Razočarani prvaci uzalud čekali polazak, neki i plakali jer nisu otišli na izlet

B. BORISAVLjEVIĆ

16. 10. 2019. u 13:12

Разочарани прваци узалуд чекали полазак, неки и плакали јер нису отишли на излет

Učenici OŠ "Pavle Savić" dva sata uzalud čekali polazak

Autobusima zabranjeno da krenu na put, jer su im kvalifikacione kartice u izradi

VIŠE od hiljadu beogradskih osnovaca u ponedeljak i utorak nije otišlo na planirane jednodnevne izlete, zato što vozači nisu imali kvalifikacione kartice. Ni pismena potvrda da je procedura izrade u toku, tvrde organizatori putovanja, nije uticala na predstavnike iz Agencije za bezbednost saobraćaja da podignu "rampu" za oko 30 autobusa, koji je trebalo da voze učenike mlađih razreda na jednodnevne izlete. Sa istom potvrdom osnovci su nesmetano putovali sve do ove nedelje. U Agenciji za bezbednost saobraćaja, međutim, tvrde da nemaju nikakve veze sa stopiranjem polazaka.

U školama kažu da im je objašnjeno da se kontroliše primena Pravilnika o načinu obavljanja organizovanog prevoza.

Najveće razočaranje bilo je među učenicima OŠ "Pavle Savić" u beogradskom naselju Mirijevo. Oko 650 đaka drugog, trećeg i četvrtog razreda uzaludno je čekalo dva sata da se dozvoli polazak autobusa na jednodnevne izlete. Isto se dogodilo i u OŠ "Drinka Pavlović", OŠ "Đorđe Krstić"...

- Na put je trebalo da krene deset autobusa, koji su imali svu neophodnu dokumentaciju da su ispunili određene kriterijume, izuzev kvalifikacionih kartica - kaže Milan Krstić, direktor škole. - Sve smo ispoštovali, a deca ni kriva, ni dužna nisu otputovala. Naravno da je bezbednost učenika na prvom mestu i to se mora ispoštovati, bez ikakvih ustupaka. Ali, ovde se radi o nekim formalnim stvarima, koje nisu bile problem za osmake i normalno su otputovali. Niko nije tražio kartice.

Jedna od učiteljica nam je rekla da je nedopustivo maltretirenje dece, koja su dva sata sedela u autobusu iščekujući polazak. Ona ističe da je najbitnija tehnička ispravnost vozila, da su vozači odmorni, da nisu pili alkohol, ističući da su "ljubičaste ili neke druge kartice nečija izmošljotina, dok na decu niko ne misli". Takođe, ona naglašava da se sve ekskurzije najavljuju 48 sati ranije, tako da su mogli da ranije upozore škole da nisu ispunjeni svi uslovi.

Prema rečima Joleta Bulatovića, direktora OŠ "Drinka Pavlović", u utorak na izlet u Mali Iđoš nisu otišli učenici prvog razreda. Razlog je bio isti, iako kvalifikacione kartice nisu tražene vozačima koji su prethodnih dana vozili učenike drugih razreda.- Neprijatno je bilo gledati prvačiće kako plaču, jer ne mogu na izlet - rekao je Bulatović Tanjugu.Pročitajte još: Na hrvatskoj granici smislili neverovatan razlog da zaustave beogradske đake!


On je rekao da su nedelju dana ranije sa istom agencijom, koja je angažovala istog prevoznika, učenici trećeg i četvrtog razreda išli na izlet, da je saobraćajna policija radila pregled i da je sve bilo u redu.

- U utorak ujutru na jednodnevni izlet nisu otputovali đaci trećeg i četvrtog razreda, to je oko 12 odeljenja, iako dan ranije za učenike prvog i drugog razreda niko nije tražio tu karticu - kaže Jelena Volarov, direktorka OŠ "Đorđe Krstić". - Osim kartice, "prekršaj" je bio i što oznaka da se radi o prevozu dece nije na metalnoj tabli, što "izlaz" nije napisan na srpskom, već na engleskom.

Petar Varek iz "Banubusa", koji je jedan od prevoznika učenika OŠ "Pavle Savić", kaže da su prevoznici predali dokumentaciju za obnavljanje licence vozačima, ali da se ishod čeka i po mesec dana. Pismena potvrda koju vozači imaju da je procedura u toku, više nije validna.


POTVRDA NIJE DOKUMENT

U AMSS za "Novosti" kažu da potvrda da je kartica u izradi nikada nije imala važnost validne isprave. Objašnjavaju i da kada vozač ili ovlašćeno lice preda svu potrebnu dokumentaciju njima, Savez je prosleđuje Agenciji za bezbednost saobraćaja, koja svakog četvrtka sve odobrene zahteve prosleđuje Zavodu za izradu novčanica, koji izrađuje kvalifikacione kartice. Rok za izradu kartice je 30 dana. U AMSS podsećaju da su više puta apelovali da vozači ne čekaju poslednji čas za podnošenje zahteva i da je u avgustu od oko 70.000 profesionalnih vozača samo oko 6.000 njih podnelo zahtev.P. Ž.


MASOVNO ODLAGANjE

Direktor Jute Aleksandar Seničić ističe da je rok za zamenu licence, odnosno za kvalifikacionu karticu, produžen sa 1. septembra do kraja oktobra. Međutim, pošto je zahteva mnogo, dugo se čeka.

- Uputićemo dopis MUP i Ministarstvu saobraćaja da reaguju, jer će se dovesti u pitanje normalno ostvarivanje nastavnog plana i programa, pošto se izleti i ekskurzije masovno odlažu - ističe Seničić.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

dva sata!?

16.10.2019. 14:12

Meni nije falilo nista,ali sam cekao 120 minuta,kada su na ozvucenju,najavili..."ce kasniti 360 minuta...Mole se pametni,da ne polude....Poremecenima smo vec javili za kasnjenje od 6 sati..."!!!???Pa kako je kome lakse...?Ces minutno,ces satno...Nas moto je:zadovoljan putnik"!Bilo je to nekada davno..."Nis Ekspres","Velmortrans","Lasta"...I drustvo...Nekada je bilo,bruka...Otici bez Djo.. na svadbu...Doslo je vreme,da sada idemo sa svadbe na Djo...kin rodjendan,jel...Bice gore!

Рашо

17.10.2019. 09:57

Саблазно је кад прочиташ да се учитељи и наставници позивају на дечије сузе. Не рекоше нам шта су организатори, а то су њихове колеге, учинили да благовремено предупреде ова изненађења. Жалосно звучи прича... "претходни пут то нису тражили... "! Нека им неко објасни да неки закон, правилник и слично почне да важи од неког дана! Сада родитељи треба да туже организаторе тј. школе, не због овог него због будућег излета!