakon obeležavanja godišnjice osnivanja tog fakulteta.

Ranije je, osim izgradnje tehničkog kampusa, najavljivana i izgradnja kampusa za umetničke fakultete - FDU, FPU i FMU, a u planu je da se to radi kod hotela "Hajat" na Novom Beogradu.

Osim Univerziteta u Beogradu, u planu je i proširenje kapaciteta i na drugim univerzitetima, pa su tako već otpočeli radovi na Prištinskom univerzitetu sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i to na zgradi Rektorata, a radi se i adaptacija škole "Branko Radičević" u koju će biti smešten tehnički fakultet.


PROČITAJTE JOŠ - “Spas“ na privatnim fakultetima: Za tri meseca završe dve godine studija


- U Nišu se radi na zgradi Elektrotehničkog fakulteta, a planira se i izmeštanje Hemijskog fakulteta. Univerzitet u Novom Sadu dobio je prostor od 10.000 kvadratnih metara za tehničke fakultete. U Kragujevcu se radi na adaptaciji dve škole, u koje će biti smešteni Umetnički fakultet i Filološki fakultet - rekao je ranije ministar Šarčević.


PROČITAJTE JOŠ - Univerzitet u Beogradu pao za sto mestaTRENING CENTAR ZA ROBOTIKU

PRIČALI smo i o veštačkoj inteligenciji, već smo potpisali ugovor sa kineskom kompanijom "Red dragon" koja se time bavi. Ministarstvo prosvete je sada zaduženo da oformi trening centre za robotiku. Ti centri planirani su u Beogradu, Novom Sadu i, najverovatnije, u Trsteniku - rekao je Šarčević nakon skupa o digitalizaciji obrazovanja u Srbiji. Ministar je ocenio i da je otvaranje Centra za obrazovnu tehnologiju u okviru Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja važan pomak za promovisanje pedagoške primene digitalnih tehnologija.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Marko

17.10.2019. 10:12

Sts je to kampus?Ja sam profesor srpskog jezika a ne znam sta to znaci?Zasto se neki svim silama upiru da na silu u upotrebu ubace strane reci?

драгана

17.10.2019. 12:47

@Marko - Reći "kampus" deluje kao nešto mnogo važno i veliko.Onda oni koji,kao Vi i ja, kojima nije najjasnije šta reč znači,ćute,a ćute svi ,jer je totalno bzvz da se ispadne glup,jel'?Oni koji koriste žargon su tako isplivali na porvšinu.Izgovaraju mnoštvo besmislenih reči,masa ćuti,a oni su pametni.

Па професоре српског језика

17.10.2019. 13:19

@Marko - што пишеш рвацком латиницом?