Linta osudio napad na Srbe u Vukovaru

Tanjug

16. 10. 2019. u 19:45

Линта осудио напад на Србе у Вуковару

Foto: Tanjug

Linta je pozvao Delegaciju EU i ambasade SAD, Nemačke i drugih država da javno osude šovinistički napad na srpske mladiće
Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta u izjavi za medije najoštrije je osudio fizički napad na trojicu srpskih mladića u Vukovaru.


Kako je naveo, šest mladih sledbenika ustaškog pokreta fizičkim su napadom na troje srpskih mladića poslali jasnu poruku da Srbi nemaju pravo da slobodno žive u Vukovaru i da im je najbolje da se isele ili asimiluju.

Linta je pozvao Delegaciju Evropske unije i ambasade SAD, Nemačke i drugih država da javno osude šovinistički napad na srpske mladiće i zatraže od Hrvatske da nadležni organi što prije uhapse i najstože kazne počinioce navedenog zločina iz mržnje.

PROČITAJTE JOŠ: NAPALI IH S LEĐA: Šest Hrvata pretuklo trojicu Srba


On smatra da najveću odgovornost za ovaj "svirepi fizički napad" na trojicu Srba snosi Gradonačelnik Ivan Penava koji, kako kaže, godinama u Vukovaru širi besnu mržnju prema Srbima i svemu što je srpsko i stvara atmosferu straha i netrpeljivosti.

"Ivan Penava otvoreno krši Ustavni zakon prema kome Srbi u Vukovaru imaju pravo na slobodno koriste srpski jezik i ćirilicu, pravo na dvojezične table na institucijama i dvojezične nazive mjesta i ulica. On štiti otvoreno ratne zločince iz 1991. godine koji su počinili brutalne zločine prema srpskim civilima u Vukovaru prije i tokom rata i sprečava da se u Vukovaru podigne spomenik ubijenim srpskim civilima od strane hrvatskih paravojnih i policijskih formacija", naveo je Linta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije