RAZMIŠLjAMO o tome da tužimo privatni fakultet na koji prelaze studenti koji, kad "zaglave", tamo velikom brzinom steknu diplomu. Imamo primer da se student prebacio, i ispite sa dve godine položio za tri meseca. Ta velika brzina je protivzakonita i mi razmišljamo o tužbi.

Ovo nam je rekao dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Zoran Mirković, govoreći o problemu s kojim se suočava veliki broj državnih fakulteta sa kojih se studenti koji ne mogu da odgovore visokim zahtevima državnih studija prebacuju na privatne univerzitete i tamo stiču diplome za kratko vreme i uz visok prosek.

To je bila i jedna od tema nedavnog zasedanja Senata Univerziteta u Beogradu, gde su se dekani požalili na jaku konkurenciju privatnih univerziteta koji, kako su ocenili, ne biraju sredstva da privuku studente.

- Privatne fakultete niko ne kontroliše, rade šta hoće i "otimaju" nam studente - kaže, za "Novosti", dekan Fakulteta za sport i fizičku kulturu prof. dr Saša Jakovljević. - Državni fakulteti striktno moraju da poštuju zakon, a privatni to očigledno ne rade. Upisuju studente tokom cele godine, upišu ih u februaru pa antidatiraju za oktobar. Nemam ništa protiv privatnih fakulteta, ali moraju da rade po zakonu i po akademskim pravilima, kao i mi.

Prof. Jakovljević ističe da se sa njegovog fakulteta prebacuje veliki broj studenata, jer profesori drže kriterijume, a studenti traže liniju manjeg otpora:

- Mi imamo primer studenta kome je do kraja studija ostalo 12 ispita i diplomski i koji se prebacio na privatni fakultet i tamo sve završio za dva meseca.

Kao problem, on ističe i to što akademci sa privatnih fakulteta dolaze sa visokim prosekom i upisuju master studije na državnim fakultetima.

- Oni su u prednosti u odnosu na naše akademce, jer imaju visok prosek, pa se upisuju na budžet, a naši studenti moraju da finansiraju master studije - ističe naš sagovornik.

Na problem "pranja diploma", koje studenti privatnih fakulteta praktikuju zavrašavajući master na državnim fakultetima, ukazuje dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Branislav Boričić.

PROČITAJTE JOŠ - U ČAST 75 GODINA OSLOBOĐENjA BEOGRADA: Prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Sloboda 2019“ — 19. oktobra (VIDEO)


- Mi smo uveli prijemni na master studije, i da bi se neko upisao mora da ima znanje. Zato je broj upisanih na master s privatnih fakulteta mali - ističe on.

I Ekonomski fakultet se suočava sa odlascima studenata.

Dekani Jakovljević, Boričić i Mirković

- U svakoj generaciji, sa prve godine se ispiše oko 70 akademaca koji pređu na privatne fakultete - navodi prof. Boričić. - To se desi kada shvate da nije lako studirati kod nas. Njih privatni fakulteti upisuju tokom cele godine, i kada svi upisni rokovi prođu.

Profesor Boričić prepričava i jednu anegdotu, kada je predložio da se Ekonomski fakultet reklamira pod sloganom "Dođite, kod nas mora da se uči":

- Stručnjaci za marketing nisu hteli ni da čuju, bili su strogo protiv toga, kažu mi da taj slogan samo može da odbije buduće studente. I odustali smo.


BITAN SAMO PAPIR

PROFESOR dr Saša Jakovljević navodi primer privatnog školstva u instranstvu, gde su stvari potpuno drugačije:

- Tamo studenti, kada se upišu na privatni fakultet i to mnogo plate, zauzvrat traže i znanje, a kod nas se traži samo papir.

Prof. Branislav Borić dodaje da je brzo i lako sticanje diploma veliki problem i za društvo, jer poslodavci biraju one sa višim prosekom, a u ovom slučaju to znači sa manje znanja.